Hétvége

2010.08.14. 06:41

Álom helyett ámok lett a társ

Király Kálmán optimista. Igaz, hogy nagyszombat óta nincs munkahelye, de nagyon bízik abban, hogy visszakerülhet oda, ahonnan rendkívüli felmondással küldték el. Mint fanyar mosollyal mondja: húsz éve él a Balaton-parton, de ez volt az első nyaralása.

Horváth Éva

Király Kálmán 2002 novemberétől volt a veszprémi barkács-áruház, az OBI áruházvezetője. Az üzlet a következő év márciusában nyitott csak meg, de addig is ki kellett választani a dolgozókat. Korábban Nagykanizsán egy hipermarketben és Székesfehérváron egy másik barkács-áruházban szerzett kereskedelmi tapasztalatot. Lévén balatonszabadi lakos, mindkét munkahely megközelítése sok kilométerbe és időbe került, ezért szívesen vállalta Veszprémben a munkát. Úgy tűnik, jó csapatot sikerült kialakítania, akik kitartanak mellette.

Erre utal az az összefoglaló is, amelyet történetéről névtelenséget kérő munkatársai állítottak össze és juttattak el szerkesztőségünkbe. Ők foglalták össze úgy helyzetüket, hogy az OBI-s álom helyett az ámok lett a társuk a múlt év áprilisától. Az addigi rendkívüli bizalmi tőkével, megbecsültséggel rendelkező, a munkavállalók körében szakmai és emberi hozzáállása miatt elismert, tisztán magyar vezetői csapatot külföldiekre cserélték. Ezután jutottak az OBI munkavállalói az ország több pontján arra az elhatározásra, hogy megalakítják a Kereskedők Érdekvédelmi Szakszervezetét (KÉSz). Elnökének pedig Király Kálmánt választották meg. Akinek tekintélyét nyilván az áruház eredményei alapozták meg. Ennek egyik mutatója a munka-óra-hatékonyság, azaz, hogy egy óra alatt mekkora forgalmat érnek el. Ebben a veszprémi áruház a vidékiek között évek óta az első. A hálózaton belül a cég iránti elkötelezettség, lojalitás is a legmagasabb volt - mondja Király Kálmán.

A szakszervezet alapítása s február 13-ai bejegyzése megváltoztatta a helyzetet. A cégvezetés ugyan három nappal később már leült tárgyalni az érdekvédőkkel, s ahogy Király Kálmán emlékszik, konstruktív megbeszélést folytattak. A jegyzőkönyv elkészülte után azonban a tárgyaláson készült fotók bármilyen nyilvánosságra hozatalát megtiltották. Azóta pedig a cég nevében csak egy ügyvédi iroda jelenik meg.

A gazdasági válságot mindenki megérezte és érzi, s mindenki megpróbálja különböző intézkedésekkel a kedvezőtlen hatásokat csökkenteni. Munkarend-változtatás, létszámcsökkentés, a költségek lefaragása - változatosak a módszerek és különbözőek az eredmények is.

Az OBI dolgozói azt írták az összefoglalóban: "az új munkarend bevezetését hatásunkra ideiglenesen feladták. Nem került sor tömeges létszámleépítésre, nem küldenek el senkit rendes felmondással, "csak" közös megegyezéssel. A leépítést jelen állapot szerint létszámstopal oldják meg. A családosok üldözését egyelőre befejezték."

Király Kálmán mint áruházvezető április 3-án dolgozott utoljára. Mint szakszervezeti elnök három nappal korábban megtudta, milyen indokkal fognak neki majd felmondani. Ezek között szerepelt, hogy nem képviselte megfelelően a céget, a szakszervezet lapjában valótlanul állította, hogy létszámcsökkentés lesz, s nem jelentette be, hogy felesége kültag egy betéti társaságban, amely beszállítója a cégnek. Vizsgálta a cég azt is, hogy kollégái dönthettek-e önállóan arról, belépnek-e a szakszervezetbe? Miatta félnek-e a dolgozók munkahelyük elvesztésétől? Adott-e utasítást más áruházakban dolgozó munkatársaknak? Nagyszombaton a területi vezetőhöz rendelték, s 8-ától mentesítették a munka alól. Azóta munkanélküli. Felesége is kereskedő, de öt és fél éves autista kisfiukkal, amíg bírják, otthon marad.

A volt áruházvezető természetesen munkaügyi bírósághoz fordult, s tételesen cáfolja felmondásának indokait. Mint mondja: ő vissza szeretne menni dolgozni a veszprémi áruházba.

Tudja: kollégái is várják, de a budapesti Fogarasi úti és a siófoki áruházban is szívesen látnák a munkatársak. A munkaügyi bíróság már tartott egy tárgyalást az ügyben. A céget ott is az ügyvédi iroda képviselte. Király Kálmán sincs egyedül, a Munkástanácsok (ehhez a szakszervezeti tömörüléshez csatlakoztak) segítségével egy egri ügyvéd ad számára jogi segítséget.

Természetesen szerettük volna megismerni az OBI álláspontját is. A megbízott szóvivő, Sarlós Gábor közölte érdeklődésünkre, hogy a jelenlegi jogi eljárás alatt a cég nem kíván nyilatkozni az ügyről.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!