Telekom Veszprém

2021.03.19. 16:00

Jorge Maqueda: Kézilabda-klasszikus a Covid árnyékában

Bár a Szeged most nem a legerősebb összeállításában érkezik hozzánk, ettől függetlenül ezt a találkozót, mindig komolyan kell venni, hiszen Magyarország két legjobb csapata méri össze erejét – hangsúlyozta Jorge Maqueda, a Telekom Veszprém férfi kézilabda-együttes spanyol légiósa.

B. Virág Rita

20201011 Veszprém bajnoki férfi kézilabda-mérkőzés Telekom Veszprém (szürke) - Balatonfüredi KC (fekete) Fotó Penovác Károly PK Veszprém Megyei Napló

Fotó: Penovác Károly/Napló

Amikor az élet a normális kerékvágásban zajlik, akkor egy Veszprém-Szeged rangadó már hetek óta lázban tartja a szurkolókat.

Elemeznek, értelmeznek, tippelgetnek, jósolnak, véleményt cserélnek ilyen-olyan stílusban, összevesznek, egyetértenek a drukkerek. Egy szó, mint száz, izgatottan várják a magyar kézilabda-történelem klasszikusát.

Jelenleg azonban a koronavírus-járvány mindent felülír. Még a Veszprém-Szeged derbi örömétől is megfoszt bennünket, és nemcsak azért, mert nézők nélkül rendezik az összecsapást. Sajnos a bakonyi rekordbajnok legnagyobb hazai riválisa a fertőzések miatt nem tud teljes kerettel kiállni: az első csapatból mindössze hét játékos áll rendelkezésre (Mikler Roland, Mirko Alilovic, Jonas Källman, Dmitrij Zsitnyikov, Dean Bombac, Matej Gaber, Mario Sostaric), míg Luka Stepancic, Nik Henigman, Borut Mackovsek, Stanislav Kasparek és Bánhidi Bence sérült, viszont Bodó Richárd, Rosta Miklós, Bogdan Radivojevics, Joan Canellas és Martin Stranovsky a Covid miatt nem tud pályára lépni, ahogy a vezetőedző, Juan Carlos Pastor is előreláthatóan nem utazhat Veszprémbe.

Jorge Maqueda, a Telekom spanyol légiósa lehetett volna normális életünkben a legaktuálisabb interjúalany, hiszen a 33 éves világbajnok jobbátlövő két évet töltött a Tisza-parti csapatnál.

Természetesen, kicsit viccesen, kicsit szemtelenül muszáj volt megkérdezni tőle, unta-e már az ezüstérmeket, ezért választotta-e a Veszprémet, vagy más célok is motiválták, amikor elfogadta a piros-fehér klub ajánlatát.

– Nem volt bennem semmilyen frusztráció a szegedi ezüstérmek miatt. A sport ilyen: egyszer nyersz, egyszer veszítesz, ezzel együtt kell élni. Jól éreztem magam Szegeden, ahogy itt is nagyszerű az élet. Ez a fajta rivalizálás természetes, és valljuk be, ettől szép igazán ez a sportág – mondta mosolyogva.

Maqueda kifejtette, egyszerűen nem lehet megkerülni a pandémiát, mindent befolyásol, az életünk minden szegmensét meghatározza.

Normális esetben azt mondaná, alapos felkészüléssel és megfelelő összpontosítással, mentalitással lehet legyőzni a Szegedet, ám most ennél sokkal bonyolultabb és unalmasabb az élet.

A kiváló szakács hírében álló jobbátlövő arról is beszélt, hogy a Szeged és a Veszprém játékrendszere igen hasonló, ezért könnyen alkalmazkodott David Davis elvárásainak. Hozzátette, itt jóval szabadabb a játéka, több önálló döntést hozhat, kreatívabban kézilabdázhatnak társaival, míg Szegeden szorosabb keretek között mozoghattak a mérkőzések alatt.

A Szeged és a Veszprém az alapszakaszban egyszer már összemérte erejét, akkor a címvédő bakonyiak 36-24-re, rendkívül magabiztosan diadalmaskodtak idegenben. Meg kell említenünk, hogy mindkét csapat felkészülését az ősszel alaposan felülírta a járvány, a felek többször is karanténba kerültek, s akkor a Telekom tudott gyorsabban alkalmazkodni a helyzethez.

- Tudjuk, hogy sokan hiányoznak a szegedi oldalon, ám abban is biztosak vagyunk, hogy azok, akik rendelkezésre állnak, nem adják fel és rangadóhoz méltón küzdenek majd. Nagyon bízunk benne, hogy a májusi döntőben már mindkét oldalon teljes lesz a keret – emelte ki.

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Vardar Szkopjéval 2017-ben Bajnokok Ligája aranyérmet is nyerő játékos zárásként megjegyezte, ebben az őrült, kiszámíthatatlan szezonban sem tettek le a legfontosabb céljaikról: magyar bajnokságot és Magyar Kupát nyerni, és rendkívül fontos, hogy újra kijussanak Kölnbe, a Final Fourba. Arra a kérdésre, hogy korábbi győztesként, mi a meglátása, mi az a pici, ami mindig hiányzik a Veszprémnek a győzelemhez, Maqueda azt válaszolta, az alapos és precíz felkészülés valamennyi résztvevőt jellemzi, ezért szerinte a mentális ráhangolódás a döntő.

Egyelőre viszont hangolódjunk a Szeged elleni vasárnap 18 órai csatára, ahol a helyzet ismeretében nem túlzás azt állítani, kötelező a két pont megszerzése a Telekom számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!