Bármely sportágban használható

2020.12.15. 11:50

Hiánypótló szakkönyv készült két veszprémi jégkorongedző közreműködésével

Máhl Krisztián, a Veszprémi Jégsport Egyesület elnöke és Horváth Arnold, a Veszprémi Jéglovagok egyik edzője („civilben” mindketten a Simonyi iskola testnevelő tanárai) a társszerzői annak a szakkönyvnek, amely a „száraz”, vagyis nem jégen végzett edzésmunka fontosságát tárgyalja.

Sövényházi János

A két szakember úgy látja, a jégkorong sportág az utóbbi évtizedben ugrásszerűen fejlődött hazánkban. Az állami támogatásnak köszönhetően jégpályák létesültek szerte az országban, hamarosan Veszprémben is megnyitja kapuit a jégcsarnok.

A királynék városában egyébként 2008-ban korcsolyázhattunk először műjégen, három évre rá, 2011-ben pedig megalakult a Veszprémi Jéglovagok hokicsapata.

Természetesen a Jéglovagok célja sem lehet más, mint felzárkózni a nemzetközi mezőnyhöz, azonban az idény hazánkban szezonális jellegű, az egyesületek általában 5-8 hónap jeget tudnak biztosítani sportolóik számára.

Máhl Krisztián és Géczi Gábor, a Testnevelési Egyetem tanára (szintén a könyv szerzője) egyetértettek abban, hogy a „száraz”, vagyis nem jégen végzett edzésmunkával nagyon sok technikai és taktikai elemet elő lehet készíteni. A motoros képességek fejlesztésének színhelye legjobb esetben egy tornaterem vagy szabadtéri sportpálya. E képességek fejlesztési lehetőségeiről és módszereiről viszont még nem született irodalom, a közösségi médiában és a videómegosztó portálokon sem található összefoglaló, rendszerezett gyakorlatgyűjtemény.

Ütők, labda és bólya – a száraz edzés kellékei

Az előkészítő munkálatokhoz Horváth Arnold is csatlakozott, aki az utóbbi három évben a veszprémi hokicsapat egyik edzője.

Ez a szerzőhármas alkotta meg végül azt a jégkorongberkekben hiánypótló szakkönyvet, melynek elsődleges célja az volt, hogy átfogó képet adjon az U8-U14-es korosztály jeges szezonon kívüli és alatti száraz edzéseinek tervezéséről, szervezéséről, lebonyolításáról.

A könyvben (amely ingyenesen letölthető a Magyar Jégkorong Szövetség honlapjáról) a szerzők csaknem 900 videó felhasználásával mutatják be a motoros képességfejlesztő gyakorlatokat és az edzésmódszereket. A kor követelményeihez igazodva a témakörök mellé QR-kódot helyeztek el, melynek segítségével a videók megtekinthetők.

Krisztián lánya az ütőkezelést szemlélteti. Illusztráció a könyvből

A két veszprémi szerző a Simonyi iskolában tanít, több sportágban is edzői múlttal rendelkeznek. A filmeken szereplő gyermekek mindegyike jelenlegi vagy volt tanítványuk, akik jeleskednek atlétika, labdarúgás, jégkorong és torna sportágakban.

Mint mondják, könyvük bármely sportágban használható, ezért minden szakembert arra biztatnak, hogy forgassák bizalommal.

Kapcsolódó írásaink:

https://www.veol.hu/kozelet/helyi-kozelet/letettek-a-jegcsarnok-alapkovet-hianypotlo-beruhazas-3928070/

https://www.veol.hu/sport/helyi-sport/veszpremi-jeglovagok-pataki-nandor-jegkorong-4159678/

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!