Pálinkaverseny

2024.05.16. 11:30

Egyre magasabbra teszik a lécet

Nagy elvárásokkal készült a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly a IV. Sólyi Nemzetközi Pálinka- és Párlatmustrára. A versenybírálatot áprilisban tartották a Sólyi Kultúrházban. A pálinkaverseny ünnepélyes eredményhirdetését a napokban a Hotel História Malomkert különtermében rendezték.

Benkő Péter
Minden feltétel adott volt a magas színvonalú pálinkaverseny méltó eredményhirdetéséhez
Minden feltétel adott volt a magas színvonalú pálinkaverseny méltó eredményhirdetéséhez
Forrás: Szent István Pálinka Lovagrend Sóly

Minden feltétel adott volt a magas színvonalú pálinkaverseny méltó eredményhirdetéséhez, a helyszín kiváló adottságai segítették a rendezvény megtartását. A vendégek és a meghívott pálinka- és borrendek képviselői sorban érkeztek, majd Kaptur József, a Szent István Pálinka Lovagrend Sóly elnöke, a rendezvény versenyigazgatója megnyitójában kiemelte a Kárpát-medencei pálinkarendek szoros kapcsolatát. Fő célként említette a minőségi pálinkát készítők, főzetők és magánfőzők munkájának elismerését.

Sorban érkeztek a meghívott pálinka- és borrendek képviselői
Sorban érkeztek a meghívott pálinka- és borrendek képviselői
Forrás: Szent István Pálinka Lovagrend Sóly

– Ezek reményeink szerint pozitívan befolyásolják a pálinkával kapcsolatos fogyasztói szemléletet, hatással lesznek a pálinka mint hungarikum, és a kulturált pálinkafogyasztás népszerűsítésére. A jó társaságban, finom ételek mellé mértékletesen fogyasztott jó minőségű italnak nagyszerű kapcsolatteremtő hatása van – mondta el, majd a versennyel kapcsolatban tájékoztatta a jelenlévőket. Idén először tartottak elektronikus érzékszervi bírálatot, ami lerövidítette az értékelést, és számítógépen láthatók voltak az eredmények.

Orosz János, a Bükki Pálinkarend elnök-nagymestere, a rendezvény szakmai igazgatója hozzászólásában kiemelte a verseny tisztaságát. Végül hatvannégy arany, ötvennyolc ezüst, harmincnyolc bronz és harmincegy dicsérő oklevél lelt gazdára. Orosz János zárásként kiemelte, tovább tervezik emelni a színvonalat, jövőre csak olyan érzékszervbírálókat hívnak, akik nem dohányoznak, nem szivaroznak.

A kiértékelést követően negyedórás kisfilmet vetítettek, melyben a verseny részleteiből vágtak be néhány érdekes részt. Ezt követte az eredményhirdetés, ahol a fent említett díjakon kívül huszonegy nagy arany minősítést, tizenhét különdíjat és két nagy értékű Herendi smaragd-díjat osztottak ki. Ebéd után a résztvevők megkóstolhatták egymás díjnyertes pálinkáit. A résztvevők rendőri biztosítással felvonultak a hotel mögötti térre, csatlakozva a Gizella-napi felvonulók csoportjához.

A résztvevők Veszprémben járva csatlakoztak a Gizella Napok eseményeihez
A résztvevők Veszprémben járva csatlakoztak a Gizella Napok eseményeihez 
Forrás: Szent István Pálinka Lovagrend Sóly

– A visszajelzések alapján elégedettek lehetünk. A versenyt, az eredményhirdetést a nyugodtság, a magas szakmai színvonal jellemezte. Jövőre, a jubiláló verseny megrendezéséhez magasra tettük a képzeletbeli lécet – nyilatkozta lapunknak Kaptur József.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában