ezt már negyed évszázada bizonyítják

2020.12.22. 14:00

A Tapolcai Öregfiúkra igaz a Barcelona jelmondata is

Mintegy kétezer fotóból lett összeválogatva az az ötszáz kép, amely a huszonöt esztendős egyesület eseménydús múltját ünnepli. A Tapolcai Öregfiúk FC – a Barcelona után szabadon – több mint egy klub, és ezt már negyed évszázada bizonyítja.

Horváth Gábor

A Tapolcai Öregfiúk FC a tavalyi éremátadó után. A képen jól látszik, a csapatot nem csak tíz-egynéhány futballista alkotja Fotó: TÖFC

Huszonöt évvel ezelőtt, 1995-ben alakították meg a Tapolcai Öregfiúk FC-t (TÖFC), amelynek tagjai egy szép könyvvel emlékeztek meg a jeles jubileumról. A kiadvány elsősorban fotókból áll, de találhatók benne újságcikk-kivágások, illetve egy kis statisztika is, ki hányszor lépett pályára és mennyi gólt szerzett a futballcsapat színeiben.

– Kétezer fotóból válogattam ki azt az ötszáz képet a klub történetéből, amely a könyvbe bekerült. Igyekeztem időrendben sorba állítani, illetve tematizálni, különgyűjteni a mérkőzéseken, a különböző programokon, illetve a külföldi túrákon készült fényképeket – mondta el a Naplónak Boczkó Gyula, a TÖFC egyik alapítója, elnöke, aki kiemelte: klubjuk nemcsak egy futballcsapat, hanem egy valódi baráti társaság is.

Utóbbin van a hangsúly, a foci amolyan „malter”, amely remek, állandó elfoglaltságként egybegyúrja a társaságot, alkalmakat teremt és célokat ad. Boczkó Gyuláék büszkék rá (teljes joggal), hogy az 1995-ös alapítók közül nagyon sokan ma is köztük vannak. A tagokat rengeteg közös élmény köti össze, erről tanúskodik a jubileumi kiadvány, amely számos fényképet tartalmaz különböző összejövetelekről, születésnapokról, névnapokról, májusfaállításokról, illetve egyéb más eseményekről. A fotókról sugárzik az együvé tartozás, az önfeledt vidámság hangulata.

A csapat számos külföldi túrát tett az elmúlt negyed évszázad során, s ezeken a feleségek, gyerekek, sőt, sokszor unokák is részt vettek. Több országgal és várossal is olyan remek kapcsolat alakult ki, hogy az adott települések futballistái minden nyáron ellátogatnak egyszer Tapolcára.

A labdarúgás természetesen mindenki számára nagyon fontos az egyesületben, a TÖFC-nél mindig büszkén emlegetik, hogy már az alapításkor öregfiúk voltak, és így is nagyon szép sikereket tudtak elérni. A foci hobbi, azonban ettől még nagyon is komolyan veszik, jól tudják ezt az ellenfelek is.

– Először 1997-ben szerepeltünk nagypályás bajnokságban, és már akkor sem voltunk fiatalok. De imádtuk a futballt, amely ma is a fő szerelem számunkra. Sokszor kellett és kell 20 éves srácok ellen játszanunk, mégis eredményesen tudtunk szerepelni, a 23 szezonunkból 15-ben dobogón végeztünk, és ötször szereztünk bajnoki címet – tudtuk meg Boczkó Gyulától, aki megjegyezte:

– Ha futballozunk, mindig győzni akarunk, de nem dől össze a világ, ha nem sikerül. Azt gondolom, hogy az ellenfelek is szeretnek minket. Nem vagyunk durva csapat, a szép játékot kedveljük – tette hozzá.

A Tapolcai Öregfiúk FC a tavalyi éremátadó után. A képen jól látszik, a csapatot nem csak tíz-egynéhány futballista alkotja
Fotó: TÖFC

A 23 nagypályás év alatt olyan sportemberek is pályára léptek a tapolcaiaknál, mint Nébald György olimpiai bajnok kardvívó vagy Boczkó Gyula fia, Gábor, aki párbajtőrben világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes. Érdekesség, hogy a TÖFC büszkélkedhetett az ország legidősebb igazolt labdarúgójával: Gyevnár Kálmán két éve, 75 évesen akasztotta szögre a stoplist.

A tapolcai öregfiúk idén is jól szerepelnek, jelenleg a harmadik helyen áll az együttes a megye III. Déli csoportjában. A céljuk az, hogy a dobogón végezzenek, hiszen továbbra is imádják a focit, és szeretnek nyerni. Ha sikerül, ha nem, a mérkőzések után senki sem megy azonnal haza. A pozitív élmények mellett az esetleges negatívumokat is egyből kibeszélik. Miért ne tennék? Jó cimborák ülnek egymás mellett az öltözőben, akiknek a családjuk is remek viszonyt ápol.

A spanyol óriásklub, a Barcelona híres jelmondata a TÖFC-re is áll: több mint egy klub. Immáron huszonöt éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!