Tapolcai Trappo­lók

2018.11.26. 07:00

Föci jövőre újra nekivág a világ egyik legnehezebb ultrafutó versenyének

A Tapolcai Trappo­lók egyik tagja, Földesi József „Föci” a világ egyik legnehezebb, ha nem a legnehezebb ultrafutó versenyén vett részt a közelmúltban. Az embert próbáló megmérettetésről tartott élménybeszámolót a Tamási Áron Művelődési Központban.

Tóth B. Zsuzsa

Földesi József nem az a típus, aki feladja Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A sportembert Dobó Zoltán polgármester köszöntötte és arról beszélt, hogy Föci az idővel és saját magával versenyzett, továbbá megköszönte, hogy öregbítette helytállásával a város hírnevét. Föci beszámolójában elmondta, hogy a szeptemberi Spartathloni futóversenyen 246 kilométeres távot kellett volna legyőznie, lábemelő izom fájdalma miatt azonban 202 kilométernél többet sajnos nem tudott futni. A futás Athénból, az Akropolisz lábától indult és Spártában Leónidasz király szobránál ért véget.

Földesi József nem az a típus, aki feladja Fotó: Tóth B. Zsuzsa

– A megmérettetésre kvalifikálni kellett, az utóbbi két év eredményeit fogadták el, hazánkból 24 futó vehetett részt. Futottam már 221 kilométert a Balaton-kerülés során, 24 órás és 12 órás futásokon vettem részt. Ezúton köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy ott lehessek. Sokat számított a biztatás mellett az anyagi támogatás is, költséges táplálékkiegészítőket kel­lett tesztelnem már a futás előtt, hogy ott már célirányosan fogyaszthassam azokat.

A rendkívül szigorú versenyen ezekkel nem is volt baj. A versenyzőkre nagyon vigyáztak, de a távon hat ellen­őrző pontra kellett befutni időre. Éppen akkor érte el a vidéket egy tájfun, a verseny 36 éve alatt ilyen rossz időjárásra még nem volt példa.

– Egy teljes napon át szakadt az eső, száz kilométeres sebességű szél fújt, mindez nehezítette a futást. Számomra a legnagyobb akadályt a lábemelő izom fájdalma jelentette. Az egyik szintidőből így már kifutottam, ezért kellett abbahagynom a versenyt 202 kilométernél – mondta a 61 éves Föci, aki jövőre újra indul a versenyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!