Európa-bajnoki szintet dobott

2019.04.24. 20:50

A hétvégén rendezik meg a veszprémi szezonnyitó dobóversenyt

Cserháti Simon junior Európa-bajnoki szintet dobott a VEDAC Dobóakadémiájának medulini edzőtáborából hazatérve.

Bényi Kálmán

Cserháti Simon büszke lehet teljesítményére.

Fotó: VEDAC

Bizakodva várja az előttük álló évadot Zentai Tibor, a VEDAC Dobóakadémia szakmai vezetője, akinek egyik tanítványa már az idénynyitó előtt teljesítette a junior Európa-bajnokság kiküldetési szintjét.

Nyolc napos edzőtáborban vett részt a horvátországi Medulinban a közelmúltban a Veszprémi Egyetemi és Diák Atlétikai Club (VEDAC) négy kalapácsvetője, Zentai Tibor szakmai vezetővel.

– A rutinos Orbán Éva; a tavalyi év egyik meglepetésembere, Czeller Gábor; a feltörekvő junior tehetség, Cserháti Simon és a női szakág egyik nagy reménysége, Csatári Jázmin kapott lehetőséget, hogy elutazzon Medulinba. A horvátországi edzőtáborban napi kétszer tréningeztünk, naponta nyolc, nyolc és fél órán át gyakoroltunk. Kiemelt figyelmet fordítottunk a fizikai, erőállapot fejlesztésére, és persze rengeteget dobtunk. A gyerekek, kiszakadva a megszokott hazai környezetből, szépen dolgoztak, nagyon sokat fejlődtek, és a munka eredményét már most látjuk – összegzett Zentai Tibor.

Cserháti Simon büszke lehet teljesítményére. Fotó: VEDAC

A VEDAC a jövő heti idénynyitó előtt három felkészülési versenyt is rendezett, és a legutóbbin már több, figyelemre méltó eredmény is született.

A felnőtt nőknél a nyári világbajnokságra készülő Orbán Éva 64.13 méterrel nyert. Zentai Tibor ehhez kapcsolódóan elmondta, a háromszoros olimpikon állapota egyre javul, fizikálisan rendben van, és mindent megtesz annak érdekében, hogy esélye legyen teljesíteni a vébé-szintet. A szakember szerint a kora miatt már több idő kell Évának a regenerációra, ám amennyiben május végén képes elérni a 68 méteres eredményt, akkor nyáron a 70 méter sem lehet álom, ezzel pedig megnyílhat az út előtte a kvótaszerzésre.

A legutóbbi felkészülési verseny egyik legkellemesebb meglepetését Cserháti Simon okozta, aki nemcsak új egyéni csúcsot dobott hat kilós kalapáccsal, hanem a 67.14 méteres eredménnyel kvótát szerzett a nyári junior Európa-bajnokságra is. Zentai Tibor aláhúzta, a fiatalember még messze van a teljesítőképessége határától, és tudatos fizikai felkészítéssel még jobb eredményekre lesz képes.

A mindössze 14 éves Csatári Jázmin szintén új egyéni rekordot ért el, négy kilós, vagyis felnőtt kalapáccsal 48.62 métert dobott, saját korosztályában pedig három kilogrammos szerrel 59.10 méterrel tette le a névjegyét.

Zentai Tibor külön kitért Gombás Petrára, aki sérülés miatt nem tudott részt venni a medulini edzőtáborban. A 18 éves dobóatléta azonban így is egyéni csúcsot dobott az említett versenyen, 53.72 méterrel. A tréner hozzátette, a korosztályos Európa-bajnokságra 56 méter lenne a szint, és biztos benne, hogy Petra teljesíteni tudja majd ezt néhány héten belül.

A VEDAC évadnyitó dobóversenyét április 27-én rendezik meg, kiegészülve a II. Kis Károly Emlékversennyel, melynek keretében a dobószámok mellett futó és ugró versenyszámokban is megmérethetik magukat a résztvevők.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!