Veol podcast

2024.02.18. 12:30

Laczkó Dezső Múzeum évértékelő (Podcast)

Sikeres évet zárt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatása révén tavaly a Laczkó Dezső Múzeum azzal, hogy teljesen megújultak a vármegyeszékhely egyik legfontosabb kulturális intézménye országosan védett műemlék épületének kiállítóterei, belső helyiségei – a tavalyi év nagy szenzációját jelentette az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítás, február 29-én pedig megnyílik a múzeum új állandó kiállítása.

Veol.hu

Sikeres évet zárt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatása révén tavaly a Laczkó Dezső Múzeum

Forrás: Facebook/Laczkó Dezső Múzeum

Fotó: Laczkó Dezső Múzeum

Az intézmény évértékelő sajtótájékoztatóján Porga Gyula, Veszprém polgármestere emlékeztetett: az Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításának fontos szereplői voltak a kulturális intézmények, amelyek számára egyben nagy lehetőség is volt 2023. Mike Friderika, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programfejlesztési igazgatója leszögezte, központi szerepet játszott a Laczkó Dezső Múzeum az EKF képzőművészeti stratégiájának megvalósításában. Az eseményen Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója beszámolt arról, hogy a 2023-as év nagyszerű ugródeszkaként szolgált a múzeum számára, hogy a további fejlődését megalapozza és egy látogatóbarát, a tudományos kutatásokra alapozott programokkal és kiállításokkal rendelkező  intézménnyé váljon. 

Sipos Anna művészettörténész, az Egry József 140 – Balaton, Szicília, Nervi című kiállítás kurátora elmondta: a gyűjtemény létrehozásakor az EKF célkitűzéseihez igazodva nem egy klasszikus életműtárlatban gondolkodtak, hanem kifejezetten Egry balatoni képeiből és két olaszországi utazása ihlette alkotásaiból állították össze. 

A sajtótájékoztatót követően az intézmény új állandó kiállításáról Péterváry-Szanyi Brigitta, a Laczkó Dezső Múzeum igazgatója a Hír FM Veszprém-Balatonfürednek nyilatkozva elmondta: az attrakció középpontjában Veszprém városa áll majd – nem egy kronológikus történetet mutatnak be, ehelyett egy földrajzi alapú tematika mellett döntöttek. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában