Érdeklődés

2024.01.15. 18:00

Lakossági bejárás a Várpalotai Képtárban

Lakossági bejáráson, szakértő idegenvezetéssel ismerkedhetett meg az egykori zsinagóga megújult épületével az érdeklődő közönség Várpalotán. A megjelenteket két turnusban Mezei László tervező vezette körbe a jövőben Várpalotai Képtár néven működő épületben.

Szabó Péter Dániel

Az érdeklődő városlakókat Mezei László építész vezette körbe a megújult épületben Fotó: Szabó Péter Dániel

Ahogy arról a Napló hasábjain is beszámoltunk, Várpalota belvárosának ikonikus épülete a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kulturális infrastruktúra programjának 600 millió forintos támogatásával újult meg 2023-ban, az összeget – saját forrásból – közel 100 millió forinttal egészítette ki a település önkormányzata. 

A karácsony előtt tartott átadóünnepséget követően lakossági bejárást hirdetett a város. Sokan jelentkeztek, két turnusban száznál is többen jöttek el, hogy Mezei László tervező vezetésével járják körbe a műemlékvédelem alatt álló épületet. 

A helyszínen elhangzott: egy olyan épület létrehozása volt a cél, amely egyrészt megfelel a modern kor követelményeinek, másrészt erőteljesen épít a meglévő hagyományokra. Az épület emeletén, a karzaton kisebb, olvasásra alkalmas, bensőséges tereket alakítottak ki, emellett szintén az emeleten található nyitott tér alkalmas lesz időszaki kiállítások megrendezésére, irodalmi estek megtartására is. 

A nyitástól 2024 márciusáig Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművész alkotásai láthatóak az épületben, de a jövő évben a város képzőművészeti gyűjteményének legértékesebb darabjaiból, többek között Matzon Frigyes szobraiból és Bíró Antal festményeiből is tartanak majd kiállítást.

Pogány Gábor Benő Munkácsy-díjas szobrászművésznek Európa-szerte több, mint ötven köztéri alkotása látható. Szobrászatának központjában az emberi figura áll. Egyforma érzékenységgel közelíti meg mind a kereszténység, mind az ősvallás, illetve a nemzettudat és a hit kérdéskörét. Természetelvű fantáziával termékenyült figuralitása a legigényesebb absztrakció, hiszen a leghagyományosabb eszközökkel ad esélyt a meghökkentően szabad képzettársításoknak. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában