Veszprém megye legjobb felnőtt sportolója

2019.12.13. 20:01

Idén is az úszó és a taekwon-do versenyző kapta meg a kitüntetést

A hölgyeknél és a férfiaknál egyaránt címvédés történt: a 2018-as évhez hasonlóan idén is Mucsy Petra, illetve Rasovszky Kristóf lett Veszprém megye legjobb felnőtt sportolója.

Horváth Gábor

Fotó: Balogh Ákos/Napló

Veszprém Megye Sportdíj-átadó Gálájának ezúttal is a megyeháza Szent István Terme adott otthont. A hagyományoknak megfelelően több kategóriában tüntették ki az esztendő legjobbjait.

A pénteki esemény résztvevőit Molnár Péter, a Veszprém Megyei Sportszövetség elnöke köszöntötte, majd Vörösmarty Éva, a Veszprém Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke mondott rövid beszédet. – Ez a gála remek alkalom arra, hogy a díjazás mellett köszönetet mondjunk az edzőknek, az egyesületeknek, az iskoláknak és intézményeknek, valamint a szülőknek azért a támogatásért, amelyet a sportolók megfelelő versenyeztetéséhez nyújtanak – fogalmazott, kiemelve, közös felelősségünk, hogy elősegítsük a mozgás életformává válását. Ez egy sportos megye, amelyre büszkének kell lenni, hiszen „a sport maga az egészség, és az egészség a legnagyobb kincsünk”.

A díjátadó 2004 óta a Tüskés Endre-elismerések kiosztásával indul, a megyei sporthivatal egykori igazgatójának emléke előtt tisztelgő kitüntetést idén négyen kapták meg.

Elhangzott, ezt az elismerést azoknak ítélik oda, akik hosszú időn keresztül tevékenykedtek, tevékenykednek megyénk sportjáért. A korábbi válogatott labdarúgó, az utóbbi évtizedben az MLSZ Veszprém megyei igazgatójaként dolgozó Csik Ferenc posztumusz kapta meg a díjat, amelyet az idén ősszel elhunyt sportvezető fia, Barnabás vett át. Tüskés Endre-kitüntetéssel ismerték el Kocsis Miklós vívóedző munkáját, a Dózsavárosi Diáksport Egyesületet vezető mester hosszú évtizedek óta sikerrel oktat tőrt és kardot, valamint szervez országos versenyeket, ma is aktív.

Koós Hutás László atlétaként junior válogatott akadályfutó volt. Balassagyarmatról került 1982-ben Veszprémbe, ahol a VEDAC színeiben tanítványaival rengeteg országos bajnokságot nyert, nemzetközi szintű futókat nevelt. Versenyzői ob-aranyérmeinek száma 2019-ben elérte a százat.

A VÁÉV Veszprém és a Várpalotai Bányász SK egykori edzője, Poór Gyula rengeteg sikert ért meg a kézilabdában. A VBSK-t például a megyei szinttől az első osztályig vezette, de volt Magyar Kupa-győztes is a veszprémi csapattal.

Az Év sportolója-díjak a hagyományoknak megfelelően ezúttal is hat korcsoportban találtak gazdára. Gyermek kategóriában a lányoknál Lantai Lili (Veszprémi Honvéd SE) tájfutót, valamint Somogyi Bencét, az ajkai Sun-Dome SE többek között Eb-bronzérmes shotokan karatékáját választották a legjobbnak. A serdülőknél Kövér Fanni, a VEDAC atlétája, valamint Palasics Kristóf kézilabdakapus, a Telekom Veszprém játékosa érdemelte ki a kitüntetést. Az ifjúsági lányoknál Varga Gréta Barbara atléta (Sportolj Velünk SE) lett az év sportolója, a fiúknál pedig klubtársa, Molnár Attila nyert. A junior hölgyeknél szintén egy atléta vehetett át díjat, Kéri Bettina (Sportolj Velünk SE) futót látták a legjobbnak az ítészek. A fiúknál egy sportlövő „futott be”, Fodor Dávid (Balatonfűzfői Lövész Egylet) lett Veszprém Megye Legjobb Sportolója.

Ami a felnőtteket illeti, mindkét nemnél címvédés történt. Mucsy Petra, a Veszprémi Taekwon-do SE versenyzője az ITF taekwondo-világbajnokságon erőtörésben egyéniben a hetedik helyen végzett, csapatban pedig világbajnoki címet szerzett, s ezzel idén is kiérdemelte a legjobbnak járó elismerést.

Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub) eredményei magukért beszélnek, az ország első számú nyílt vízi úszója ebben az évben többek között világbajnok lett, és összetettben első helyen végzett a Világkupán. Nem volt kérdés, hogy a felnőtt férfiaknál neki jár a kitüntetés, amelyet elfoglaltsága miatt személyesen nem tudott átvenni.

A szenioroknál Gosztolai Mária atléta (VEDAC) és Darnai János, a Herendi Taekwon-dosok Baráti Egyesületének shotokan karatésa kapta meg az elismerést.

Az év csapata a Telekom Veszprém serdülőegyüttese lett. Az Ivo Diaz vezette kézilabda-alakulat ebben az évben magyar bajnoki címet szerzett.

Speciális sport kategóriában Csonnó Nikolett, Harsányi Kitti, Hevesi Gergő, Kovács Martin Kristóf, Nagy Krisztina, Pente Anita, Rupa Dominik, valamint Takács Cintia kapott díjat kiváló teljesítményéért.

A különböző szövetségek pedig az alábbi sportembereket tüntették ki: Burka Tibor (asztalitenisz), Antal Edit, id. Koncz Sándor és Földesi Csaba (kézilabda), Sikos László és Tuczai Gyula (labdarúgás), Mihalik István (sakk), Csáktonyai Józsefné (speciális), Zatkalik Attila (posztumusz, sportlövő), Palumbi Edit (tájfutás), Lázár Bence és Tkálics Gábor (tenisz), Iliána Erzsébet (természetbarát), Móricz Vilmos (testnevelő tanárok).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!