Védett értékek, változatos élőhelyek

2024.06.15. 16:49

Éjszaka a bakonyi élőlények múzeumában

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumának a Zirci Ciszterci Apátság épülete ad otthont. A kiállítások bemutatják a Bakony sokszínű tájait, védett értékeit, változatos élőhelyeit.

Rimányi Zita

Látványos diorámáik segítségével valósághű környezetben ábrázolják a Bakony élővilágát. Vendégeik bebarangolhatják a hegység különböző tájait, megismerhetik évszakok szerinti arcait. Visszautazhatnak az időben, hogy találkozzanak a jégkorszakban itt élt óriásokkal, köztük a két mamuttal, melyek a legimpozánsabb elemei a „Jégkorszaki óriások a Bakonyban” című kiállításnak. A vadászat szerelmesei pedig egy különleges trófeagyűjteményben gyönyörködhetnek. Ezek az összeállítások és A természet ékszerei – a Kárpát-medence ásványai tárlat támogatói jeggyel a Múzeumok Éjszakáján 24 óráig látogatható.

Visszautazhatunk az időben, hogy találkozzunk a jégkorszakban itt élt óriásokkal, köztük a két mamuttal Illusztrácó: Wikipédia

A Fedezd fel a zuzmók ismeretlen világát! című kiállítást 18 órakor nyitják meg. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre. A kiállítással közelebb szeretnék hozni az emberekhez a zuzmók sokszínű életmódját, látványos megjelenését. A zuzmók méltatlanul elhanyagolt élőlénycsoport a bemutatók és kiállítások tekintetében. Ismertetése a bioindikáció, a levegőszennyezettségi indikáció révén egyre fontosabbá válik. Továbbá számos veszélyeztetett, sérülékeny zuzmófaj él hazánkban, melyek megismerése kulcsfontosságú a hazai természetvédelem számára is. Csaknem ezer hazai zuzmófajjal büszkélkedhetünk. 

Az év ősmaradványa idén a gyapjas mamut. A jégkorszak óriásait kötetlen beszélgetés keretében ismerhetjük meg jobban a geológiai gyűjteményben. 

Kézműves-foglalkozásokat is tartanak a múzeumban, mamutos faliképet készíthetnek az ügyes kezű gyermekek. Az év emlőse, a vadmacska kapcsán meglepetés várja az érdeklődőket. Bagolyköpet válogatásra is lesz lehetőség, amely nem csupán izgalmas tevékenység, de utána mikroszkóp alatt tanulmányozhatják és beazonosíthatják a baglyok étrendjén szereplő kisemlősöket a látogatók.

Lárvák és imágók, avagy miből lesz a cserebogár? A látogatók megismerhetik a rovarok fejlődési módjait a különböző rovarlárvák és bábok azonosításával. A természet színeiből is ízelítőt kaphatnak a csillogó trópusi lepkék és bogarak vizsgálatával. Kísérletet láthatnak az irizáló színű azúrlepkével és a rózsabogárral. Tanulmányozhatják a parányi ízeltlábúakat a mikroszkóp alatt, sőt a kullancs szájszervét is. Lesz bátorságpróba is ezerlábúakkal.

A zuzmók mikroszkóp alá kerülnek. Mikroszkóp és UV-fény segítségével tárul elénk a zuzmók színes világa. Kőzetlakó és kéreglakó zuzmófajokat lehet megtekinteni a mikroszkóp alatt. Bizonyos zuzmóanyagok UV-lámpa alatt, 350-366 nm hullámhosszú fényben fluoreszkálnak, ami látványos színváltozást eredményez.

Kiállítás látható majd Ujvári Zsolt makrofotóiból, lesz állatszőr-simogató (pl. vidra, hód, farkas) és megismerhetjük a bakonyi dinófejeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában