Honvédelmi emléktúra

2024.04.15. 20:00

Bakonyi pumák – hallottál róluk? Rájuk emlékeztek

Pumák a Bakonyban néven szerveztek huszonnyolc kilométeres honvédelmi emléktúrát, „menetgyakorlatot”. A veszprémi Kossuth-laktanyából indult április 13-án a bakonyi Pumák emlékcsapata, a Hajagi Természetvédő és Szabadidő Egyesület (HATESZ) és a Hazajáró Honismereti és Turista Egylet (Hazajáró) tagjai Veszprém–Hárskút között.

Benkő Péter

A hatvanfős csapat megismerkedett a második világháborúban a Veszprém melletti Jutason állomásozó Magyar Királyi 101. Puma Vadászrepülő Ezred hősi történetével, ők a bakonyi Pumák. A Felvidékről és az ország több pontjáról érkező résztvevőknek a Jutaspusztán található emléktáblánál Papp Attila, a Magyar Nemzeti Múzeum Nemzeti Régészeti Intézetének kutatója tartott előadást, ezt követően koszorút helyeztek el, tisztelegve a világháború veszprémi katonai, polgári áldozatainak emléke előtt.

A bakonyi Pumákra emlékező csapat indulás előtt a Kossuth Laktanya mellett
Forrás: HATESZ/Bácskai Péter

Bácskai Péter, a HATESZ elnöke beszámolt lapunknak arról, hogy a Cseri-erdő bíboros kosboros, orchideás ösvényén sikeresen elkerülték az épp zajló rali forgatagát, hogy Hárskút felé törjenek a Papod 644 méter magas csúcsának meghódítására. – A medvehagyma fehér szőnyege segített, a hűs bükkösökben, virágos mezőkön élveztük a táj szépségét. Az Esztergáli-forrásnál a hegy hűs levével feltankoltuk kulacsainkat a csúcstámadás előtt. A fáradságérzés elillant, amint elértük a Vitéz Árpád Bertalanról elnevezett, 1956 centiméter magas papodi kilátót, ahol kitárult a végtelen látóhatár. A névadó parancsnoka volt az 1941. április 12-én a jutasi reptéren lezuhant I. Ejtőernyős Századnak, rá és társaira emlékezve nemzeti színű szalag került emléktáblájára.

Úton a csúcstámadás résztvevői
Úton a csúcstámadás résztvevői
Forrás: HATESZ/Bácskai Péter

Az elnök itt említi a pazar körpanorámát, a volt reptér a lábuk előtt terült el, ahonnan a Pumák egykor hősiesen a magasba emelkedtek. Jelmondatuk volt Vezérünk a bátorság – kísérőnk a szerencse – mondja, hozzátéve, a sikeres túrázók fa emlékérmet vehettek át a teljesítésért, majd csuklós busszal tértek vissza Veszprémbe.

Az önköltséges túrát több katonai szervezet és a Verga Zrt. is támogatta, engedélyezte, Bácskai Péter külön köszönetet mond Bardon Tamás ezredesnek az MH Légi Műveleti Vezetési és Irányítási Központ parancsnokának, hogy a Kossuth-lakatanyából indulhattak, s azt is elmondta, tavaly volt az első, a Hazajáróval közös túrájuk, amikor megállapodást is aláírtak a közös célokért.

Pumák a Bakonyban
Pumák a Bakonyban
Forrás: HATESZ/Bácskai Péter

Az emléktúra célja a hagyomány folytatása. Méltón emlékeznek meg hazánk hőseiről, történelmi viharok áldozatairól, erősítve a magyarságtudatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában