Tihany legszebb részein

2023.01.17. 11:54

Árkon, bokron, hegyen, völgyön át futottak

Ötödik alkalommal rendeztek téli terepfutó versenyt a félszigeten. A megmérettetés ezúttal is kemény volt, természetesen nem maradtak el a remek teljesítmények, és még az idei budapesti atlétikai világbajnokság is szerepet kapott a programban.

Horváth Gábor

Két távon versenyeztek a résztvevők, a képen a 10 kilométeres viadal rajtja

Fotó: Pesthy Márton/Napló

Két távon, 10 és 15 kilométeren lehetett rajthoz állni az V. Téli Tihany Trail elnevezésű terepfutó versenyen. Az útvonalak – a rövidebben nordic walkingosok is megmérették magukat – a félsziget legszebb részein vitték végig az indulókat, akiknek bizony olykor nehéz, néha veszélyes terepviszonyokkal is meg kellett birkózniuk. Dehát éppen ezért voltak ott és vállalkoztak a speciális viadalra, s így nem csoda, hogy sok szép teljesítmény született. A 15 kilométeres versenyen 406, a 10 kilométeres megmérettetésen 264 méter szintemelkedés várta a futókat. A hosszabb távot a férfiaknál 1:04:23, a nőknél 1:28:04 óra alatt teljesítette a győztes. Tíz kilométeren 46:50-es, illetve 51:59-es időt ért el a férfi és a női első helyezett. Remek eredményeket produkáltak a legjobbak, de minden teljesítőt dicséret illet.

A budapesti atlétikai világbajnokság standja a helyszínen, különleges kezdeményezés debütált Tihanyban
Fotós: Szabó Zsolt/Tihany Sport

Eredmények, 15 km, nők: 1. Osztafin Anna, 2. Szerémi Anita, 3. Tilinger Melinda. Férfiak: 1. Vásárhelyi Máté, 2. Dávid Richárd, 3. Molnár Krisztián. 10 km, nők: 1. Lövei Vanda, 2. Nagy Rita, 3. Illés Szonja. Férfiak: 1. Balhási Ákos, 2. Szabó Bence Sándor, 3. Világhy András. Az V. Téli Tihany Trail abban is különleges volt, hogy a Hősök tere szurkolói klub első sporteseményeként szolgált. Ez azt jelentette, hogy a terepfutás indulói 50 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak jegyet a budapesti atlétikai világbajnokságra, amelyet idén augusztusban rendeznek meg. A programban összesen 37 rendezvény kapott helyet, ezeken a sporteseményeken lehet kedvezményhez jutni. Az egyedülálló kezdeményezés tehát január közepén Tihanyban indult és augusztusig tart, érintve az ország számos pontját. Elsősorban futó tömegeseményeken lehet találkozni a budapesti atlétikai vb kitelepült standjával, ám kerékpáros, úszó és evező versenyek is vannak a szurkolói klub programjai között.

Az atlétikai világbajnokságról tudni kell, hogy Magyarország történetének legnagyobb sporteseménye lesz, egyben ebben az évben a világ legnagyobb sporteseménye is. Augusztus 19. és 27. között több mint 200 országból kétezer atléta versenyez majd az új Nemzeti Atlétikai Központban, illetve a maratoni és gyalogló versenyek belvárosi helyszínein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!