Lélektől lélekig

2024.04.18. 08:00

Mától erősebben hat Veszprémben a színház gyógyító ereje

A művészet segít feldolgozni problémáinkat, sokszor gyógyír lelki bajainkra. Átérzi ebből adódó felelősségét a Veszprémi Petőfi Színház, minden alkalommal, amikor felgördül a függöny, azaz előadás előtt és a próbák idején is gondolnak erre a színészek. Még többet is tesz a társulat: hetedszer rendezi meg a Lélektől lélekig – A színház gyógyító erejének fesztiválját.

Rimányi Zita

Közös a programokban, hogy segítenek és tükröt tartanak. Csütörtökön este ezt érezhetik, akik beülnek a nulladik nap előadására, a Happy ending című darabra

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Kitartás és bátorság, szeretet és élet, elfogadás és őszinteség – a fesztivál mindhárom napjának más egy kicsit a tematikája, de közös a programokban, hogy segítenek és tükröt tartanak. Már ma, csütörtökön este ezt érezhetik, akik beülnek a nulladik nap előadására, a 19 órakor kezdődő Happy ending című darabra a Veszprémi Petőfi Színházban

A részletes programot már korábbi cikkünkben közöltük, most néhányat ajánlunk – bár nehéz választani –, és azt szeretnénk kiemelni, hogy április 19. és 21. között a szokásosnál is jobban hat Veszprémben a színház gyógyító ereje, és a rendezvény beszélgetésekre ad alkalmat. Már csütörtök este mód nyílik erre, a látottak közös feldolgozására, az alkotókkal, a szakemberekkel, a nézőkkel együtt, és aztán több esemény, műsor után szintén, hasonlóképp. 

Április 19-én, pénteken összművészeti Léleknyitogató ceremóniával indítják el a programokban és érzelmekben egyaránt dús napokat. A színház előcsarnokában Deák Ferenc és Nagypál Istvánné Gyöngyi alkotásai között barangolhatnak az érdeklődők a Nincs lehetetlen című kiállításban. A két művész festményeit lábbal és szájjal vetette vászonra – erről mesélnek is. Este a nagyszínpadon a Makrancosok című előadás nézhető meg, a darabot Shakespeare műve ihlette, kihívással élő színészek gondolataiból táplálkozik.

Április 20-án, szombaton a Nyomik című film tabuk nélkül mutatja be a mozgássérültséggel élők nehézségeit és nyaraláskor szerzett örömeit, majd a négylábúaké lesz a főszerep az Állati művészet program keretében. Aztán két színpadi előadás következik, a Balkon kilátással című vígjáték és az IMAgináció című ősbemutató, amely a gyászfeldolgozást mutatja be. 

Április 21-én, vasárnap Tóth Gabi őszintén, tabuk nélkül mesél életéről, pályájáról és arról a negatív áradatról, mely az elmúlt időszakban érte. Este a nagyszínpadon Horváth Renátó kerekesszékbe került táncművész lép fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában