Programajánló

2024.06.24. 15:00

Zirci Folk az első júliusi hétvégén retró utcabállal, sváb folkkocsmával, aratási felvonulással – Mutatjuk a részletes programot

Zirc40 – Zirci Folk elnevezéssel fesztivált rendeznek július 5-én és 6-án a negyven éve várossá avatott bakonyi településen. Főszerepet kapnak a helyi hagyományok mellett más magyar tájegységek tradíciói, főként a néptánc, a népzene és a gasztronómia, kiemelten a térség sváb szokásai.

Rimányi Zita

A Zirci Folk programjai keretében délelőttönként oktatóprogramot tartanak határainkon túli, testvérvárosi és megyebeli néptánccsoportoknak. A délutáni nyitott családi programok közönsége a közös daltanulások, a hangszerbemutatók, a múzeumpedagógiai programok, az előadások mellett betekintést nyer a térségre jellemző mesterségek és a bakonyi gasztronómia rejtelmeibe. Megemlékeznek a zirci intézmények méltán tisztelt névadóiról. A 98 éve született Békefi Antal és Pesovár Ernő még kiadatlan gyűjteményi anyagából táplálkozó neves népzenészek, népdalénekesek, néptánc-pedagógusok örökítik tovább a néprajzkutatók munkásságát. A 205 éve Zircen született Reguly Antalnak most a helytörténet terén végzett úttörő munkásságát, palóc kutatásait mutatják be. Az estéket a Kárpát-medence sokszínűségét is érzékeltető népi színjátszással, táncházzal és koncerttel zárják. Péntek este retró utcabál lesz ismert és kedvelt zirci zenészek közreműködésével.

Megint néptánccsoportokat lát vendégül Zirc. Fotónk korábban a derceni csoportról, a zirci közös népdaltanulásról készült
Megint néptánccsoportokat lát vendégül Zirc. Fotónk korábban a derceni csoportról, a zirci közös népdaltanulásról készült
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az első nap programja – július 5., péntek

Bakonyi polgári táncokat tanít a Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „F” tornaterében 9 és 12 óra között Szabó Csaba néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere, Dékmárné Forgács Zsuzsanna Hadnagy László-díjas néptáncpedagógus. Zenél Császárné Borzavári Róza és zenekara.

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban 14 és 19 óra között a kézműves műhelyekben várják az érdeklődőket foglalkozások.

Sziráki Zsófia magyar–finnugor szakos tanár emlékezik Reguly Antalra 14 órakor, majd koszorúzás lesz Reguly Rákóczi téri szobránál. 
A Bakony és a Balaton-felvidék pásztortársadalmának hagyományai címmel tart előadást archív felvételeket levetítve Szabó Csaba néptáncpedagógus, a Népművészet Ifjú Mestere 16 órától.

Egy nótaest Békefi Tóni bácsival címmel énektanulás lesz Császárné Borzavári Rózával 17 órától.

A Sárkányölő Sebestyén című mesejátékot adja elő a KL Színház 18 órától.

A Bakony és a Kárpát-medence néptáncosai lépnek a színpadra 19 órától és táncházat tartanak Barót Város Néptáncegyüttese, kárpátaljai tánccsoport, az olaszfalui Őszikék Néptáncegyüttes és a Bakonynánai Néptáncegyüttes közreműködésével. Majd az utcabálon szórakozhatunk együtt, ahol többen is szolgáltatnak zenét (Dávid, Pilka Sándor, Apukámék Party Team – Rudi & Zoli, Jaca & Csabika).

Az idei Zirci Folkon a délutáni nyitott családi programok közönsége a közös daltanulások, a hangszerbemutatók, a múzeumpedagógiai programok, az előadások mellett betekintést nyer a térségre jellemző mesterségek és a bakonyi gasztronómia rejtelmeibe. Képünk egy korábbi zirci fesztiválon készült
Az idei Zirci Folkon a délutáni nyitott családi programok közönsége a közös daltanulások, a hangszerbemutatók, a múzeumpedagógiai programok, az előadások mellett betekintést nyer a térségre jellemző mesterségek és a bakonyi gasztronómia rejtelmeibe. Képünk egy korábbi zirci fesztiválon készült 
Fotó: Rimányi Zita/Napló

A második nap programja – július 6., szombat (német nemzetiségi nap)

A Zirci Reguly Antal Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola „F” tornateremében 9 és 12 óra között bakonyi páros táncokat tanítanak fiataloknak. 

A Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban 14 és 19 óra között tárlatvezetéseket tartanak és 15.30-tól gasztronómiai program lesz Somogyi Tamás mesterszakáccsal. 

Reguly Antal Palócföldön címmel előadást és viseletbemutatót tart 15 órától  Paluch Norbert néptáncpedagógus, etnográfus, Fülöp Ferenc-díjas táncos, a Népművészet Ifjú Mestere. 

A Sváb Folk Kocsma 16 órakor nyílik meg. Közreműködik a Nagyesztergári Német Nemzetiségi Énekkar, a bakonynánai Wasserfall Kultúrcsoport, Császár Dominik és a lókúti Szent Mihály Kórus. Sváb viseletbemutatót tartanak városlődiek. 

Palóc népdalokat tanít 17.30-tól Navratil Andrea Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, tanár, mesemondó, ökológus, a Népművészet Ifjú Mestere. Közreműködik a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde német nemzetiségi tánccsoportja. 

A Szőlőszem Kálmán palóc népmesét adja elő 18.30-tól Écsi Gyöngyi Párhuzamos Kultúráért-díjas népdalénekes, gyűjtő, bábszínész, lelkész. Közreműködik a Zirci Benedek Elek Óvoda és Bölcsőde német nemzetiségi tánccsoportja. 

Az aratási felvonulás 19.30-kor kezdődik, majd mulatság lesz táncházzal, Dékmár Szabolcs és megyebeli néptánccsoportok közreműködésével.

A Fláre Beás ad koncertet 20.30-tól.

Zirc40 – 4 program a 40 éves városnak 

A folkfesztivál része a Zirc40 – 4 program a 40 éves városnak rendezvénysorozatnak, amellyel azt ünnepli a bakonyi település, hogy négy évtizede avatták várossá. A „Zirc Kultúrájáért” Alapítvány programsorozatát – amit több helyi szervezettel, önkéntessel együtt valósít meg – a Miniszterelnökség Városi Civil Alap pályázata támogatja. Közösségi összefogás révén mutatja be a jubiláló város környezeti, történelmi, kulturális értékeit, egy-egy tavaszi, nyári, őszi, téli ünnepi élményt adva a zircieknek. Az ismeretszerzés mellett átélhetik a közösségben alkotó ember örömét is. 

A Zirc40 április 27-én a Szent György-napi Barangolóval, középkori hangulat teremtésével kezdődött és a természeti környezet is főszerepet kapott ekkor. A júliusi folkfesztivál a Bakony és a Kárpát-medence néptánca, népzenéje, népművészete, gasztronómiája mellett Reguly Antalt, Békefi Antalt és a térség sváb hagyományait mutatja be. A szeptember 28-ai Bakonyi Mustra a város jelene révén Zirc jövőbe mutató értékeit, a Zirciek Adventje decemberben a karácsony közös megélését helyezi a középpontba több program révén.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában