A fesztivál elérte célját

2023.07.21. 09:04

Megtisztelő egy Európa-bajnoktól kikapni

Remek hangulatú sakkfesztiválnak adott otthont az ajkai polgármesteri hivatal, az esemény a pénteken rajtoló VIII. Csaba Árpád Emlékversenyt vezette fel, méghozzá kiváló játékosokat felvonultatva.

Horváth Gábor

A program egy bemutató mérkőzéssel kezdődött Gaál Zsóka és Monika Socko között, majd a két kiválóság szimultánt tartott Fotó: Gyarmati László

Az emlékverseny névadójának fia, Csaba Árpád köszöntötte az ajkai polgármesteri hivatal hatodik emeleti termében összegyűlt meghívottakat, érdeklődőket. Elmondta, a sakkfesztivál célja az, hogy népszerűsítse a sportágat, ehhez pedig sikerült „nagy neveket” megnyerni, hiszen a hazaiak üdvöskéje, Gaál Zsóka mellett elfogadta a meghívást a lengyel Monika Socko. A 45 éves sakkozó - aki férfi nagymesteri címmel is büszkélkedhet - sokszoros lengyel bajnok, olimpiai ezüstérmes, tavaly pedig aranyérmes lett az egyéni Európa-bajnokságon. Legjobb világranglista helyezése a kilencedik volt.

Gaál Zsóka hozzá képest még pályafutása elején jár, a 16 éves korosztályos Európa-bajnok sakkozót ugyanakkor természetesen Ajkán nem kell külön bemutatni, most is csak úgy említették – teljes joggal –, hogy a helyiek sztárjátékosa.

Az eseményen megjelent a Magyar Sakkszövetség elnöke, Polyánszky Zoltán, aki köszönetet mondott az ajkaiaknak a szervezésért, külön kiemelve Csaba Árpád hatalmas energiáját, lelkesedését, amely „példa nélküli az elmúlt évtizedek honi sakkozásában”.

Mihályfi Gábor, a Sentimento Ajka BSK szakosztályvezetője köszöntőjében elmondta: szinte töretlen fejlődésen ment át az elmúlt időszakban a klub, amely az NB II-től egészen a Szuperligáig jutott, ott pedig legutóbb harmadik lett. Ajka meghatározó bázisa lett a honi sakkéletnek, minden osztályban képviselteti magát, és bíznak benne, hogy hamarosan sikerül megnyerniük a Szuperligát.

A program Gaál Zsóka és Monika Socko bemutató mérkőzésével (amely vakparti volt, azaz a felek háttal ültek a táblának) indult. A találkozót – amely Zsóka sikerét hozta - Papp Gábor nemzetközi nagymester, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya vezette le.

Ezt követően a két remek sakkozó négykezes szimultánt tartott, azaz ketten vették fel a versenyt 25 riválissal szemben. A riválisok között nem mindenki volt igazi, „látható” ellenfél, például e sorok írója gyorsan mattot kapott az Európa-bajnok lengyeltől. A szimultánban az a jó, hogy bárki játszhat a sportág élvonalához tartozó kiválóságokkal, akikkel szemben még kikapni is megtisztelő. Ugyanakkor voltak keményebb, ügyesebb játékosok (például Papp Gábor, vagy Csaba Árpád) is az asztal mögött, a 25-ös mezőnyből végül egy főnek sikerült nyernie a Gaál-Socko duó ellen, négyen pedig döntetlent értek el.

Összességében mindenki fantasztikus élménnyel gazdagodott és úgy tűnt, a két nagyágyú is jól érezte magát az eseményen.

A fesztivál jól szolgálta azt a célt, amire kitalálták és szép felvezetése volt VIII. Csaba Árpád Emlékversenynek, amely magyar nyílt rapid sakkbajnokság is egyben, és idén minden eddiginél erősebb, nemzetközi mezőnyt vonultat fel. A megmérettetés vasárnapig tart az ajkai kosárlabdacsarnokban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!