Hétvége

2010.08.07. 07:31

Ha gyorsan kell valami

Szép, de nem mindig a legkönnyebb dolog anyának, feleségnek, dolgozó nőnek lenni. Ügyelni kell arra, hogy ki ne szaladjunk a költségvetésből, s ha lehet, a családtagok hazaérte után (már ha nem mi magunk érünk haza legtöbbször legutoljára) legyen valami finom étel az asztalon. Gyermekeim egyik kedvence a spagetti, mely legfeljebb fél óra alatt elkészül.

Varga Ibolya

Nagy megtiszteltetés ért azzal, hogy már másodszor meghívott vendégként a konyhájába Halász János, Tapolcán élő Oscar-díjas, többszörös mesterszakács. Kicsit zavarban voltam még, de már nem lepett meg a remek felszereltség, a rengeteg fűszer, a célszerűség, amivel megtervezte, felépítette a konyhastúdiót. Élvezettel olvastam és gyakran használom is vendéglátóm szakácskönyveit, internetes receptgyűjteményét. Nem mindig készítem el teljes egészében az ételt az adott leírás alapján, de gyakran találok valami apróságot, tippet, amitől még ízletesebb vagy szebb lehet az általam főzött étel. Miután más háziasszonyhoz hasonlóan legtöbbször időhiányban szenvedek, egy olyan receptet vittem magammal, melyet legfeljebb fél óra alatt el lehet készíteni.

Tésztából leginkább durumlisztből készültet használok. Vendéglátóm javasolta, hogy ne csak a tészta összetevőit és szavatosságát vizsgáljam meg tüzetesen, amikor válogatok, hanem a javasolt főzési időt is. Ezzel elkerülhető, hogy nyers maradjon vagy túlfőjön a tészta. Általában szoktan egy kevés olajat tenni a tészta főzővizébe, de most erről Halász János lebeszélt, hiszen nem öblítettük le a megfőtt spagettit. Otthoni szokásomtól eltérően wokban főztük meg a szószt, majd erre tettük a kifőtt tésztát. Salátalevelekre tálaltuk az ételt.

Hozzávalók négy személyre: 40 dkg spagetti, 30 dkg darát hús, 1 kis fej apróra vágott hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kisebb doboz sűrített paradicsom, őrölt édesnemes paprika, ízlés szerint só és zöldfűszerek, olaj, kb.15 dkg reszelt sajtnak való sajtok, ehhez kitűnők a maradék sajtok, amiket felhasználhatunk az ételünkhöz. 

Halász János javasolta, hogy tegyünk a húshoz kb. 10 dkg füstölt darált szalonnát, azóta ezt is beépítem a receptembe.

Elkészítés: A vizet felforralom, közben felteszem a darált húst az apróra vágott, megdinsztelt hagymára, megszórom a krémes állagú ízesítőkkel, pirospaprikával, paradicsommal. Percek alatt puhára fő, a végén beleteszem a zöldfűszereket. Közben lereszelem a sajtot.

A lobogva forró sós vízbe beleteszem a tésztát, mire megfő, a hús is kész. Ekkor kiszedem, ráöntöm a szószt, megszórom sajttal, és már lehet is enni.

 

Receptverseny a lapnál

A Pannon Lapok Társasága, a Napló kiadója receptversenyt hirdet. Ezúttal desszertek receptjeit várjuk kedves olvasóinktól. A receptek beküldési határideje: augusztus 30-a.

A desszertek leírását a következő elérhetőségeinkre várjuk: e-mailben: [email protected]., levélben: Pannon Lapok Társasága Kiadói Kft., marketing-osztály, 8200 Veszprém, Házgyári út 12. A borítékra kérjük, írja rá: Receptverseny.

A legjobb recepteket megjelentetjük a karácsonykor megjelenő Desszertek könyve című kiadványunkban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!