Ötvenévesen angolspárgázna

2018.03.18. 08:10

A veszprémi sportmászás atyja: a kihívások éltetik Strommer Lászlót

Nem az átlagos középkorúak életét éli Strommer László. S nem pusztán azért, mert sportol. Őt a kihívások éltetik.

B. Virág Rita

Strommer László bebizonyította, hogy negyven fölött is lehet valaki kiváló sportember, és most, közel az ötvenedik születésnapjához, újabb kihívásokat keres Fotó: archív

Hogy hétről hétre, újra és újra legyőzze önmagát, s még tovább feszegesse a határait. Vajon honnan merít erőt mindehhez a nagyvázsonyi testnevelő tanár, akit sokan a veszprémi sportmászás atyjának tekintenek? Utánajártunk.

Hatvan-hetven sportolót instruál, irányít nap mint nap

A Padányi iskola tornatermében találkoztunk. Éppen edzés előtt állt, a Veszprémi Sportmászó Egyesület (VESE) falmászó tréningjére készült, ahol hatvan-hetven sportolót instruál, irányít nap mint nap.

– Bocs a pontatlanságért, éppen tüzelőt vittem a kistermünkbe – huppant le mellém a tornaszőnyegre Stromi, akit ország-világ csak így ismer. A kisterem a Padányi iskola mellett az egykori Fin-tor klub helyiségében egy speciálisan kialakított létesítmény, ahol Laci és csapata készül a különböző megméretésekre, például a közelmúltban az egyik kereskedelmi csatornán is vetített Ninja Warriorra.

Strommer László bebizonyította, hogy negyven fölött is lehet valaki kiváló sportember, és most, közel az ötvenedik születésnapjához, újabb kihívásokat keres Fotó: archív

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen a pápai származású sportember a Türr gimnáziumban még szertornázott, aztán felvételt nyert a korábbi Testnevelési Főiskolára, ahol megismerkedett a falmászással. Itt az uszoda falához építették társaival az első mászófalat. Mosolyogva mesélt első versenyéről is, ahol mezítláb indult, és kezdőként annyira jól ment neki, hogy rögvest döntőbe került.

A TF-ről Veszprémbe vezetett az útja, kezdetben gyógytestnevelőként dolgozott a városban, majd a Pa- dányi iskolába került testnevelő tanárnak. Megismerkedett néhány sziklamászóval, és megszületett benne a gondolat, hogy szükség lenne egy mászófalra, hogy télen, illetve rossz időben is lehessen gyakorolni, edzeni. Először a Vetési gimnáziumban épített falat, majd amikor a Padányiban kezdett tanítani, áthozta a mászófalat, és sikerült kibővíteni is.

Igaz, a létesítményen a különböző fogások beszerzése sokszor heteket vett igénybe, hiszen a szűkös anyagiak miatt Laci – igen találékonyan – inkább maga farigcsálta körfűrésszel és egyéb szerszámokkal azokat.

– Versenyszerűen 24 évesen kezdtem el mászni, többször állhattam dobogóra a magyar bajnokságon vagy kupán. Elvégeztem az edzőit is, s próbálom átadni a tudásomat az utánpótlásnak is, amelyből szerencsére nincs hiány – hangsúlyozta.

Mint megtudtuk, a Ninja Warriorig is jó néhányan jártak edzésre, ám azóta olyan sokan jelentkeztek a klubhoz, hogy kénytelenek voltak várólistát bevezetni.

A veszprémi mászócsapat ugyanis a tévés vetélkedőnek köszönhetően hirtelen roppant népszerű lett

– Nagyon jó reklám volt ez a műsor a falmászásnak és a sportnak is úgy általában. Azt muszáj megjegyeznem, hogy a világon mindössze hat embernek sikerült teljesítenie a pályát a döntőben, akik közül négy mászó volt. S mielőtt megkérdeznéd, igen, idén is indulunk, és feltett szándékunk, hogy valaki végigcsinálja a versenyt. Közös edzésprogrammal készülünk, edzünk a srácokkal – tudtam meg.

Stromi egyik legelhivatottabb, legelszántabb tanítványa saját fia, Soma, aki idén például sporttörténelmi eredményt ért el, még rajta kívül soha senki nem volt képes nyerni a magyar bajnokság mindhárom szakágában egyszerre. Hogy Soma és Laci minél többet tudjanak gyakorolni, ezért a garázsukba is építették egy 4,5 méter magas mászófalat, így akár otthon is bármikor edzhetnek. Laci persze nem elégszik meg ennyivel. Mindig keresi az újabb és újabb kihívásokat. Elmesélte, hogy amikor egyik legjobb barátjával közeledtek a negyvenhez, akkor felvetődött bennük, valamivel meg kellene ünnepelni a jeles napot. Kitalálták, hogy teljesítik az Ironmant, vagyis úsznak 3,6 kilométert, bringáznak 180 kilométert és a végén futnak egy maratont.

– A nagyatádi verseny után egy hétig menni is alig tudtam, az egyik nagylábujjamról leesett a köröm, de eltelt pár nap, és azt éreztem, bármikor újra végigcsinálnám. S azóta már ötször sikerült is – mondta.

Stromi azóta már egy másik népszerű teljesítménypróbán is állandó résztvevő, az úgynevezett Spartan Race-en is szép sikereket ért el. Veszprémben például tavaly második lett, Tokajon pedig nyert.

Idén tölti be az 50. életévét a kiváló sportember. Természetesen ebben az évben sem szeretne erőpróba nélkül maradni. Fejébe vette, hogy a szülinapján angolspárgázni fog, de egy extra nehéz erősségű sziklát is szeretne megmászni, valamint a Spartan Race-viadalok leghosszabb távját (40-50 kilométer több tucat akadállyal) is legyűrné.

Sokak szerint Stromi ereje a közel vállig érő, ősz üstökében van, akárcsak Sámsonnak.

– Ez a frizura már a védjegyemmé vált. Egyébként most épp fodrászhoz készülök, de senki ne aggódjon, az erő így is velem marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!