Veszprém All-star

2020.04.22. 07:00

A jobbszélsők közül a legjobb Dzomba

Mirza Dzomba kapta a legtöbb szavazatot, így a szurkolók szerint a horvát játékos lett minden idők legjobb veszprémi jobbszélsője.

B. Virág Rita

Mirza Dzomba öt elvesztett BL-döntő után ért révbe

Fotó: PHILIPPE MERLE

A szurkolók szavazatai alapján kihirdette a Telekom Veszprém az elmúlt 43 év All-star csapatát. A legtöbb voksot kapott hetes: Sterbik Árpád (kapus) – Mirza Dzomba (jobbszélső), Nagy László (jobbátlövő), Éles József (irányító), Andreas Nilsson (beálló), Carlos Perez (balátlövő), Iváncsik Gergő (balszélső).

Ezúttal a jobbszélső, Mirza Dzomba pályafutását vesszük górcső alá.

Fantasztikus pályafutást tudhat maga mögött a horvát játékos. A kézilabdával az általános iskolában ismerkedett meg, itt fedezték fel a tehetségét és csatlakozott az RK Zamet utánpótlás-akadémiájához. Dzomba kulcsszerepet vállalt abban, fiatal kora dacára, hogy az együttes kivívta az élvonalbeli tagságot.

Húszévesen, 1997-ben aláírt a világhírű Badel Zagreb alakulatához. Első évében rögvest eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, azonban a győzelmet nem sikerült kiharcolni, a Barcelonával szemben alulmaradtak a horvátok.

A következő években Dzomba alapembere lett a zágrábiaknak, a 2000/2001-es esztendőben csapatkapitánnyá választották. A klub nehéz anyagi körülmények közé került, Dzomba a váltás mellett döntött, és a Fotex Veszprémhez igazolt Bozidar Jovic, Zlatko Saravevic társaságában.

Mirza Dzomba öt elvesztett BL-döntő után ért révbe

A 2001/2002-es évad a veszprémi klub egyik legsikeresebb idénye lett, hiszen egészen a BL-döntőig menetelt a csapat. Mirza Dzomba gyakorlatilag minden meccsen az egyik legjobb volt. A fináléban aztán az SC Magdeburg összesítésben három góllal jobb volt, Dzomba pedig negyedik BL-döntőjét bukta el.

A horvát játékos 2004-ben igazolt a spanyol Ciudad Realhoz. A szezon végén újra csak ezüst jutott a BL-döntőben Dzombának. Öt elvesztett BL-finálé után a hatodikon végre magasba emelhette a győztesnek járó trófeát. A 2005/2006-os évadban ráadásul posztja legjobbja lett a spanyol bajnokságban.

Hazatért a zágrábi csapathoz, de a pályafutását végül a lengyel Kielcében fejezte be 2011-ben.

Mindeközben a horvát válogatottal is rendkívül sikeres volt, az athéni olimpián 2004-ben aranyérmet nyert, a 2003-as portugáliai világbajnokságon szintén első helyet ünnepelhetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!