kézilabda

2021.05.01. 16:02

Megnyertük az Euro Cupot!

Az idegenben lőtt több góljának köszönhetően már biztosan megnyeri az EHF Euro Cupot a magyar férfi kézilabda-válogatott, miután 26-22-re legyőzte Horvátországot a Veszprém Arénában.

B. Virág Rita

Férfi kézilabda Eurokupa - Magyarország-Horvátország

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Magyarország-Horvátország 26-22 (9-10)

Veszprém Aréna, zárt kapus mérkőzés. V.: Baumgart, Wild (németek).

Magyarország: Mikler – Rodriguez 5, Máthé 5 (1), Lékai, Bánhidi 3, Bodó 2, Bóka 1. Csere: Bősz (kapus), Sipos, Szita 1, Ligetvári, Topic 4, Hanusz 1, Leimeter 3, Kovacsics 1. Szövetségi kapitány: Gulyás István

Horvátország: Pesic – Cupic 5 (5), Sebetic 3, Kusan 3, Lucin 3, Mandic 2, Pavlovic 4. Csere: Mihic, Godec, Nacinovic 2, Maras, Matanovic. Szövetségi kapitány: Hrvoje Horvat.

Kiállítások: 8, ill. 12 perc

Hétméteresek: 2/1, ill. 5/5

Az Euro Cup utolsó fordulójában Horvátországot fogadta a magyar férfi kézilabda-válogatott. A kormányrendelet ugyan lehetővé tette volna, hogy ma már nézők előtt játsszon a csapat, azonban ennek megszervezésére már nem volt idő, így zárt kapus meccsen búcsúzott a sorozattól a gárda.

Korábban a két csapat már összemérte erejét, akkor 31-27-re nyertek hazai pályán déli szomszédaink. Horvátországot új szövetségi kapitány, a Horvat Hrvoje vezette, ugyanis miután a társaság nem tudta kvalifikálni magát a nyári ötkarikás játékokra, a legendás tréner, Lino Cervar lemondott.

A mieink miután kétszer is két vállra fektették Spanyolországot, esélyhez jutottak az Euro Cup megnyerésére. Ehhez legalább öt góllal le kellett győznie a horvátokat.

Máthé Dominik szerezte az összecsapás első gólját, majd Mandic egyenlített. Pedro találata után Pavlovic Domagoj kapott két perces büntetést. Bóka gyors góljával már 3-1-re vezettünk, ám Sebetic remek átlövéseivel felzárkóztak a vendégek, sőt Tomislav Kusan találata után már a vezetést is megszerezték (10. perc: 4-5).

Egyelőre nem igazán állt össze a magyarok védelme, és szép akciókkal 7-5-re elhúztak a fehérmezesek. Időt kért Gulyás István szövetségi kapitány. A rövid megbeszélés után Mikler Roland is bemutatta első védőjét. Sajnos Lékai Máté nem sok időt tudott a pályán tölteni, az öltözőbe kísérték, mert mint később kiderült, az egyik ütközésnél megsérült a szája.

Sorozatba maradtak ki a jobbnál, jobb hazai helyzetek, Pesic kapus kottából olvasta a magyar próbálkozásokat, míg a horvátok emberhátrányban is betaláltak (18. perc: 5-8). Már hét és fél perce nem született magyar gól, ezért Gulyás István ismét magához rendelte övéit. A szakvezető igyekezett rendet tenni a fejekben, majd visszatérve a PPD Zagreb légiósa Leimeter Csaba szépített (19. perc: 6-8).

Lendületbe jöttek a mieink és a 23. perchez érve sikerült egyenlíteni Hanusz és Szita góljaival (8-8). Ekkor a vendégek kértek időt, hiszen közel kilenc perce egyetlen horvát gólt sem jegyezhettünk fel. Aztán Nacinovic törte meg a hosszúra nyúlt góltalan időszakot, majd Bánhidi gyötörte be a labdát Pesic kapujába (9-9).

Leimeter Csaba (j2), valamint a horvát David Mantic, Veron Nacinovic és Tomislav Kusan (b-j)
Fotó: MTI/Illyés Tibor

A sok hibával tarkított félidő zárásaként Domagoj Pavlovic szerzett újabb találatot, és Pesic is bemutatott több bravúros védést, így 10-9-re a horvátok vezettek a szünethez érve.

A szünetben kiderült, Lékai Máténak egy foga bánta az előbbi ütközést.

A második játékrész első momentumaként Bánhidi harcolt ki hétméterest, amit Máthé váltott gólra. Kusan azonban gyorsan visszaszerezte csapatának a vezetést (10-11).

Bodó is feliratkozott a góllövők közé. A küzdő felek továbbra sem tudtak elszakadni egymástól, fej, fej mellett haladtak (12-12).

Aztán amint becsúsznak kisebb figyelmetlenségek a magyarok játékába, azt azonnal kihasználják a vendégek, és a 38. perchez érve 12-14-re alakult az állás. Lékai reklamált és ült le két percre, majd Cupic hetesét jegyezhettük fel, így már három volt a különbség (39. perc: 12-15). Pedro lódult meg a jobboldalon, biztos kézzel be is vágta a labdát Pesic kapujába (13-15).

A következő percekben egyenlítési lehetőség előtt állt a magyar alakulat, egymás után többször is, ám rendre kimaradtak a lehetőségek (44. perc: 15-16).

Pedro éles szögből bravúros gólt jegyzett, végre egyenlő volt az állás (16-16). A horvátok azonnal időt kértek. Cupic már a negyedik hetesét lőhette, a csereként beálló Bősz Dániel, akit az utolsó pillanatban mozgósítottak, mert Székely Márton nem tudott hazautazni, nem tudta megfogni a próbálkozását.

A horvátból lett magyar beálló Topic duplájával fordított a válogatott (47. perc: 18-17). Mikler bravúrja jókor jött, ám a hét a hat ellen támadó vendégek Pavlovic góljával tartotta a lépést.

Az utolsó tíz perchez érve felpörögtek a mieink, és feszes védekezéssel, jó blokkokkal és nagyszerű gólokkal 21-19-re megléptek. Újabb horvát időkérés következett, azonban Topic megállíthatatlan volt és az újabb remek megmozdulásával már 22-19-re állt a meccs.

Szita szerzett labdát, majd Leimeter betörésével már négy volt a magyar előny. Topicot szórták ki két percre, Cupic hetesből szépített. A túloldalon Máthé viszont hétméterest hibázott.

Az utolsó percekben Pedro vállalt főszerepet, két ügyes góllal és Bodó átlövésével 26-21-re sikerült elérni a hőn áhított ötgólos fórt. Lucin szépített, majd egy-egy eladott labda borzolta a kedélyeket. Tizenöt másodperc maradt, ám az eredmény nem változott, 26-22-re nyert a magyar válogatott, és ezzel nagy valószínűséggel megnyeri az Euro Cupot, mert a horvátok otthonában 31-27-re kapott ki és így idegenben lőtt több góllal meg fogja előzni a déli szomszédokat. Persze még a horvát-spanyol csatát meg kell várni, s utána lehet végeredményt hirdetni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!