Összetört magyar álmok

2020.01.22. 18:05

Nyolcgólos vereség Portugáliától: elúszott az olimpiai selejtező

A láthatóan fáradt, enervált magyar válogatott 34-26-os vereséget szenvedett Portugáliától, így elbúcsúzott az olimpiai kvalifikációtól. Az összetört magyar álmok dacára emlékezetes pillanatokkal ajándékoztak meg bennünket a magyar fiúk, fantasztikus csatákat nyertek, ám az utolsó két meccsre elfogytak.

B. Virág Rita

Mikler Roland.

Fotó: Penovác Károly/Napló

Portugália-Magyarország 34-26 (16-14)

Malmö, 2000 néző. V.: Helbig, Geipel (németek). Magyar góllövők: Balogh Zs. 5, Bánhidi 5, Bóka 4, Ligetvári 4, Máthé 4 (2), Nagy B. 1, Szita 1.

Sorsdöntő találkozót vívott a magyar férfi kézilabda-válogatott az Európa-bajnokság középdöntőjében. A hőn áhított olimpiai selejtezőhöz pont vagy maximum egy négygólos fiaskó kellett a mieinknek, míg az elődöntőbe jutáshoz nemcsak meg kellett verni a portugálokat, hanem Szlovénia vereségére is várnunk kellett.

Bánhidi találatával indult a derbi, de nem sokat kellett várni az egyenlítésre. Győri befutása újabb gólt ért, ám hiába kerültek a piros mezes magyarok emberelőnybe, továbbra is fej fej mellett haladtak a küzdő felek (7. perc: 3-3).

A korábbi szegedi klubtársak, Balogh és Bánhidi között továbbra is példaszerűen működött a páros kapcsolat, és Mikler védése is jókor jött.

Szita kapufája és egy elpuskázott helyzet után Moreira hetesből egyenlített. Nem esett sok gól, inkább a küzdelem dominált. Quintana negyedik védésével már 57 százalékon állt a portugál hálóőr. Miklert sem kellett félteni, Prade próbálkozását fejelte ki. Egy eladott labdát követően először szereztek vezetést a luzitánok (14. perc: 5-4), majd a hét a hat elleni játék is meghozta eredményét. Bóka szépített, hat és fél perces gólcsendet törve meg.

Emberhátrányba kerültek a magyarok, időt kért Portugália 7-6-nál. Martins betörésével 8-6-ra alakult az állás. Szita így is szépített.

Sorozatban kapta a heteseket a portugál alakulat, Moreira Mikler eszén kétszer, Székelyén egyszer járt túl (21. perc: 10-8). Balogh bombájára Quintana nem tudott reagálni, aztán egy Mikler-védés után Bóka vágta a labdát a portugál kapuba (23. perc: 10-10).

A hét a hat elleni játékban egyelőre mindig maradt egy üres ember a portugáloknál. Szita találkozott Cavalcanti térdével, amiért utóbbi kétperces büntetést kapott. Szita kiállt, úgy tudni, a kontaklencséje miatt nem tudta folytatni. Társai aztán az emberelőnyt nem tudták érvényesíteni, ellenben Borges harcolt ki újabb büntetőt. Moreira ezt is és a következőt is bevágta, így a 28. percre 15-12-re elhúztak a dél-európaiak. Balogh szépített, ám Areira góljával visszaállt a különbség. Ligetvári átlövésével 16-14-gyel vonultak pihenőre a csapatok.

Portugál gólokkal vette kezdetét a második félidő, még hétméteresből sem tudott a magyar egység betalálni. Máthé átlövésével kezdték meg a felzárkózást a mieink, akiknek szerencséjük sem volt, mert hiába védett Mikler, a kipattanó többször is az ellenfélhez került, és abból legtöbbször gól is született (37. perc: 19-15).

Máthé büntetőjével és Ligetvári bődületes átlövésével kettőre csökkent a hátrány, azonban a láthatóan fáradt és enervált magyar együttes alig két perc múlva újra négy gólra volt a riválistól (42. perc: 22-18).

Székely váltotta Miklert, aki azonnal remek védéssel mutatkozott be, gyors akciókkal 22-20-ra állt a meccs. Sajnos a fordulat, az áttörés továbbra is váratott magára, és a luzitánok ismét elléptek (47. perc: 25-20). Azonnal időt kért a magyar kispad.

A magyar fiúk utolsó erejükkel is küzdöttek, ám egyre több hiba csúszott a játékba. A mieink sajnos ezen a napon már nem tudták megismételni eddigi fantasztikus produkciójukat, láthatóan elfáradtak, kimerültek.

A portugálok hat gólra hizlalták a differenciát, s Mikler visszaállása sem váltotta meg a világot. Máthé hetese kellett, mint egy falat kenyér, azonban szinte egyből jött a válasz a túloldalról. Kétirányítós játékkal próbálkozott a magyar szakvezetés, Győri találatával 30-24-re olvadt a hátrány. Muszáj volt felpörgetni az utolsó öt és fél percet a négygólos különbség eléréséhez.

Fájó volt látni Borges ötödik találatát, ám Nagy Bence gólja után még mindig ott volt a lehetőség (57. perc: 31-25).

Sajnos minden összejött a portugáloknak, de a magyar rohamok továbbra sem voltak eredményesek. Portugália végül 34-26-ra nyert, összetörve a magyar álmokat.

Gulyás István: – Elfogytunk, nem tudtunk olyan sebességgel kézilabdázni, mint kellett volna hét a hat ellen. Küzdöttünk becsülettel, de Szita Zoli kiesése után beszűkültünk taktikailag. Büszke vagyok a fiúkra, arra kell emlékeznünk, milyen örömöket okoztak nekünk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!