őstehetség

2017.10.05. 13:00

Veszprémben lőtte első NB I-es góljait, most Érden igyekszik újra felépíteni magát

Három éve még vele volt tele a sportsajtó, aztán kényszerűségből eltűnt a pályáról. Most Érden igyekszik újra felépíteni magát a korábban Veszprémben is játszó kézilabdázó.

Horváth Gábor

A 2014-es női kézilabda Európa-bajnokságnak hazánk és Horvátország adott otthont. A hatodik helyen végzett csapatunk egyik hőse a mindössze 18 esztendős Tóth Gabriella volt, akinek a nevét akkor egy ország jegyezte meg. Ötletesen, erőszakosan, egyedi stílusban, gólerősen kézilabdázott. Máris kikiáltották az új Görbicz Anitának, de sajnos nála is bebizonyosodott az az igazság, hogy egy sportolói karrier felívelése bonyolult, több összetevős dolog. Még akkor is, ha egy őstehetségről van szó.

Tóth Gabriella korán elindult a profivá válás útján, 12 esztendősen került Berettyóújfaluból a győri kézilabdaklubhoz. – Szép emlékekkel tekintek vissza arra az időszakra. Győrben tanultam meg, hogy mi az a kézilabda. Tizenhat éves voltam, amikor a juniorcsapattal az NB I/B-ben szerepeltünk. Nagyon hasznos volt belekóstolni abba, hogy milyen a felnőttmezőny – emlékezett vissza kérésünkre Tóth Gabriella.

Az ifjú irányító nem sokkal később Veszprémben pattogtatta a labdát, a királynék városában ráadásul már az NB I-ben sze-repelhetett. – Szerettük Veszprémet. Igaz, hogy az edzések Győrben voltak, és csak a meccsekre jártunk le, de nagyon jól éreztük magunkat. Pozitívan gondolok vissza a városra, az emberekre, a szurkolókra. Ott dobtam első NB I-es góljaimat, így mindig a szívem csücske marad a város.

Veszprém után Mosonmagyaróvár volt a Győri Audi ETO KC fiataljainak következő állomása, és az ifjú tehetség továbbra is ontotta a gólokat. A pályafutás felfelé ívelését aztán egy súlyos sérülés szakította meg, Tóth Gabriella – már a győri keret tagjaként – 2015 őszén teljes elülső keresztszalag-szakadást szenvedett, és voltaképpen az egész szezont kihagyta. A következő idényben ismét nem sikerült beverekednie magát a bombaerős, Bajnokok Ligája-címre törő (és azt meg is szerző), világsztárokkal teletűzdelt csapatba.

Gabriella először Kisvárdára került kölcsönbe, majd idén nyáron két évre az Érd csapatához írt alá. – Jól jött a kisvárdai lehetőség, hiszen ismét a pályán voltam, újra belerázódtam a játékba. Akkor már tudtam, hogy következő szezonban Érden folytatom, szimpatikus volt a csapat és a céljai – mondta a 21 esztendős kézilabdázó.

A játékost most egy ujjsérülés akadályozza, de az elmúlt évek problémáihoz képest ez semmiség. – Szerencsére nem komoly a gond, hamar túl leszek rajta. A térdsérülés után valóban nem volt könnyű a vissza- térés, hiszen az ember olyankor még félti magát, nem mer bizonyos szituá- ciókba belemenni. Ez azonban a múlté, a térdem most már rendben van, a többi fejben dől el.

Tóth Gabriella elmondta: kis túlzással jelenleg semmi más nincs az életében, csak arra koncentrál, hogy megint százszázalékos legyen. Edzések, gyógytornák, erősítés – ez tölti ki a mindennapjait. Bízik ben-ne, hogy a remek játékos-kerettel rendelkező Érd megfelelően összeáll, dobogón lesznek, esetleg megcsípik a második helyet. Az EHF-kupában is szeretnének menetelni, mint mondja, ez a csapat sokra hivatott.

Már mi tesszük hozzá: sokra hivatott ő is. Nagyon szurkolunk neki, a magyar kézilabda érdeke, hogy a hozzá hasonló játékosok tehetségüknek megfelelő karriert fussanak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!