Irány a vébéközépdöntő

2021.01.18. 19:57

Kedden 20.30 órakor rendezik meg a német–magyar rangadót

Két sima csoportmérkőzést követően kedden már egy sokkal komolyabb találkozó vár a magyar férfi-kézilabda­válogatottra a világbajnokságon, hiszen Németország ellen dől el az első hely sorsa, valamint az, hogy a mieink négy vagy két pontot visznek-e tovább a középdöntőbe.

B. Virág Rita

A Balatonfüredi KSE játékosa, Bóka Bendegúz (fehérben) négy gólt szerzett Uruguay ellen

Fotó: MTI/EPA/AFP pool

Eddig makulátlan a mérlege a magyar együttesnek, hiszen előbb a Zöld-foki Köztársaságot győzte le 34-27-re, majd Uruguayt ütötte ki 44-18-ra. Utóbbi győzelem ráadásul gólrekordot is jelent, hiszen a csapat korábban még sosem tudott ilyen sok találatot szerezni világbajnokságon. Az eddigi rekord az ausztrálok elleni 2013-as 43-13 volt.

A dél-amerikai együttes elleni sikerből oroszlánrészt vállaltak a veszprémi kapusok: az első félidőben a Telekom Veszprém hálóőre, Székely Márton húsz lövésből tizenkettőt hárított, a másodikban a Veszprémi KKFT játékosa, Borbély Ádám pedig huszonkét lövésből tizenhármat hatástalanított.

Meg kell jegyeznünk még, hogy tovább tart a Balatonfüredi KSE szélsőjének, Bóka Bendegúznak a fantasztikus szériája, aki továbbra sem rontott még lövést és százszázalékos a mutatója, Uruguay ellen például négyszer köszönt be.

Gulyás István a találkozót követően az M4 Sportnak nyilatkozott: – Az ilyen csapatok ellen nagyon nehéz türelmesen védekezni, erre az öltözőben is felhívtuk a figyelmet. Sokszor észleltük, hogy elveszítettük a türelmünk. Támadásban sokkal több keresztmozgást kértünk, szerencsére sok könnyű gólt szereztünk és tudtunk kicsit gyakorolni a jövőre nézve is. Úgy érzem, előreléptünk az első találkozóhoz képest, jobb volt a játékunk, bár az uruguayiak próbálták lassítani.

Gulyás István elmondta, hogy az összecsapás előtti edzésen a németekre készültek, gyakoroltak, és most már csakis rájuk fókuszálnak, hiszen szeretnék megszerezni a kvartett első helyét.

Máthé Dominikot a mérkőzés legjobbjának választották, összesen nyolc gólt jegyzett.

– Nagyon akartuk ezt a győzelmet, de még jobban várjuk a németek elleni rangadót. Már tegnap is videóztuk őket. Kőkemény meccsre számítunk, annak ellenére, hogy akad néhány hiányzó náluk. A kapuban különösen erősek, a védekezésük rendben van, öt-egyet védekeznek, vagy olykor hatos falat – taglalta a norvég Elverum jobbátlövője.

A Balatonfüredi KSE játékosa, Bóka Bendegúz (fehérben) négy gólt szerzett Uruguay ellen Fotó: MTI/EPA/AFP pool

Ami a németeket illeti, eddig egy mérkőzést játszottak, Uruguayt 43-14-re verték meg. A Zöld-foki szigetek elleni ütközetük viszont elmaradt, mert a rivális csapatban újabb koronavírus-fertőzöttet találtak és kilenc főre fogyatkozott a keret, a szabályok szerint viszont legalább tíz főt kell nevezni. Ezért Németország 10-0-val megkapta a találkozót.

A németeket eddig nem a Covid, hanem egy sérülés érintette érzékenyen. Még az Uruguay ellen megsérült Tobias Reichmann. Az MT Melsungen jobbszélsője már el is hagyta Egyiptomot és hazautazott. A helyére a ­Rhein-Neckar Löwen sportolóját, Patrick Goetzkit hívta be a szövetségi kapitány, Alfred Gislason.

A középdöntőbe jutás tehát már biztos, azt viszont még nem lehet tudni, a velünk azonos ágon lévő, másik négyesből melyik válogatott jut majd tovább. Nagy a tumultus, egyelőre mind a négy alakulat – Spanyolország, Brazília, Lengyelország és Tunézia is – továbbjuthat. Jelenleg a Telekom két kiválóságát, Jorge Maquedát és Rodrigo Corralest a soraiban tudó spanyolok vezetik a kvartettet, miután 29-29-re végeztek a brazilokkal, majd óriási csatában 27-26-ra legyőzték a lengyeleket. Brazília két iksszel a második, a spanyolok után Tunéziával is döntetlenben egyeztek ki (32-32). Lengyelországnak is két pontja van, a spanyol fiaskó mellett 30-28-ra gyűrte le Tunéziát. Értelemszerűen így az észak-afrikai ország válogatottja a negyedik helyezett. Az utolsó körben a spanyolok Tunéziával, Brazília Lengyelországgal meccsel. Az viszont nagyon fontos, hogy már egyik alakulat sem tud négy pontot továbbvinni a középdöntőbe, tehát a német–magyar párharc győztese lépéselőnybe kerülhet ebben a szakaszban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!