Le tudod győzni önmagad?

2018.11.15. 11:30

Igazi küzdő: izlandi világbajnokságra készül az ajkai fiatal

Ötvennégy kilométeren keresztül megfeszülnek az izmaid, küzdesz, arra gondolsz, mennyi van már mögötted, és egy pillanatra sem gondolsz arra, hogy feladd. Az ember bizony le tudja győzni saját magát, ha akarja, így vélekedik szenvedélyéről, a Spartan Race-ről, a spártai versenyről, illetve futamról Schenek Dániel. Az ajkai fiatal egyéniben, korosztályában megnyerte az ultra kategóriát Szlovákiában nemrég, amit 12 óra 55 perc alatt teljesített 3700 méteres szintkülönbség mellett.

Kovács Erika

A szlovákiai ultrafutamon több nehézséget is leküzdött, és végül korosztályában mindenkit maga mögé utasított Fotók: archív

A kitűnő eredmény egyben regisztrációt is jelent az izlandi világbajnokságra.

– Egy fotót mutatott az egyik barátom, úgy két évvel ezelőtt a Spartanról, ahogyan sárban, vízben másznak, futnak, tüzet ugranak át hosszú kilométereken. Azonnal megtetszett, mert mindig is vonzottak az extrém sportok, a Spartan pedig komoly kihívás, valójában igazi túlélőknek való, semmiben sem hasonlít arra, amiket korábban kipróbáltam – utal a kezdetekre a 18 éves Schenek Dániel, aki a pápai Petőfi-gimnázium két tannyelvű tagozatán, matematika–testnevelés fakultáción tanul.

A szlovákiai ultrafutamon több nehézséget is leküzdött, és végül korosztályában mindenkit maga mögé utasított
Fotók: archív

Úgy mondja, ő is, ahogy minden gyerek, sáros akart lenni, a Spartan éppen ilyen, különleges, kemény terepen, sárban, vízben csúszhat, kúszhat, futhat az ember, ráadásul különböző fokozatokban próbálhatja ki magát, a sprintben, a superben és a beastben, illetve az ultrán, ráadásul soha nem lehet ismerni a pontos távot, mert arról a szervezők mindig a verseny előtt döntenek. Nem véletlenül szlogenje a sportágnak az, hogy majd a célban megtudod, mekkora távot kellett teljesíteni.

– Tehát a fotó láttán eldöntöttem, jelentkeztem a következő versenyre, ami Tokajon volt, aztán sorra elmentem a többire is – folytatja a fiatalember.

Az ajkai Schenek Dániel óvodás kora óta rendszeresen sportol

Nemrég korosztályában, egy európai versenyen, Szlovákiában elsőként ért célba. Itt 12 óra és 55 perc alatt összesen 69 kőkemény akadályt küzdött le, közel 3700 méteres szintkülönbség mellett, egyebek között patakon, tavon, sáron, vízen és tűzön kellett átjutni, futni, illetve mászni szöges­drót alatt, zsákot, meg 30-40 kilós vödröt cipelni, amit útközben kővel, sóderrel kellett megrakni. Volt dárdahajítás, falakon kellett átjutni, meg cölöpökön egyensúlyozni.

– Ötvennégy kilométeren keresztül megfeszülnek az izmaid, küzdesz, arra gondolsz, mennyi van már mögötted, és egy pillanatra sem gondolsz arra, hogy feladd! Az ember bizony le tudja győzni saját magát, ha akarja. Az nagyon lényeges, hogy az ember ne csak erőben, hanem fejben is, és minden pillanatban ott legyen a versenyen – állítja az ajkai Schenek Dániel.

Úgy mondja, nagyon sokat segített neki, hogy óvodás korától sportolt, focizott, úszott, karatézott, futott, atletizált, bokszolt, és a Spartan összemixelte valamennyit. Sportos családban él, náluk alapvető a mozgás, szülei úsznak, futnak, édesapja ironman triatlonozik.

A fiú terveiről azt mondja, a Spartant természetesen folytatja, és később, tanulmányai végeztével a biznisz–marketing területén szeretne elhelyezkedni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!