Elkészült a székely kapu is az eseményre

2024.05.25. 20:00

Hungarikumaikat ünnepelték

Azt szokták mondani, hogy valaki nem akkor hal meg, amikor ténylegesen véget ér a földi élete, hanem akkor, amikor meghal az utolsó ember is, aki emlékezett rá.

Tóth B. Zsuzsa

Navracsics Tibornak Tóth Csaba mutatta be a helytörténeti kiállítást

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Erről beszélt a szombati lesenceistvándi Hungarikum helyi érték és családi napon Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. – Így van ez egy kicsit a nemzetekkel is, hiszen nem az a népirtás, amikor kísérletet tesznek egy nemzet megölésére, hanem a népirtás akkor kezdődik, amikor egy közösséget megfosztanak a hagyományaitól, emlékezetétől. Hiszen amikor a múltját elveszik, akkor valójában a jelenét és a jövőjét is elveszíti. Ezért van létjogosultsága a hungarikumnak és ezért fontosak az értéktárak, amelyek vármegyei és országos szinten sorra veszik az értékeket, amelyek a múltunkat jelentik, megtartanak minket. Ha ezeket elveszítjük, akkor egy idő után a magyar nyelv is elvész és akkor a magyar nemzet is odalesz. Jól tudják ezt a határainkon túl élő közösségek tagjai és a lesenceistvándiak. Ez a folyamat mutatja, hogy itt egy erős, élni akaró és tudó közösség lakik, amely tesz annak érdekében, hogy az elkövetkező nemzedékek is lesenceistvándiak maradjanak. Ahogy a község abban szintén példát mutatott, hogy az egy térséghez tartozó települések miként tudnak összefogni egy közös cél érdekében, és megszervezte tavaly a lesencei települések összefogását a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében – mondta a miniszter.  

A székelykapu avatása során a testvértelepülés, Kézdiszentkereszt Tisztás Néptáncegyüttese adott műsort 
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Tóth Csaba polgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy tíz évvel ezelőtt született meg egy gondolat, amely mára valóra vált. – A Dózsa György utcából nyíló székely kapu elkészült mára, a hungarikumnapra. Tavaly nyilvánította hungarikummá a székely kaput a bizottság, ma pedig a Balaton-felvidéki bemutatótérrel együtt átadhatjuk. 2014-ben közösségi akadémiát hirdettünk, hogy együtt gondolkodjunk a település jövőjéről, sorsáról, erőforrásairól. Akkor leszögeztük, hogy turisztikai fejlesztés szükséges, támogatni kell a szobakiadókat, látnivalókat kell biztosítani. A helyi értéktárbizottság feltérképezte a helyi természeti és épített értékeket, hogy azokra irányítsuk a figyelmet. Az értéktárba felvettük a Szent Jakab-templomot és a Mária-kápolnát, és tudtuk, hogy e két szakrális pontot össze kell kötni. Mára ez sikerült, az 1,7 kilométeres, 14 állomásos keresztút elkészült, de vannak még terveink. A turisztikai fejlesztést még csak elkezdtük, folytatni kell majd. A képviselő-testület eldöntötte 2021-ben, hogy létrehoz egy olyan helyet, ahol a helyi értékeket be tudja mutatni. Köztük olyan tárgyakat, amelyekről sokan nem is gondolják, hogy értékek. Helyi érték a kő, a homok, a víz, a hal is, hiszen ezek mind nagy jelentőséggel bírtak a falu életében és örökségünkként szeretnénk megőrizni ezek emlékét. Több mint nyolcvanmilliós támogatással sikerült létrehozni az épületet helyi vállalkozó segítségével. A komplexum pajtájában bemutatóteret alakítottunk ki, és az épületben helytörténeti kiállítást rendeztünk be, amely folyamatosan bővül. A kővel, kaviccsal pedig a mezítlábas ösvényen masszíroztathatja a talpát mindenki – mondta a polgármester.  

Boronyákné Papp Margit, az Ambrózia Mézlovagrend nagykövete a lovagrendről, annak céljairól és a mézfogyasztás fontosságáról beszélt a megnyitón, az ünnepség végén Stadler László Dezső atya kérte Isten áldását mindazokra, akik a keresztúton útnak indulnak, vagy onnan megérkeznek, majd felszentelte a székely kaput. A kapu előtt a testvértelepülés, Kézdiszentkereszt Tisztás Néptáncegyüttese adott műsort.  

A székely kaput Stadler László Dezső atya szentelte fel
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A kétnapos eseményen sok más program mellett volt színjáték, néptánc, arcfestés, csuhézás, korongozás, citerazene, íjászati bemutató, valamint hungarikumkiállítás és rózsatőültetés az újszülöttek tiszteletére. Átadták a kibővített játszóteret, és látványsütés-főzés is színesítette a programokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában