Pannon Egyetem

2019.05.18. 07:00

A tradicionális balatoni evezősregattán versenyeztek az egyetemisták

Az egyetemi karok hallgatói közötti futamok mellett idén öregdiák-, szenior- és sportolói futam is volt a a balatonalmádi kikötőben pénteken rendezett Balaton-regattán, ahol hagyományosan a Pannon Egyetem veszprémi és keszthelyi hallgatói csaptak össze.

Juhász-Léhi István

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gelencsér András professzor, a Pannon Egyetem rektora a megnyitón arról beszélt: a napokban az időjárás miatt még az is kérdéses volt, hogy meg tudják-e egyáltalán rendezni a versenyt, de úgy alakult, hogy szerencsére igen.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Gelencsér András úgy vélte: sikerült egy olyan versenyprogramot kialakítani és tavaly kipróbálni, amely új kezdeményezésként haladhat a következő években, és amely kapcsolódik a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023 címhez, hiszen ezt az eseményt is be lehet illeszteni a majdani programok sorába. Kiss Ádám, a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség elnöke mondandójában azt emelte ki, hogy egy olyan sportnak az eseménye a regatta, amit mindenki szeretne csinálni, de nem mindenkinek van rá alkalma. Utalt arra, hogy az angol egyetemek vették azt észre, hogy az evezés, mint csapatsport milyen óriási szervező és nevelőerővel bír.

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Örömmel állapította meg, hogy a Pannon Egyetemnek erre lehetősége van, és mint mondta, már-már irigykedve néz a résztvevőkre, hogy ezt a gyönyörű sportot űzhetik. Szerinte a sport versenyzés nélkül nem sokat ér, bár sokan vannak, akik sportolnak, de nem versenyeznek. Mielőtt felcsendült volna a regattainduló és elstartoltak volna a versenyzők, szó esett a változásokról, amelyek tavaly lettek bevezetve a regatta életében. Egyrészt a versenyt Balatonalmádiban rendezik meg, ugyanakkor változtak a csapatok összetételei is. A tervek szerint jövőre a többi EKF-pályázó városból is fogadna a Pannon Egyetem regattásokat, majd 2022-ben már a volt és a jövőbeli EKF városokból is érkeznének hajósok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!