Várják az új időpontot

2020.03.27. 20:00

Letaglózta az olimpia halasztása a Rasovszky-csapatot

Éremesélyesként várta a tokiói olimpia tíz kilométeres nyíltvízi úszó számát a Balaton Úszó Klub világ- és Európa-bajnok klasszisa, Rasovszky Kristóf. Az olimpia halasztására számítottak, ám legbelül mégis letaglózta a hír őt is és edzőjét, Szokolai Lászlót is.

B. Virág Rita

Rasovszky Kristóf számára az EB lesz az idei fő verseny

Forrás: Archív

Fotó: PESTHY MARTON

– A koronavírus-járvány miatt a nagy szövetségek már bejelentették, ha az idén megtartják az ötkarikás játékokat, akkor bojkottálják, mert a sportolóik egészsége mindennél fontosabb. A nyomás tehát egyre fokozódott a Nemzetközi Olimpiai Bizottságon. A járvány terjedése miatt ez volt a legbölcsebb döntés, amit csak hozhattak – mondta el érdeklődésünkre Szokolai László, Rasovszky Kristóf edzője.

– Nyilván ezek után számítottunk az olimpia halasztására, azonban a valóság az első percben letaglózott minket. Persze, ha tovább gondoljuk a helyzetet, akkor nem volt más megoldás. Azt szeretnénk mi is, hogy olyan legyen az olimpia, amilyenről álmodtunk. A lehető legerősebb mezőny, sok szurkoló és ott Kristóf élete legjobb formájában ússzon. Ez a cél és ez lesz jövőre is – folytatta.

A pandémia miatt a legtöbb nemzetközi, rangos sporteseményt törölték, vagy szintén halasztották. Budapesten rendezték volna meg május 11. és 24. között az úszó, műugró és szinkronúszó versenyeket, míg a Lupa-tó adott volna otthont a nyíltvízi számoknak. Ezt a viadalt most augusztusra tették át, azonban egyáltalán nem biztos, hogy az egészségügyi helyzet ennek lebonyolítását lehetővé teszi, s akkor még egy októberi időpont is szóba jöhet.

Szokolai László kiemelte, az olimpiai játékok elhalasztásával újra kellett tervezni az egész évet, s most úgy tűnik, az Európa-bajnokság lesz Kristóf fő versenye.

– Valóban előfordulhat, hogy az Európai Úszó Szövetség (LEN) korrigálja magát később, és esetleg októberre halasztja a kontinens-vetélkedőt. Ebben az esetben viszont a nyíltvízi úszást nem lehetne Magyarországon megtartani, mert akkor már a tavaink hőmérséklete ezt nem teszi lehetővé. Minimum 16 Celsius-fokos vízben lehet versenyt tartani, de az úszók leginkább a 19-20 fokosban képesek a legjobb teljesítményre. Októberben pedig csakis valami meleg égövi helyszín jöhet szóba a nyíltvízi számokhoz, mondjuk Izrael, vagy Portugália – magyarázta a tréner.

Megtudtuk, hogy az elmúlt másfél hétben nem tudott edzeni Kristóf, a thaiföldi edzőtáborozás után ugyanis őt is letesztelték koronavírusra. Az első tesztje negatív lett, s most a második eredményét várják.

Rasovszky Kristóf számára az EB lesz az idei fő verseny

– Amennyiben a második is negatív lesz, akkor viszont újra edzésbe állhatunk. A Magyar Úszó Szövetség ugyanis a válogatott sportolói számára lehetőséget biztosít, szigorú előírások betartásával arra, hogy visszazökkenjenek a mindennapos munkába, vagyis, használhatják az uszodát. Ez azt jelenti, hogy karanténban kell maradnunk és csakis az uszoda, illetve az otthonunk között közlekedhetünk – hangsúlyozta a szakvezető.

Szokolai László azt is elmondta, nagyon várják, hogy kiderüljön az olimpia új időpontja. A felkészülés szempontjából az volna az ideális, ha ugyanúgy nyáron lenne, ahogy most tervezték.

– A karácsonyi leállás után a legjobb, ha három makrociklusnyi időd van a felkészülésre. Mondjuk januártól augusztusig. Amennyiben máskor, korábban rendezik meg a játékokat, akkor át kell terveznünk a felkészülést. Mi mindent alárendelünk az olimpiának, nekünk jövőre is az lesz a kiemelt, legfontosabb versenyünk. Ott szeretnénk az álmainkat megvalósítani – zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!