Ifjúsági tájfutó Európa-bajnokság

2023.07.03. 11:06

Máramarosi Rita ismét tarolt, minden éremből szerzett egyet

Idén Bulgária, azon belül pedig Velingrad adott otthont az ifjúsági tájfutó Európa-bajnokságnak, ahová a magyar válogatott tagjaként a Veszprémi Honvéd SE (VHS) három sportolója, Lantai Lili, Máramarosi Rita és Bálint Gergő utazhatott el.

Horváth Gábor

Máramarosi Rita (középen) elképesztően jó Eb-t zárt

Fotó: Bálint Mónika/VHS

A VHS beszámolója szerint a megmérettetésre 32 országból 188 lány és 207 fiú indulót neveztek, az európai országok mellett ráadásul Ausztrália és Új-Zéland is képviseltette magát.

Az Eb első napján a rövidtávú versenyt bonyolították le Velingrad belvárosában, a pályákat 60 százalékban lakott területen, 40 százalékban parkerdőben vezették. A sprint szám - hasonlóan az elmúlt évekhez - kiemelkedő magyar sikereket hozott: Máramarosi Rita (immár zsinórban harmadszor) Európa-bajnoki címet szerzett, és F18-ban Felföldi Tamás szintén a dobogó legfelső fokára állhatott. A VHS másik két tagja is szépen szerepelt, Lantai Lili a 27. , Bálint Gergő a 30. helyet szerezte meg a népes mezőnyben.

A másnapi hosszú távú viadalon igencsak kemény terepen kellett bizonyítani: meredek hegyoldalak, vegyes futhatóság és helyenként sziklák nehezítették a versenyzők dolgát. Fontos volt a jó útvonalválasztás, ám most csak a rossz és a még rosszabb megoldások közül kellett választani. Máramarosi Rita a kihívások ellenére ismét parádésan szerepelt, a magyarok közül egyedül ő állhatott dobogóra, méghozzá ezüstéremmel a nyakában. Bálint Gergő kategóriájában a legjobb magyarként 19. lett, a pódiumtól csupán három perc választotta el, Lantai Lili pedig a 38. helyen végzett.

A váltót a terep „tisztább” részein rendezték, igaz, a szintkülönbségek most sem csökkentek. Máramarosi Rita az N18-as váltó harmadik embereként ismét fantasztikus teljesítményt nyújtott: váltáskor a magyar csapat még a hetedik helyen, öt perc távolságra állt a dobogótól, de Rita – a mezőny legerősebb tempóját diktálva – négy csapatot előzött meg, így a hétvége szép zárásaként a bronzérmet is megszerezte. Érdekes, egyben lenyűgöző adat, hogy a hosszútávon győztes finn, Eeva Liina Ojanaho előnyéből három percet tudott Rita lefaragni.

Eredményeinek értékét tovább növeli a tény, hogy Rita a tavasz során (még közvetlenül az Eb előtt is) több sérüléssel küzdött, onnan felállva érte el ezeket a sikereket.

A versenyidőszak ugyanakkor még nem ért véget számára, hamarosan a Romániában rendezendő junior világbajnokságon áll rajthoz a kitűnő tájfutó. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!