szombaton bkse-tatabánya derbi következik

2019.01.28. 12:23

Csoknyai István szerint kijöttek a gyermekbetegségek a kézilabda vb-n

A világbajnokságot követően máris a klubfeladatoké a főszerep a férfi kézilabdázóknál. A magyar válogatott két szövetségi kapitánya épp egymással néz farkasszemet a hétvégén. Csoknyai Istvánnal beszélgettünk a vb-szereplésről, hiányosságokról és büszkeségről, a jövőbeli feladatokról.

Horváth Gábor

Csoknyai István csalódott, de szerinte összességében reális a vb-szereplésünk

Fotó: Illyés Tibor/MTI

Kőkemény, szinte pihenés nélküli hetek állnak a válogatott férfi kézilabdázók mögött. Igaz ez a szövetségi kapitányokra is. A Balatonfüredi KSE mestere, Csoknyai István az őszi idényt követően a nemzeti csapattal foglalkozott, majd most már ismét a klubfeladatok vannak napirenden. A BKSE nagy bajnoki derbivel kezdi a szezon második felét.

- Ki ne ismerné a világbajnokság végeredményét, tizedikek lettünk, amellyel nem sikerült elérni az előzetes célkitűzést. A vágyott olimpiai kvalifikáció távol került. Hogyan értékeli a magyar válogatott szereplését?

- Valóban nem sikerült elérnünk a hetedik helyet. Csalódott vagyok, de nemcsak az eredmény miatt, hanem azért is, mert finoman szólva sem volt szerencsénk, rengeteg minden játszott ellenünk. A csoportküzdelmek előtt mindenki kipipálta a nem európai csapatok elleni meccseket, holott nincsen gyenge válogatott a vb-n, ezt láthattuk is. Ráadásul a két döntős a mi águnkról került ki, tehát egyáltalán nem volt könnyű dolgunk. Visszatérve a csoportkörre, ugyan becsúszott két iksz, de a második helyet megszereztük a svédek mögött, több pontot gyűjtöttünk, mint a harmadik Egyiptom. Ezt terveztük és bejött.

- Említette a szerencsét, nyilván a sérülésekre gondolt.

- Azokra is, igen. Négy átlövőnket voltunk kénytelenek nélkülözni, volt, aki azonnal kiesett, más kezelésre szorult, sokszor fogalmunk sem volt, hogy kire tudunk számítani az adott meccsen, és kire nem. Ugyanakkor kevés szó esett az Egyiptom-Tunézia meccsről, amelyen előbbi érdekes körülmények között jóval nagyobb arányban nyert a vártnál, sikeresen javítva gólarányát.

Csoknyai István csalódott, de szerinte összességében reális a vb-szereplésünk Fotó: Illyés Tibor/MTI

- Nem tűnt kivitelezhetetlen feladatnak a norvégok elleni szűkös vereség, a meccs képe alapján viszont joggal ütöttek ki minket az északiak. Miért nem sikerült mínusz öt gólon belül maradnunk?

- Norvégia gyengén kezdte a vb-t, lépésről lépésre lendült formába. Tudtuk, ha valaki képes nagyon megverni minket, akkor ők azok, hiszen egy rettenetesen gyors együttesről van szó. Sajnos így lett, jó első játékrész után, ahol sokat voltunk emberhátrányban, a második félidőre elfáradtunk, és kijöttek csapatunk gyermekbetegségei. A sok hibát megbosszulta az ellenfél.

- Mit gondol, mi a fő oka annak, hogy nem sikerült elérnünk a célunkat? Mi a magyar válogatott legnagyobb hiányossága?

- Ez egy összetett kérdés. De például meg kell nézni, a mi játékosaink hol szerepelnek: Ferencváros, Balatonfüred, Tatabánya. És az élgárdák játékosai? A keretünkben hét kézilabdázó szerepel a Bajnokok Ligájában, de ebből csak hárman játszanak rendszeresen a kupasorozatban. Azt gondolom, az első sorunk felveszi a versenyt a legjobbakkal, de a posztokra nincs több azonos képességű játékosunk. Ugyanakkor látni kell, hogy vannak tehetségek, a füredi fiatalokra például nagyon büszke voltam, megállták a helyüket. Sajnos a fiatalok beépítése nem könnyű, hiszen folyamatosan eredménykényszerben játszunk. Nem tudtunk bekerülni a legjobb nyolc közé, de szerintem erőnknek, helyzetünknek megfelelően reális helyen végeztünk a vb-n.

- Hogyan tovább? Maradnak Vladan Maticcsal a válogatott élén?

- A megbízatásunk január 31-ig szól, az elnökség dönt a folytatásról.

- Ha már Vladan Matic, érdekesség, hogy az év első bajnokiján rögtön farkasszemet néz kapitánytársával, szombaton Balatonfüredi KSE-Tatabánya derbit rendeznek.

- Igen, ment is a zrika a vb alatt, sokszor szóba került a rangadó. Nehéz, hiszen a szünetben nem láttam a csapatot, egy hét van ráhangolódni a rajtra. Bízom benne, hogy jó formába kerülünk. A folytatásban három fronton kell helytállnunk, hiszen a bajnokság mellett a Magyar Kupában és az EHF-kupában is szereplünk, így kőkemény hónapok állnak előttünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!