A legnagyobbak

2024.05.20. 15:30

Picasso és Dalí a Várpalotai Képtárban

A legnagyobbak címmel nyílt meg a többek között Picasso, Dalí, Chagall, Toulouse-Lautrec és Miro alkotásaiból rendezett tárlat a Várpalotai Képtárban. Tíz művész összesen negyven képét a New Yorkban élő Csikós-Nagy Zsuzsanna képzőművész kölcsönözte a várpalotai tárlatra.

Szabó Péter Dániel

Csikós-Nagy Zsuzsanna (jobbra) négy, Magyarországhoz kapcsolódó képet is ajándékozott a településnek, ami a városi képzőművészeti gyűjteménybe kerül majd

Fotó: Szabó Péter Dániel / Napló

– 2013-ban indult Várpalota és a New Yorkban élő Csikós-Nagy Zsuzsanna műgyűjtő, galériatulajdonos között az a gyümölcsöző, hosszú távú kulturális kapcsolat, melynek keretében hét éven át a Thury-várba kölcsönözött világhírű művészek műveit tartalmazó gyűjteményéből. Több évnyi kihagyás után most ismét Várpalotán üdvözölhetjük a művésznőt és a gyűjteményéből válogatott, a tíz legnagyobb világhírű európai festőművész 40 alkotását bemutató tárlatot, amely egész nyáron látható lesz itt a felújított egykori zsinagógában, a Várpalotai Képtárban. Dalí, Picasso, Chagall, Braque, Leger, Toulousse-Lautrec, Miro, Matisse, Manet, Bonnard. Hihetetlen, de ezeknek a művészeknek az alkotásaiban gyönyörködhetünk több hónapon át városunkban – mondta el köszöntőjében Campanari-Talabér Márta. 

Chagall, Dalí és Picasso alkotásai is láthatóak augusztus végéig a Várpalotai Képtárban
Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

– A közönség pedig jelenlétével és kitüntetett figyelmével igazolja vissza számunkra, hogy nemcsak gazdasági, hanem a kultúra területén az elmúlt években végzett fejlesztéseink nem voltak hiábavalók, hiszen ezekben a létesítményekben méltóképpen közvetíthetjük a befogadók felé a kulturális, művészeti élet reprezentatív eseményeit. Bízom abban, hogy a gyönyörűen felújított egykori zsinagóga e különleges tárlatnak köszönhetően még inkább vonzza a látogatókat, akik hírét viszik Várpalotának szerte a világban – tette hozzá Várpalota polgármestere.

A kiállítás megnyitóján Kárász András Péter csellóművész játszott az alkalomhoz illő darabokat, majd Csikós-Nagy Zsuzsanna is köszöntötte a megjelenteket. Elmondta, mindig nagy öröm számára Várpalotára látogatni, ahol igényes, műértő közönséggel találkozik. A művésznő négy, Magyarországhoz kapcsolódó képet is ajándékozott a településnek, ami a városi képzőművészeti gyűjteménybe kerül majd. 

 

    

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában