Veszprémi fesztiválprogram

2024.04.10. 20:00

Lélektől lélekig – Mutatjuk a háromnapos színházi fesztivál részletes programját

Három napon át a szokásosnál erősebben hat Veszprémben a színház gyógyító ereje. Április 19. és 21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődőket a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, a lelkeket feltöltő, az aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja.

Rimányi Zita

Az országosan egyedülálló fesztivál célja, hogy a színház, a zene, a tánc és az egyéb művészeti ágak segítségével dolgozzuk fel együtt mindennapi kihívásainkat. A rendezvény utat mutat, segít, beszélgetésre ad alkalmat, megerősíti, hogy a művészet, a mosoly, a természet gyógyító ereje nem lebecsülendő. A hetedik alkalommal megrendezett, lelkekig hatoló, tanító, segítő és iránymutató fesztiválra április 18-án, a nulladik napon hangolódhatunk Anat Gov Happy Ending című sorsdöntő történetével a Veszprémi Petőfi Színházban. Az előadást követően az alkotókkal és befogadókkal együtt közösen dolgozhatjuk fel a terhes, de annál fontosabb történetet. S majd a három nap alatt minden fesztiválprogram után szakmai, a nézőkkel és a közreműködőkkel közös feldolgozó beszélgetést tartanak, Kellerné Egresi Zsuzsanna igazgatóhelyettes, kreatív menedzser, mentálhigiénés szakember vezetésével. Több program előzetes regisztrációhoz kötött.

A Veszprémi Petőfi Színház művészei együtt lépnek fel, együtt dolgoznak adottságaikból adódóan hátrányból indulókkal, abból előnyt kovácsolókkal
A Veszprémi Petőfi Színház művészei együtt lépnek fel, együtt dolgoznak az adottságaikból adódóan hátrányból indulókkal, abból előnyt kovácsolókkal
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Kitartás és bátorság – Az első nap programja (április 19., péntek)

Április 19-én 17 órakor hagyományosan összművészeti, nagyszabású Léleknyitogató ceremóniával indítják el a három, programokban és érzelmekben dús napot. A színház előtti téren a Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió és a Veszprém Cheerleaders táncosainak, valamint PetőfIfiAkadémia évfolyamainak és a színház művészeinek közös produkciói méltó módon nyitják meg a fesztivált. 18 órától az előcsarnokban Deák Ferenc és Nagypál Istvánné Gyöngyi alkotásai között barangolhatnak az érdeklődők a Nincs lehetetlen című kiállításban, a két művész a festményeit lábbal és szájjal vetette vászonra – erről mesélnek is. 20 órától a nagyszínpadon a Lublinski Színházterápia Társulata adja elő a Makrancosok című előadását. A darabot Shakespeare műve ihlette, kihívással élő színészek gondolataiból táplálkozik.

Szeretet és élet – A második nap programja (április 20., szombat)

Április 20-án 15 órától 19 óráig az Ép testben ép lélek! kezdeményezés keretében a Fagyöngy Egyesület szakemberei és Molnár Zsuzsa várja az érdeklődőket szűrővizsgálatokkal és prevenciós előadásokkal. A Petőfi NézőPontban kialakított steril környezetben emlővizsgálatot, vércukorszintmérést végeznek, és a bőrgyógyász nyújt kivizsgálást és tanácsadást. 13.30-tól egy dokumentumfilm keretében négy kerekesszékes fiatal fiút ismerhetünk meg, akik kihívásuk ellenére sem mondanak le a nyaralásról, és útnak indulnak a Balatonra. A Nyomik című film tabuk nélkül mutatja be a nehézségeket és a fiúk örömét. 15 órától a Petőfi NézőPontban filmet vetítenek. A Magyarok a Miljacka partján – Irma asszony története a boszniai magyar diaszpóráról szól. 16.30-tól az előcsarnokban a négylábúaké lesz a főszerep az Állati művészet program keretében. 18.30-tól a nagyszínpadon az Orlai Produkciós Iroda Balkon kilátással című vígjátékával folytatódik a nap.

A fesztivál második napjának estéjén, 21 órakor a Latinovits–Bujtor Játékszínben Topolcsányi Laura IMAgináció című ősbemutatóját tűzik műsorra. Az előadás a gyászfeldolgozást mutatja be.

Közösségben a közönséggel, minden körülmények között – ezt vallja a Veszprémi Petőfi Színház társulata és ezt tükrözik bemutatkozásaik
Közösségben a közönséggel, minden körülmények között – ezt vallja a színház társulata és ezt tükrözik bemutatkozásaik 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Elfogadás és őszinteség – A harmadik nap programja (április 21., vasárnap)

15 órától 19 óráig szűrővizsgálatok és prevenciós előadások várják a fesztiválra érkezőket. Április 21-én 14 órától Fekete István Vuk című, kedvességgel, szeretettel, tanulsággal átitatott mesejátékára várják a közönséget, látás- és hallássérülteket is. 17 órától az előcsarnokban Tóth Gabi előadóművész gyönyörű hangjával kápráztatja el a közönséget, és őszintén, tabuk nélkül mesél életéről, pályájáról és arról a negatív áradatról, mely az elmúlt időszakban érte. 20 órától a nagyszínpadon Horváth Renátó, kerekesszékbe került táncművész lép fel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában