Főnix Színjátszó Egyesület

2024.01.29. 15:00

Asszonyok az élet színpadán

A helyi és sümegi tagokból álló tapolcai Főnix Színjátszó Egyesület az év első felében két zenés színmű bemutatására készül.

Tóth B. Zsuzsa

N. Horváth Erzsébet Asszonyok az élet színpadán című darabját a Főnix Színjátszó Egyesület mutatja be hamarosan

Fotó: Tóth B. Zsuzsa/Napló

Az egyesület terveiről N. Horváth Erzsébet elnök, a darabok írója, rendezője számolt be lapunknak.

– Az elmúlt év őszén új történelmi-irodalmi kutatómunkába kezdtem. Kutatásom középpontjában a térségünkhöz, Tapolcához ezer szállal kötődő nőalakok álltak. Az eredmény egy már kész regény és két színdarab megírásának ötlete lett, amellyel megkerestem Neszler Imre Attilát, a Tapolcai Értékmegőrző Egyesület elnökét. Ő örömmel üdvözölte a tervet.  Az egyesület és a maga nevében a megvalósítás mellé állt – mondta N. Horváth Erzsébet. 

 A Kettétört életek című színdarab szerzőpárosa N. Horváth Erzsébet és Szijártó János. A mű a megélt, valós történelmi dokumentumokra támaszkodó élethelyzetek és az írói fikció, fantázia ötvözete, amelyhez az alapot Szijártó János Nehéz idők rögös útján című, Molnár József életét bemutató műve adta. A mű középpontjában a belsőépítész – aki 94 évesen ma is él Badacsonytördemicen – és Psota Irén színésznő szerelme áll. A könyv írója a színdarab zeneszerzője, énekese egyben.

– Kiállja-e ez a szerelem a „történelem dobta” próbákat, nehézségeket? Mit kínál egy ember életéért az ’50-es évek Magyarországa? Mi lett az ára annak, hogy főhősünk részt vett az ’56-os forradalomban? Miként töri ketté – egyáltalán kettétörheti-e – a történelem az egyéni sorsokat, álmokat? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ a színdarab, amelyet valójában az élet „írt”.  Az az élet, amely meghökkentő fordulataival, szépségeivel, tragédiáival messze felülmúl minden írói fantáziát – szögezte le a szerző.

Végezetül a bemutatókról szólva az író-rendező elmondta, hogy a színdarabokat először a tapolcai és a sümegi közönség fogja látni. A Küldetéses asszonyok című kamaraszínházi zenés mű bemutatója február 24-én (szombaton) Tapolcán, az Ózsinagógában lesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában