A Botev három csapatversenyt is nyert

2024.02.20. 14:00

Arattak az ifjú veszprémi tornászhölgyek

Kiválóan szerepeltek a házigazda veszprémiek a leány torna diákolimpia B kategória országos elődöntőjében, amelynek a Vetési Albert Gimnázium sportcsarnoka adott otthont.

Horváth Gábor

A III-IV. korcsoportban bajnokságot nyert Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola csapata az edzőkkel. A fotón balról Vörös Orsolya, Bartus Brigitta, Jugovits Kata, Kovács Júlia, Jerémiás Hanna, Horváth Dorina, Gugolya Mónika és Papréti Emese edzők

Fotó: szervezők

Az eseményen hét vármegye összesen 44 csapata indult négy korcsoportban (I., II., III-IV. és V-VI.). A mintegy 260 versenyzőt felvonultató színvonalas viadalt 2x2 pályán bonyolították le remekül. A megmérettetésen, amelyet városi és vármegyei döntő előzött meg, nem igazolt versenyzők, illetve B igazolással rendelkező tornászok vehettek részt.

Nagyon szépen szerepeltek a házigazda veszprémiek. A Hriszto Botev Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola (felkészítők: Papréti Emese és Gugolya Mónika) I., II. és III-IV. korcsoportos csapata egyaránt első helyezést szerzett.

Az I. korcsoportban a balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola (Kiss Miklós) hatodik lett. A II. korcsoportban a balatonfürediek (Simák Gyöngyi) a kilencedik pozíciót szerezték meg. A III-IV. korcsoportban a pápai Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola (Turbók Julianna) második helyet ért el, a Csopaki Református Általános Iskola (Nagy Eszter) pedig nyolcadikat.

A botevesek remekül szerepeltek az eseményen
Forrás: a szervezők

Az V-VI. korcsoportban a házigazda Vetési-iskola csapata (Kovács Tamás, Hegyi Zsombor) győzött, megelőzve a Lovassy László Gimnázium együttesét (Mucsy Petra, Sulyok Diána). Hetedik lett a szintén veszprémi Noszlopy Gáspár Gimnázium és Kollégium (Vati-Pálfi Ivett).

Egyéni összetettben, az I. korcsoportban Szabó Sarolt (Rózsa Úti Általános Iskola, Veszprém) elsőként végzett. Gyukli Anna Viktória (Botev) negyedikként, Tandary Anna (Botev) ötödikként zárt, Tandary Nóra (Botev) a kilencedik helyen.

A II. korcsoportban Lipp Emma (Botev) érte el a legmagasabb pontszámot, boteves csapatársai közül Völgyesi Lia és Teke Alina Klára harmadik lett holtversenyben. Flieg Johanna (Eötvös) tizedikként végzett.

A középiskolásoknál is akadtak szép Veszprém vármegyei sikerek
Forrás: a szervezők

A III-IV. korcsoportban Horváth Dorina (Botev) szerepelt a legjobban. További Veszprém vármegyei eredmények: 2. Nagy Csenge Zsófia (Munkácsy), 3. Bácsi Dóra (Munkácsy), 4. Jugovits Kata (Botev), 5. Magyar Hanna (Munkácsy), 6. Jerémiás Hanna (Botev) és Kovács Júlia (Botev).

Az V-VI. korcsoportban Gugolya Zsófia (Vetési) végzett az első helyen, a másodikon Sági Emma (Veszprémi SZC Táncsics Mihály Technikum), a hatodikon Polák Luca (Vetési), a nyolcadikon Schreyer Virág Vivien (Lovassy).

Az eseményről az egyik versenyző édesapja írt lapunknak egy visszaemlékezést, amely sokat tesz hozzá a puszta eredményekhez, segít azok mögé látni. Az írást változtatás nélkül közöljük az alábbiakban. 

Sírni csak a győztesnek szabad

A 90-es évek egyik sikeres rockbandája énekelte nekünk, hogy “sírni csak a győztesnek szabad”. A veszprémi tornászok elsöprő sikere után ez a dal zakatolt a fejemben sokáig. A tények és az eredmények könnyen elmesélhetőek, hiszen a diákolimpia országos elődöntőjén minden első helyet elhoztak a veszprémi tornászok, így mondtuk, “Emese néni tarolt”. Minden korcsoportban kiemelkedő teljesítményt nyújtottak a lányaink. Óriási élmény volt ott ülni, velük izgulni, szurkolni, árgus szemekkel figyelni a többi csapatot. A tét a döntőbe jutás volt. Kevesen tudják, hogy a torna milyen nehéz sportág. Bár gyakran emlegetjük, hogy a szépségért szenvedni kell, itt a szép gyakorlatok mögött valóban elképesztő mennyiségű játék, gyakorlás és gyakran szenvedés áll. Lányaink sok ezerszer hajolnak, fordulnak, melegítenek, ugranak. Emese néni ezerszer állítja be a lányok minden ízületét, gyakran olyanokat is, amelyet nem tudtunk, hogy léteznek egyáltalán. Gugolya Mónika ezerszer kiált fel a kislány nevét kiáltva a “spicc” szóval kiegészítve. A lányok minket, felnőtteket is inspiráló akarattal és ki tudja honnan merített erővel állnak oda újra és úja a dobbantó elé, hogy a következő ugrás még jobb, még pontosabb legyen. Hogy most felemelje a fejét, ne hajtsa be a kezét, magasra emelje a térdét, megfeszítse a combját, a fegyelmezendő testrészek száma szinte végtelen. Emese néni úgy dolgozik a lányokkal, olyan komolyan veszi őket, mintha világversenyre készülnének. Majd jön a verseny, megmérettetik a munka. A számolatlan gyakorlás eredményét, a tudást most 7 másodpercbe kell sűríteni a szekrényugráskor, 35 másodpercbe a talajgyakorlat, 45 másodpercbe a gerendagyakorlat esetén. Itt nincs idő javítani, nincs helye a hibának. Ekkora teherrel kell odaállni és mosolyogva, magabiztosan mozogni. Ritkán láttam olyan lelkierőt és fájdalmat legyőző akaratot, mint amikor Sági Emma a bemelegítő ugrás közben megsérült, szinte járni sem tudott, de mégis odaállt a dobbantó elé. A két “éles” ugrásán először a nap egyik legszebb ugrásával mutatta meg, hogy van tovább, majd egy szinte tökéletes gyakorlattal tett rá még egy lapátnyi csodát a lehetetlenre. A nézőtéren az ellenfelek szurkolóival együtt ugrottunk fel ünnepelni. Nehéz objektíven mérni, de a torna embert próbáló nehézségei, a versenyek stressze, a csapat egysége, Emese néni odaadó figyelme és felsőfokú elvárásai a lányaink személyiségét különlegesebbé, erősebbé formálják. Ezt minden tornász családja érzi, hálásak vagyunk érte a csodálatos edzőnknek. Remélem, hogy sokat fogunk még sírni a versenyek végén, hiszen nekünk szabad!

Szabó Szabolcs

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!