európa-bajnokság

2018.01.12. 12:59

A magyar csapat képes a bravúrra

Holnap este Dánia ellen kezdi meg Európa-bajnoki szereplését a magyar férfi kézilabda-válogatott.

B. Virág Rita, Horváth Gábor

Schuch Timuzsin, a horvátországi kézilabda Európa-bajnokságra készülő válogatott tagja (k) az utolsó hazai edzésén a Vasas Fáy utcai kézilabdacsarnokában 2018. január 11-én. A magyar csapat először január 13-án lép pályára az olimpiai bajnok Dánok ellen. MTI Fotó: Illyés Tibor

Nemzeti csapatunk korábbi kiválóságait kérdeztük, mire lehet képes megfiatalított együttesünk a horvátországi kontinenstornán.

- Egy Európa-bajnokság mindig is nehéz volt, s természetesen mára sem lett könnyebb a helyzete annak, aki jó eredményt szeretne rajta elérni. Öt-hat olyan csapat is akad, amely eséllyel pályázik az első helyre – válaszolta kérdésünkre Fazekas Nándor. A Balatonfüredi KSE rutinos hálóőre, aki 2017-ben, több mint 200 mérkőzést követően mondott búcsút a címeres meznek, megjegyezte: a magyar válogatott csoportja nagyon erős. A spanyol és a dán csapatot senkinek sem kell bemutatni, de a fiatal csehek is képesek meglepetést okozni. – Azt gondolom, a csoportból való továbbjutás elvárható csapatunktól, azonban nem mindegy hány pontot viszünk magunkkal. Mindegyik meccs fontos, 200 százalékot kell nyújtani az összes találkozón, hátha megcsíphető egy bravúr.

Fazekas Nándor hozzátette: minden nagy tornán bebizonyosodik, hogy a magyar válogatott képes „elkapni” élcsapatot. – A svédek elleni felkészülési mérkőzéseken is látszott, hogy senki nem mehet biztosra ellenünk. Jól játszottunk, nem topformában, de arra még nem is volt szükség.

Schuch Timuzsin, a horvátországi kézilabda Európa-bajnokságra készülő válogatott tagja (k) az utolsó hazai edzésén a Vasas Fáy utcai kézilabdacsarnokában 2018. január 11-én MTI Fotó: Illyés Tibor

A 41 éves kapus, aki fantasztikus formában védett az ősszel, a nemzeti csapatot érintő változásokkal kapcsolatban kifejtette: ilyenkor mindig türelemre van szükség. – Új az edző, más a stílus, generációváltás van, több fiatal is csatlakozott a kerethez. Időre van szükség, hogy mindez összeérjen. Mindig nagy a várakozás, de ez sok egyszerre. Ráadásul nehezíti a helyzetet, hogy a keret tagjai csak kevés időt tudtak együtt készülni – fogalmazott Fazekas Nándor.

Az egykori válogatott jobbszélső, jelenleg a Telekom Veszprém utánpótlás bázisánál dolgozó Tombor Csaba bizakodva várja az Európa-bajnokságot.

- Őszintén megmondom, nagyon pozitív benyomást tett rám a megfiatalított válogatott a Svédország elleni két felkészülési mérkőzésen – kezdte az edző. – Tudni kell, hogy a svéd nemzeti együttes Európa legjobbjai közé tartozik. Viszont mi felvettük a tempóját, és hasonló színvonalon kézilabdáztunk, mint ő. A védekezésünk sokat javult, és a gyorsaságra sem lehet panaszunk. Úgy gondolom, ha a hátsó alakzaton sikerül tovább csiszolni, javítani, akkor az Eb-n bárkivel képesek vagyunk felvenni a versenyt.

Tombor Csaba szerint a válogatottnál már jóval korábban oda kellett volna figyelni a fiatalokra.

- Vranjes érkezésétől azt várom, hogy végre elhisszük, hogy nekünk is jó, európai szintű csapatunk van. Nyilván fontos, hogy a realitások talaján maradjunk, hiszen most nem az Eb-győzelem a cél, hanem az, hogy lerakják egy 2020-ra, a tokiói olimpiára ütőképes gárda alapjait. Ettől függetlenül szerintem a nyolc közé jutás is elérhető lehet, ha a fiúk képesek felszabadultan, teher nélkül játszani – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!