Kielcében is kísért a kölni fiaskó emléke

2019.02.27. 14:40

Talant Dujsebajev: „Dühönghetek, de nem adhatom meg magamat”

Tavaly szeptemberben Telekom Veszprém–PGE Vive Kielce mérkőzéssel és 29-27 arányú magyar győzelemmel kezdődött a VELUX EHF Kézilabda Bajnokok Ligája selejtezőinek 14 fordulós hosszú sorozata, jövő szombati zárásként pedig ugyanez a két csapat méri össze az erejét, ezúttal viszont a lengyel bajnokcsapat otthonában.

Fotó: Kovács Anikó

Utóbbi már a múlt hétvégi mannheimi egygólos veresége előtt kisakkozta, hogy negyediknél rosszabb nem lehet, David Davis csapatának viszont égetően fontos a győzelem vagy legalább a döntetlen a második hely megtartásáért.

Dujsebajev irigyli a Veszprémet

Talant Dujsebajev, a Kielce mestere 2016-ban Bajnokok Ligája győztes kézilabdacsapatot épített fel, bár az is igaz, hogy a bravúrhoz az első hely sorsát eldöntő kölni mérkőzésen a 9 gólos előnyét elherdáló Telekom Veszprém is hozzásegítette. A Kielce most is egy ketyegő bomba, amit szombaton Nagy Lászlónak és a csapattársainak kell hatástalanítania.

„Irigylésre méltó a Veszprém helyzete, ők azok, akiknek minden poszton van legalább két igen jó, egymással versengő játékosa, emellett Mikler Roland személyében még egy olyan kapusa is, aki mérkőzések sorsát képes eldönteni – nyilatkozta az 50 éves Dujsebajev az SzPress Hírszolgálatnak. – Európában három-négy olyan klub van, amelyik betonbiztos pénzügyi háttérrel rendelkezik, úgy gondolom, hogy a PSG az éllovas, de a Telekom Veszprém is többet engedhet meg magának a játékosok szerződtetésénél, mint az ellenfeleinek többsége. Ez rövid- és hosszútávon is versenyelőnyt jelent, és jól tervezhető csapatépítést.”

Talant Dujsebajev: Nem túlzás azt állítani, hogy az egész BL-mezőnyben a mi játékosaink adták a legtöbb munkát az orvosoknak Fotó: Kovács Anikó

Dujsebajev volt az utolsó duplázó

A játékosként olimpiai és világbajnoki győzelmekig jutó Dujsebajev 37 esztendős volt, amikor irányításával a spanyol Ciudad Real BL győztes lett. Ugyanezzel a csapattal még kétszer jutott fel a csúcsra, a negyedik sikerét a Kielce együttesével könyvelhette el. A torna történetében ő volt az utolsó, aki duplázni tudott, 2009 óta ugyanis egymást váltják a csapatok a BL trónján: sorrendben a Kiel, a Barcelona, újra a Kiel, majd a Hamburg, a Flensburg-Handewitt, a Barcelona, a Kielce, a Vardar, legutóbb pedig a Montpellier.

„Minden jel arra mutat, hogy könnyebb elhódítani az első helyet, mint megőrizni azt – folytatta Dujsebajev, aki 2014 és 2016 között a magyar válogatottat is vezette, majd nagy terveinek a megvalósítása nélkül kényszerült távozásra. – Tavaly ősszel még úgy gondoltuk, hogy újra elérkezhet a Kielce ideje, de jöttek sorra a sérülések, súlyosak és kevesebb gondot okozók. A lényeg az, hogy ebben a versenysorozatban egyetlen olyan mérkőzésünk sem volt, amelyiken a komplett csapatunkkal tudtunk volna kiállni. Nem túlzás azt állítani, hogy az egész BL mezőnyben a mi játékosaink adták a legtöbb munkát az orvosoknak, nekem pedig folyamatosan a helyettesítések miatt kellett átdolgozni a terveimet. A maródiak listájára került Cindric, Kules, Lijewski, a fiaim, Alex és Daniel, legutóbb, illetve a legrosszabbkor csapatkapitányunk Jurecki is. Nem kibúvót keresek, ha azt mondom, hogy ilyen helyzetben az edző csak dühönghet, de semmiképpen sem adhatja meg magát. – mondta befejezésül a szombati összecsapásra készülő Talant Dujsebajev, aki azt a kérdést elengedte a füle mellett, hogy ma mit jelent számára 2016. május 29-ének az említése?

Pedig azon a napon győzte le a BL döntőben padlóról felállva, hosszabbítást és hetesdobó párbajt követően a Kielce a már győztesnek látszó Veszprémet…

Szalay Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!