AZ ÉTEL SZÁMÁRA pusztán üzemanyag

2021.01.17. 07:00

Beszélgetés a magyar bajnok és kupagyőztes fitneszversenyzővel, a veszprémi Fejes Viktóriával

Áldozatvállalás, szigorú szabályok, örök mosolygás. Ami másnak önsanyargatásnak tűnik, azt ő szemrebbenés nélkül tűri.

Bényi-Virág Rita

Fejes Viktória megnyerte az amatőr testépítők számára kiírt bikini fitnesz kategória magyar bajnokságát és kupáját

Forrás: Archív

Rendkívül fegyelmezett, kitartó, így képes tartani a szigorú és puritán diétát, edzeni heti hatszor. A mindennapjait feszes szabályok között éli, de talán ennek is köszönheti, hogy mindössze egy év alatt berobbant a magyar élvonalba. Fejes Viktória gyakorlatilag a semmiből indulva megnyerte az amatőr testépítők számára kiírt bikini fitnesz kategória magyar bajnokságát és kupáját, felnőtt és masters korcsoportban is.

Első beszélgetésünk előtt kicsit kutakodtam Fejes Viktória után, de bárkinek szívesen ajánlom, keresse fel profilját a legnépszerűbb közösségi oldalon. Ha annyit mondok, csinos és dekoratív, nem vagyok elég kifejező, így inkább az egyik kommentelő szavaival élnék: „tökéletes szépség”.

A szépség persze nemcsak abból fakad, hogy világító, a férfiakat első pillantásra megigéző kék szemek tekintenek vissza a fotókról, hanem a valamennyi képen szembetűnő mosoly is rengeteget hozzátesz az első benyomáshoz. Egyszerűen lerí róla, hogy jól érzi magát a bőrében. Nem csoda, hiszen az alakját bármely nőtársunk megirigyelné, kidolgozott, formás, izmos, ahogy a nagy könyvben meg van írva.

Fotó: Archív

– Soha nem voltam különösebben sportos.

Emlékszem, amikor még a Vetési-gimnáziumba jártam, az osztálytársaim fél lábbal már élvezték a nyári szünetet, a vakációt, engem még mindig nyüstölt a testnevelőtanár, Cooper-tesztet futtatott velem és egyéb felméréseket csináltunk, mert amikor csak lehetett, ellógtam az órákról – fogott bele történetébe Fejes Viktória.

Aztán később, felnőtt fejjel sok sportágat kipróbált, például hot ironozott, futott, spin­ningelt, de egyik mozgásforma sem ragadta magával.

– Amióta csak az eszemet tudom, mindig is diétáztam. Gyerekkoromtól fogva. Szerintem nem létezik olyan fogyókúrás módszer, amit ne próbáltam volna ki, mert mindig is dundinak tartottam magam. Hiába voltam 58 kilós, egyszerűen nem éreztem jól magam a bőrömben. Ekkor határoztam el, hogy felfogadok egy személyi edzőt, és az ő segítségével megpróbálok változtatni. Szanyi-Nagy Csabával kezdtük el a „lepucolást”, majd az építkezést – magyarázta Viki.

Soha nem hitte, hogy a súlyzós edzésekkel ilyen komoly változást tud elérni ilyen rövid idő alatt. Hihetetlen átalakuláson ment keresztül, és a mérleg is olyan eredményt mutatott, amelyre már elégedetten csettintett: 45 kilót. Edzések közben gyakran gondolkodott azon, jó lenne úgy kinézni, mint az étrend-kiegészítőket reklámozó sportoló hölgyek, például a fitnesz-testépítő Kiss Virág. Három napig gyötrődött, mire meg merte kérdezni az edzőjét arról, jó lenne-e ő ebben a sportágban. Innen aztán nagyon gyorsan felpörögtek az események, mert kiderült, Vikit a Jóisten is erre a mozgásformára teremtette: keskeny a csípője, széles a válla, jól tapadnak az izmai, ráadásul ott, ahol kell.

Ekkoriban toborzott csapatot magának a világbajnok Kiss Virág, amelybe Vikit is beválasztották. Ettől fogva Berkes László és Berkes-Vasvári Nikolett szakedző vezetésével készül a különböző megmérettetésekre. Ezzel együtt tagja lett a Magyar Testépítő és Fitnesz Szövetségnek is, amely elmondása szerint az egyetlen hazai hivatalos szervezet, ahol

tilos a teljesítményfokozók, doppingszerek használata,

amit nagyon komolyan vesznek, és rendszeresen ellen­őrzik a sportolókat.

Fotó: Archív

A tavalyi versenyszezon sajnos a koronavírus-járvány miatt megfeleződött, a tavaszi viadalok elmaradtak, de az őszieken már részt tudott venni Viki is. Először szeptember végén a Magyar Kupán mutatkozott be a nagyközönségnek és a szakértő zsűrinek, ahol a felnőtt és a masters korosztályban is nyert a 165 centiméter alattiak kategóriájában, majd duplázni tudott a magyar bajnokságon is.

Viki a sikerek érdekében az átlagember szemével nézve komoly áldozatokat hozott, de ő azt mondja, neki ez nem megterhelő. Roppant szigorú diétát tart, étteremben éppen ezért már évek óta nem eszik, nehogy önhibáján kívül olyan ételt vegyen magához, ami miatt megtorpanhat a munkában. Rendkívül puritán módon étkezik, csak zab- és rizskását, húst, tojást, halat, piros bogyós gyümölcsöket és zöld zöldségeket fogyaszt. Követi a vércsoportjának megfelelő étrendi ajánlásokat is. Elmesélte, hogy egyszer „bűnözött”: karfiolt evett, amely neki nem ajánlott, és napokra leállt a fogyásban egy verseny előtt, 30 deka egyszerűen nem mozdult. Ellenben a megfelelő táplálékokkal könnyedén játszik a dekákkal, és bármikor eléri a 47 kilós versenysúlyát.

– Nem túl változatos az étrendem, de cseppet se bánom. Üzemanyagként tekintek az ételekre, ezért képes vagyok ellenállni gyakorlatilag bármilyen finomságnak. Sokkal erősebb bennem a vágy, hogy soha többé nem akarok 58 kilós lenni, mint az, hogy most megegyek egy szelet sütit. Ha nem kell színpadra állni, akkor sem lépem túl soha az 52 kilót. Évek óta nem iszom alkoholt sem. Az egyetlen gyengém a kávé. A versenyek előtt viszont le kell róla mondanom, hiszen közvetlenül előtte már a vízhajtásé a főszerep.

Míg mások a színpadról lelépve már tömik magukba a csokit, addig én kávéért rohanok – mondta nevetve.

Viki elmesélte azt is, családja, barátai eleinte furcsállták, hogy erre a sportágra adja a fejét, féltették, és azt is kifogásolták, hogy igencsak lenge öltözékben, gyakorlatilag egy szál bikiniben állnak a színpadra.

Fejes Viktória megnyerte az amatőr testépítők számára kiírt bikini fitnesz kategória magyar bajnokságát és kupáját Fotó: Archív

– Nem tetszelegni akarunk, hanem az a cél, hogy meg tudjuk mutatni azt, amiért egész évben kőkeményen dolgoztunk. A legkisebb, legkidolgozottabb izmot is. Az első színpadra lépésem előtt elmentem feltérképezni, mi vár rám. A szakértő zsűri ilyenkor nem a nőt, hanem a sportolót nézi. A nagymamámnak egyébként mutattam néhány fotót a versenyekről, neki kifejezetten tetszett – mesélte.

Arra a kérdésre, hogy vajon az elhivatottságával, a szigorú szabálykövetésével kompenzál-e valamit, Viki azt válaszolta, számára ez a sport arra jó, hogy megélheti a férfias és a nőies oldalát is. A súlyok emelgetésekor kitombolhatja magát, és ekkor azt érzi, hogy olyan elszánt, mint a filmekből ismert bokszoló, Rocky Balboa. Másrészt az alakja a nőies oldalát erősíti. Ám saját bevallása szerint, ha nem lenne exhibicionista, akkor biztosan nem ezt a sportot választotta volna.

– Nemrég töltöttem be a 35-öt, emiatt volt bennem némi aggodalom, hogy vajon nem túl későn fogtam-e hozzá ehhez a sporthoz. Azonban nemcsak a felnőtt, hanem a masters korcsoportban is akadnak igazi nagyágyúk. Hogy csak egyet említsek, követek egy 48 esztendős orosz hölgyet az egyik közösségi oldalon, aki számomra a csúcs. Nemcsak letagadhat akár egy húszast is, de mestere a női testépítésnek, a bikinifitnesznek. Épp ezért amíg lehet, én is szeretném folytatni – vázolta Viki a jövőképét.

Ehhez idén szeretné folytatni tavaly megkezdett remek szériáját a magyar bajnokságon és kupán, és ha a pandémiahelyzet lehetővé teszi, akkor nemzetközi erőpróbák is szóba jöhetnek, akár az Európa-bajnokság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!