A nagyvázsonyi fiatalember szeretne továbbfejlődni falmászásban

2019.02.07. 07:00

Az olimpiáig meg sem állna az ország legjobb nindzsája

Hiába vált egy csapásra ismertté és népszerűvé azzal, hogy megnyerte az egyik kereskedelmi csatornán futó, nindzsaügyességű sportolóknak kiírt versenyt, az élete mit sem változott. Strommer Soma ugyanaz a szerény, mosolygós és vagány srác maradt, aki nem mellesleg falmászásban az olimpiai kvalifikációra hajt.

B. Virág Rita

Strommer Soma fantasztikus teljesítményt nyújtott a népszerű televíziós vetélkedőben Fotó: a szervezők

– Rengeteg gratulációt, jó szót, elismerést kaptam a ­Ninja Warrior-győzelem után, ismeretlenül is üzentek, megtaláltak a közösségi oldalakon az emberek, de az életem alapvetően nem változott. A nyereményt sem költöttem el. Pontosabban vettem magamnak egy új öltönyt – mesélte Strommer Soma, aki az egyik legtehetségesebb falmászó.

A Lovassy László tizenkettedik osztályos, vagyis érettségire készülő diákja hozzátette, az ügyességi vetélkedőt óriási kalandnak élte meg, ahol a résztvevőknek az erőn, az ügyességen kívül nagy szükségük volt a szerencsére és a megfelelő koncentrációra, összpontosításra is, ugyanis a különböző nehézségű akadályokon nagyon könnyen lehetett rontani és onnan a vízbe pottyanni. Soma azonban nemcsak a tévés vetélkedő miatt készült és edz naponta keményen. A Veszprémi Sportmászó Egyesület (VESE) falmászójaként számos kötelezettségnek kellett és igyekszik az új évben is eleget tenni.

Strommer Soma fantasztikus teljesítményt nyújtott a népszerű televíziós vetélkedőben Fotó: a szervezők

A 2017-es esztendő különösen szerencsésen alakult számára, hiszen mindhárom falmászó szakágban magyar bajnoki címet szerzett: gyorsaságiban, boulderban és nehézségiben is. A tavalyi évben nehézségiben el sem indult, gyorsaságiban viszont megvédte a címét, boulderban pedig az előkelő második helyen végzett.

– Egyáltalán nem vagyok csalódott, hogy nem sikerült újra tripláznom. Sokkal jobban foglalkoztattak ugyanis a különböző külföldi, nemzetközi megméretések. Az elmúlt évben többször is sikerült a legjobb tíz közé kerülnöm az Európa-kupákon, például Portugáliában és Szófiában. Ezzel a korosztályos világranglistán a tizennegyedik helyen zártam 2018-ban, az EK-n összetettben pedig a tizenegyedik lettem – derült ki.

Soma számára azonban az igazi áttörést a 2019-es év hozhatja meg sportolói karrierjében. Az utánpótlás-korosztályból kiöregedve a felnőttek között az a célja, hogy kvalifikálja magát a 2020-as tokiói olimpiára, ahol első ízben szerepel a programon a falmászás. A kvótát megszerezni azonban óriási kihívás, mert az ötkarikás játékokon mindössze húszan vehetnek részt.

– Minden országot egy sportoló képviselheti, s ez az, ami reményt és esélyt jelenthet a kicsiknek is – kezdte Soma. – A kvalifikációnál a világkupa-sorozatban elért két legjobb eredményt, valamint a világranglistát veszik majd figyelembe. Mivel egy országnak csak egy hely jut, így számításaink szerint a világranglistán a 35–40. helyezéssel is kvótához lehet jutni. Azonban óriási a harc, rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, és a legjobbakkal, mint például a japánokkal, a franciákkal, az oroszokkal vagy a szlovénekkel, egyáltalán nem könnyű felvenni a versenyt.

Soma már gőzerővel készül a különböző megmérettetésekre, s jól tudja, egy-egy kimagasló eredmény meghozhatja számára a hőn áhított olimpiai részvételt. A közeljövőben Svájcban és Moszkvában áll rajthoz.

A falmászás mellett természetesen a tanulást sem hanyagolja el, szeretne ugyanis felvételt nyerni a Testnevelési Egyetem sportmenedzsment szakára. Úgy véli, ha bejutna a TE-re, akkor a következő öt-hat évet biztosan a fővárosban tölti majd el, ahol falmászóként is jó lehetőségei lennének a fejlődésre, az előrelépésre.

És hogy benevez-e újra a tévés vetélkedőbe? Úgy gondolja, ha 2019-ben is megrendezik, akkor szívesen. Európából még senkinek sem sikerült végigcsinálnia a döntő pályáját. Ez a kihívás pedig Somát sem hagyja nyugodni. S akár az is megtörténhet, hogy nindzsaként utazik az olimpiára…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!