a járvány a sportban precedenst teremtett

2020.05.23. 07:00

Tizenhárom érmet vár a MOB elnöke

Kulcsár Krisztián olimpiai ezüstérmes korábbi párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke Áldozó Tamás polgármester meghívására nemrég Pápára látogatott, ahol megtekintette a Téglagyári úton épülő sportközpontot.

Haraszti Gábor

Kulcsár Krisztián Pápán járt vendégségben

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A világ- és Európa-bajnok sportvezetővel a megválasztását követő három év munkájáról, a koronavírus-járvány miatt bekövetkezett változásokról, valamint a 2021-re halasztott olimpiáról is beszélgettünk.

– Nagyon jól érzem magam ebben a feladatkörben, jó úton járunk, és nagyon sok olyan dolgot el tudtunk már érni, amit a tagságnak ígértünk – foglalta össze a megválasztása óta eltelt kicsivel több mint három esztendőt Kulcsár Krisztián. – Van a bizottság hosszú távú céljairól egy korábban közzéadott, mindenki számára elérhető, a tagság által hosszas egyeztetés után elfogadott szervezeti stratégiánk, ennek az útján járunk.

Kulcsár Krisztián a világjárvánnyal kapcsolatban megjegyezte, természetesen mindenkit váratlanul és rosszul érintett a vírus terjedése és az ezt követő intézkedések.

– Furcsa és egyben szomorú helyzet is a mostani, a járvány a sportban precedenst teremtett, nevezetesen azt, hogy helyi, országos és világszinten elmaradnak a sportesemények, erre korábban csak háborúban volt példa. Szemmel látható volt – főleg a kezdeti időszakban – az emberek letargiája, félelme, de igyekszem a pozitív dolgokat előtérbe helyezni és azokra felhívni a figyelmet, ilyen például az, hogy nem törölték, „csak” elhalasztották az ötkarikás játékokat.

A MOB vezetője a 2020-as, tokiói olimpia halasztásával kapcsolatban azt mondta, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felelősségteljes döntést hozott, ám az egyéves halasztás ellenére sem kell felülbírálni a várt éremszámra vonatkozó elképzeléseiket.

Kulcsár Krisztián Pápán járt vendégségben
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

– A sport diadala, hogy nem törölték, hanem elhalasztották az olimpiát, örömteli, hogy magunk mögött hagyhatjuk az elmúlt hetek bizonytalanságait. Bár a kvalifikáció még nem zárult le, így nem lehet tudni pontosan, hogy Magyarország hány versenyzője utazhat a Japán fővárosba, de egyelőre nincs okunk, hogy változtassunk a sportigazgatósággal közösen kalkulált 13 éremszámon és a 24 pontszerző helyen. Egy biztos, senkinek sem kell attól tartania, hogy a korábban megszerzett kvótáját elveszíti – húzta alá a korábbi párbajtőrvívó.

Kulcsár Krisztiántól búcsúzóul megtudtuk, elfoglaltságai miatt kevesebb ideje jut a sportra, mint szeretné, de amikor teheti, szívesen fut és úszik, utóbbira sajnos egyre ritkábban tud időt szakítani.

A tokiói olimpia 2021-ben július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd és várhatóan 140–180 magyar sportoló vesz részt rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!