Hajós versenysorozat

2023.08.24. 14:00

Elindult az I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge

Saját tervezésű és gyártású, napelemmel működő hajókkal, tíz csapat részvételével megkezdődött az I. CoreComm Balaton Solar Boat Challenge Balatonalmádiban. A megmérettetést augusztus 24–27. között rendezik meg – hangzott el az esemény nyitónapján az Erzsébet ligetben csütörtökön. A versenyen két magyar csapat vesz részt, egyik a veszprémi Pannon Egyetemet, a másik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet képviseli.

Kovács Erika

Fotó: Fülöp Ildikó

- Nagy öröm számomra, hogy idén nyáron sikerült megvalósítani azt az innovatív hajós futamot, mely a Balaton életében eddig példátlan volt. Ez a nemzetközi napelemeshajó-verseny egyszerre nyújt élményt, illetve szórakozást, és környezettudatosságra nevel - fogalmazott Fabó Péter polgármester. Büszkén szólt arról, hogy tavaly ezt a versenyt Monacóban rendezték meg, majd csendes vizet és sok napot kívánt a versenyzőknek. 

Az eseményt méltatta Gelencsér András, a veszprémi PE rektora és Jerunn Drogzma a Solar Sport képviseletében is, akik köszöntőjükön túl bemutatták az általuk képviselt szervezetet is. 

Mint ismert, a PE Solar Boat projektje az egyetemi hallgatók és kutatók összefogásával valósul meg, mely a mostani rendezvényen debütál Balatonalmádiban. Elméleti tudást szereznek a résztvevők a fenntartható energetikai megoldások révén, és gyakorlati tapasztalatot is a hajó tervezésében, építésében, üzemeltetésében. A nemzetközi vizeken már ismert hajós versenysorozatot először Magyarországon, Balatonalmádiban rendezik meg. A PE kezdeményezésére a város önkormányzata biztosítja a helyszínt. A CoreComm Balaton Solar Boat Challenge a Pannon Egyetem, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program, a Magyar Vitorlás Szövetség és a város önkormányzata összefogásával valósul meg. 

A projekt célja a nagy teljesítményű, napenergiával működő hajók fejlesztése. A csapatok vizsgálják például, hogyan lehet minimalizálni a vízzel való súrlódást, az energiafogyasztást, illetve olyan versenystratégiát fejleszteni, amely maximalizálja a hajó hatékonyságát. A hajókat a legmodernebb technológiával alakították ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!