Három magyar bringással

2022.05.04. 20:22

Idén hazánkban kezdődik a Giro

Megyénk is részese lesz az úgynevezett Grande Partenzának, amely a világ egyik leghíresebb országúti kerékpáros versenyének, a Giro d’Italiának a rajtját jelenti. Hazánk három szakaszt lát vendégül, vasárnap érkezik a mezőny a Balaton-felvidékre.

Horváth Gábor

Valter Attila tavaly remekelt a körversenyen, egy csapásra sztár lett itthon

Forrás: MTI/Mohai Balázs

A Giro d’Italia nemcsak az országúti kerékpározásban nagy név, a sportvilág egyik legnézettebb eseményéről van szó. Az idén május 6. és 29. között rendezendő megmérettetést mintegy 800 millióan követik figyelemmel a televízió-kép­ernyők előtt, és a helyszínekre is több százezren látogatnak ki. 
Az olaszországi Giro „nagy rajtját”, az úgynevezett Grande Partenzát a viadal történetében többször is külföldön rendezték meg, 2022-ben hazánk ad neki otthont. A „nagy rajt” három szakaszt jelent: pénteken Budapest és Visegrád között – Székesfehérvár érintésével – teker a mezőny 195 kilométeren át, szombaton a fővárosban tartják a 9,5 kilométeres időfutamot, vasárnap pedig Kaposvár és Balatonfüred között, 201 kilométeren versengenek egymással a bringás szupersztárok. 
A sportágat kedvelő Veszprém megyei szíveket utóbbi szakasz dobogtatja meg igazán, az útvonal érinti többek között Badacsonyt – ahol részhajrá lesz –, Káptalantótit, Köveskált, Zánkát, Balatonakalit, Balatonudvarit, Örvényest, Aszófőt és Tihanyt. A félszigeten, az apátság lábánál hegyi hajrát izgulhatnak végig a kilátogatók és az otthon szurkolók. A tihanyi rész után a balatonfüredi cél következik, ahová valószínűleg mezőnyhajrával érkeznek a kerékpárosok. A szervezők felhívták a figyelmet arra, hogy a versenyre kilátogatók, illetve az arra közlekedők figyeljenek a lezárásokra, forgalmi változásokra. 
A nívós megmérettetésen három magyar is rajthoz áll: Valter Attila (Groupama-FDJ), Fetter Erik (EOLO-Kometa) és Peák Barnabás (Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux) lesz ott a mezőnyben. Valter tavaly nagyot ment a Girón, három napig vezetett összetettben, Fetter és Peák most debütál a körversenyen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!