Körbefutották a Balatont

2019.06.27. 07:00

A Tapolcai Trappoló hölgyei sem kevésbé sikeresek, mint a férfiak

A Tapolcai Trap­polók is indultak az idén tizenharmadik alkalommal elrajtolt, Balatont megkerülő egykörös versenyen, egyben Közép-Európa leghosszabb futóversenyén, az NN Ultrabalatonon.

Tóth B. Zsuzsa

A kilencfős csapat az Ultrabalatonon 22 óra 9 perc 57 másodperc alatt kerülte meg a tavat

Forrás: Trappolók

A versenyt egyéniben (221 km), váltóban (220 km), futva vagy bringával teljesíthették a résztvevők. Idén közel tizenháromezren startoltak el az ország leghosszabb tókerülő ultrafutó sportrendezvényén. Köztük volt a huszonnégy tapolcai is, különböző felállásban. Huszonketten kilenc, hat, öt és kétfős csapatokban, míg ketten egyéniben indultak a távot nonstop szintidőn, harminckét órán át teljesíteni.

Az Enyinginé Tóth Andrea, Gubián Judit, Hoffmann Hedvig, Király Korina, Kozma Imre, Meidlné Sásdi Kati, Réffi Tünde, Szita Gábor és Szűcs Hajnalka összeállítású csapat 22 óra 9 perc 57 másodperc alatt kerülte meg a tavat. A Beréti Zsanett, Borbély István, Csanádiné Staller Adrienn, Hatt Zsuzsanna, Rohonczi Kata és Vörös-Fáy Viktória alkotta együttes 22:50:44 alatt ért célba. Dublecz Károly, Komjáti Sándor, Gazda Rita, Grabant Péter és Kerek Melitta csapata 21:31 perc alatt teljesítette a távot. A Csepregi Ákos és Gelencsér Zoltán Tibor páros 27:57:05 idő alatt ért célba. Egyéniben indult Nagy Miklós, aki sérülés miatt 154 kilométer után feladni kényszerült a versenyt, illetve Földesi József is, aki 30:43:09-es idejével az ötvennyolcadik helyen zárt.

Nem ez volt azonban a trappolók első versenye idén a tó körül. Márciusban, a négynapos Balaton-kerülő versenyszámon, kétnapos FélBalaton Szupermaraton, va­lamint maraton és félmaraton egyéni, páros és csapat indulói között is ott voltak. A 12. Spuri Balaton Szupermaratonon Nagy Miklós egyéniben, korosztályában az első, míg Földesi József a hatodik helyen zárt, mellettük a többi 22 tapolcai is szépen teljesített.

Földesi József, Föci az augusztus közepi Korinthosz futóversenyre készül. A Szekszárd-Baja-Szekszárd távon a megmérettetés 21 órán belül teljesítendő 160 kilométeres táv a görögországi Spartathlon egyik lehetséges kvalifikáló versenye. Monoton, kemény táv, délben indul, és 75 kilométeres szakasza töltésen halad, nappal hőségben, éjszaka vaksötétben. Mentálisan is erő­síti a versenyzőt.

A kilencfős csapat az Ultrabalatonon 22 óra 9 perc 57 másodperc alatt kerülte meg a tavat
Fotó: Trappolók

A Spartathlonon pedig jövő szeptemberben újra elindul Föci, ahogy tavaly is megtette, lábemelő izma, az úgynevezett horpaszizom erős gyulladása miatt azonban feladni kényszerült. Viszont azóta is tervezi, hogy lefutja a 246 kilométeres távot, amelyet 36 óra alatt kell teljesíteni. Tudatosan erősíti, nyújtja az izmot egy speciális tornával. Immár tizedik alkalommal indul a Balaton-átúszáson, amelyet ba­ráti körben teljesít minden alkalommal. Aszfalt helyett edz a Pilisben, a Bükkben, teljesítménytúrás távokat fut szintidőn belül.

Ugyanis ott esélye sincs abbahagyni, nem úgy, mintha itthon, lakóhelye környékén lenne. Attól függetlenül, hogy ő nem az a feladós típus, amit elhatároz, azt végigcsinálja. A Spartathlont is lefutotta volna, ha nincs az izom probléma, amelyet nem tudott elviselni a táv végéig.

Az ott lefutott táv a korábbiakkal szemben már nem számít kvalifikációnak, ezért Föci a 221 kilométeres Ultrabalatont sem akarta kihagyni. Igaz, a verseny egymaga, vagy csupán a Korinthosz versenyen való részvétel magában is elég lenne a jövő őszi induláshoz, ő azonban szereti bebiztosítani a helyét. Odafigyel az étkezésre, a keresztedzésekre is, úszik, kerékpározik. Az biztos, hogy rajta nem fog múlni a táv sikeres teljesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!