Kiállítás a Thury-várban

2024.06.18. 08:00

Szász Endre különleges világa

Szász Endre és a hollóházi kerámia címmel nyílt kiállítás a napokban a várpalotai Thury-vár Márványtermében. A Munkácsy Mihály-díjas festő és porcelánfestő száz alkotását szeptember 1-ig lehet megtekinteni.

Szabó Péter Dániel

Szász Endre az egyik legismertebb kortárs magyar festő volt. Emellett foglalkozott grafikával, illusztrációval, látványtervezéssel, valamint ékszer- és bútortervezéssel is. Várpalotán pedig ez alkalommal az általa festett porcelánokat csodálhatja meg a közönség. A Száz Szász címet viselő tárlat megnyitóján a Munkácsy Mihály-díjas alkotót Campanari-Talabér Márta polgármester méltatta. 

A nyár végéig láthatóak Várpalotán a Szász Endre által festett porcelánok
Fotó: Szabó Péter Dániel

– A klasszikus mesterek technikáján alapuló, de mégis egyedi és szürrealista elemekkel tarkított festői stílusa széles körben elismert volt, szerte a világon ismerték és elismerték munkásságát. A hollóházi porcelánmanufaktúrában számos motívum fűződik a nevéhez, ma is elérhetőek az alkotásaival díszített vázák, étkészletek és különböző dísztárgyak. Az ő kezei által a hollóházi porcelán olyan dimenzióba lépett, ahol a hagyományos technikák és az innováció találkoznak. Szász Endre alkotásain keresztül az anyag és a forma közötti harmónia mellett az ő sajátos stílusa és egyedisége is felfedezhető – mondta el a polgármester. 

Campanari-Talabér Márta hangsúlyozta, a Várpalotán kiállított hollóházi porcelánok által érzékelhető Szász Endre rendkívül kifinomult látásmódja. Szimbolizmus, szürrealizmus, konstruktivizmus, az erdélyi népi kultúra, afrikai törzsek motívumai, valamint keleties ornamentikák is felfedezhetők a tárlaton megtekinthető vázákon, maszkokon és tányérokon.

A megnyitón Antal Gábor zongorista, zeneszerző erre az alkalomra íródott műveit játszotta el.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában