falra másztak

2018.01.18. 14:53

Bajnoki címet szerzett a VESE

Remek teljesítményüknek köszönhetően, hazai pályán biztosították be a 2017-es év legeredményesebb csapatának járó bajnoki címet a Veszprémi Sportmászó Egyesület (VESE) versenyzői a közelmúltban.

Bényi Kálmán

Komjáti Zoltán

A Padányi Gimnázium sportcsarnoka adott otthont a Magyar Sportmászó Bajnokság záró fordulójának. A versenyre előzetesen több mint 190 nevezés érkezett, ez a szám a helyszíni jelentkezésekkel együtt végül elérte a 200 főt. Az összes korosztályban, a sportmászás mindegyik szak-ágában (boulder, gyorsasági, nehézségi) versenghettek a legjobbak, emellett pedig Magyarországon először, a kombinált olimpiai versenyformát is tesztelhették.

A szervezőknek egy side-eventet is sikerült berakniuk a programba, egy ún. Ninja Challenget, amin a Ninja Warrior Hungary tévés vetélkedő több döntős tagja is részt vett, köztük a végső győztes, a veszprémi Gyömrei Máté is.

- Mivel a Padányi Kupa a magyar bajnokság zárófordulójaként is szolgált, nagy izgatottság lengte körbe a versenyt a sportmászók, edzők, kísérők részéről, hiszen ezen a hétvégén dőlt el, hogy kik nyerik az egész évben nyújtott eredményeik alapján a magyar bajnoki címeket – hangsúlyozta Strommer László, a viadal főszervezője.

Komjáti Zoltán

A legfiatalabb kategóriában (U10, 2008-09-ben születettek) Boros Boldizsár megnyerte a nehézségi versenyt, és az éves összesítésben is dobogóra állhatott.

A nyílt kategóriában Molnár Gergely nehézségiben döntőbe jutott, ahol ugyan kisebb rontással végül „csak” a hetedik helyet szerezte meg, javításképp viszont gyorsaságiban a harmadik helyig menetelt, és a kombinált olimpiai számban, amely mindhárom szakág mixe, az ország ötödik legeredményesebbjének bizonyult. Éves teljesítménye alapján gyorsmászásban a harmadik lett.

Az ujjsérüléssel küszködő Gyömrei Máté a veszprémi erőpróbán nem tudott indulni, de az év folyamán ő is dobogós hellyel gazdagította a veszprémiek palettáját. Szenior kategóriában (40 éven felüliek) Strommer László boulder és gyorsasági kategóriákban legyőzhetetlennek bizonyult. Mindkét szakágban első lett az éves összesítésben.

Az i-re Strommer Soma tette fel a pontot, aki gyorsmászásban nyílt kategóriában a verseny leggyorsabb idejével tudott diadalmaskodni (3.24 másodperc a 8 méteres rekordfalon), illetve olyan eredményt ért el, amelyre Magyarországon még senki sem volt képes: a 18 éves fiatal mindhárom versenymászó szakágban (boulder, gyorsmászás, és nehézségi) felnőtt magyar bajnoki címnek örvendhetett egy szezonon belül. Triplázni előtte még senkinek sem sikerült, és duplázni is csak keveseknek. Ez nagyon bíztató jel a 2020-as tokiói olimpia előtt, ugyanis a sportolóknak ott is mindhárom szakágban nyújtott teljesítményeik alapján kell majd kvalifikálniuk magukat, amire hazánkból neki van a legnagyobb esélye.

A bakonyi sportolók egész éves kiemelkedő teljesítményeinek köszönhetően, a Veszprémi Sportmászó Egyesület hódította el a legeredményesebb sportmászó egyletnek járó díjat a Magyar Kupában a csapatok közti pontversenyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!