25 éves a latin zenekar

2024.04.24. 11:30

Gyöngyhalász – nagy sikert halásztak Veszprémben (képgaléria, videó)

Zsúfolásig telt az E épület emeleti kamaraterme április 23-án este. Nem véletlenül, hiszen a Gyöngyhalász Latin Zenekar tartotta huszonöt éves jubileumi koncertjét. Az a formáció, melynek koncertjei az elmúlt időszakban meghatározóak voltak az intézmény kulturális programjai közt – és a városban egyaránt.

Benkő Péter

A Gyöngyhalász zenekar fő erénye, hogy színesen, a teljes latin területről válogatnak dalokat. Közép- és Dél-Amerika, a Karib- és a Kanári-szigetek, illetve Spanyolország ritmusait, dallamait hozzák Magyarországra. Műsoraikat a szórakoztatás mellett ismeretterjesztő jelleggel is rendezik, levezetik például, hogy Latin-Amerika különböző térségeiben milyen lehetett az indián őslakosok zenéje a kontinens felfedezése előtt, hogyan hatottak rá az idők során a spanyol, portugál hódítók, a behurcolt fekete rabszolgák, majd később az Európa különböző országaiból bevándorló népesség. Milyen hangszerek voltak ott eredetileg, melyek és honnan kerültek be, és hogyan termékenyítik meg újra és újra más-más zenei kultúrák műfajai, s melyek azok a stílusok, amelyek túléltek több generációt.

A Gyöngyhalász kihalászta a sikert jubileumi koncertjén
A Gyöngyhalász kihalászta a sikert jubileumi koncertjén
Fotó: Fülöp Ildikó

– Régebben inkább az andoki vonal, az indiánok zenéje jellemzett bennünket, de ahogy a közönség formált minket, úgy ma inkább a karibi térség zenéje és a spanyol zene jelenik meg koncertjeinken – mondta el lapunknak Búzás Csaba zenekarvezető, és azt is, hogy szívesen játszanak Peruból, Bolíviából származó gyűjtésekből, viszont csak saját feldolgozásokat. – Régebben nehéz volt hozzájutni a zenékhez, a feldolgozás ma már könnyebb, egy-egy dalt hat-nyolc változatban megtalálunk, és elkészítjük saját további feldolgozásunkat, annak alapján, hogy az adott zenekarban mik az értékek. Ez a feldolgozás aztán az évek során folyamatosan alakul, „gyöngyhalászosodik” – mesélte a zenekarvezető.

A kalap a színpadon elengedhetetlen
A kalap a színpadon elengedhetetlen
Fotó: Fülöp Ildikó

A koncertekhez semleges, fehér, a karibi világra jellemző viseletet választottak, és természetesen elengedhetetlen volt a kalap, mely a latin világban nagyon fontos, jelzésértékkel viselik. Táncosaik fellépésekkor átöltöztek, bemutatva jellegzetes népviseleteket, most például kolumbiait és venezuelait láthattunk. Egy idő után a közönség is táncra perdült a színpadon.

A veszprémiekből és környékbeliekből álló zenekar huszonöt éves, az alapzenekar héttagú, melyet közreműködőkkel ki tudnak bővíteni. Fontos mérföldkő volt életükben, hogy 2012-ben szerenádot adhattak Kuba leghíresebb zenekarának, a Buena Vista Social Clubnak, mely az elmúlt évtizedekben az egész világra nagy hatást gyakorolt. Így ma már a Gyöngyhalász Latin Zenekartól is folyamatosan elvárja a közönség, hogy az ő dalaikat is műsoron tartsa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában