Hétvége

2010.08.14. 03:13

Ízes variációk a limonádéra

Napló - Valószínűleg ez a világ egyik legegyszerűbb receptje: végy egy kis cukrot, friss citromot, tölts hozzá hideg vizet, és kész is a nyári hűsítő frissítő. Mostanság azonban, ha az ember kér egy limonádét, azonnal megkérdezik: jó, de milyet?

Kiss Nikolett

A nyári hőségben hektoliterszámra "vedeli" az ember a vizet. Én mondjuk kifejezetten vízivó vagyok, de azért jóból is megárt a sok alapon néha nem árt egy kis változatosság az ember életében, vagyis italában.

A cukros löttyök csak rontanak a helyzeten minden szempontból, hiszen amellett, hogy tele vannak mindenféle adalék-anyaggal, még a szomj ellen sem érnek semmit. Viszont itt van a jól bevált limonádé, gyermekkorunk itala, amikor még mindenféle spéci üdítő híján ezt ittuk, no meg a nagymama háziszörpjét.

No de maradjunk a limonádénál! Az idők során a cukor citromvíz összetevő háromszög kibővült, hiszen ma már szinte minden ízben lehet kapni a vendéglőkben: sárgadinnyés, mangós, papajás, kókuszos, epres, málnás, bodzás. Az elkészítésük is változatos, hisz gyanítom, a mangós valamiféle szirup hozzáadásával készülhet, de epres gyanánt ittam már friss eperrel mixelt limonádét is. Szerintem kísérletezzük ki nyugodtan a nekünk leginkább tetszőt.

Először is készítsünk cukorszirupot: én ezt a létező legegyszerűbb módon úgy csinálom, hogy egy bögrébe szórok cukrot, attól függően, mekkora kancsó limonádét készítek, teszek hozzá vizet, ami ellepi, majd rövid időre bedobom a mikróba. Biztosan van ennek tudományosabb módja is, de nekem ez bevált. Én egyébként általában barna cukorral készítem vagy pedig light kockacukorral (ez édesítőszerrel készített kockacukor), de nagyon finom és egészséges a mézes variáció is. (Aki igazán diétásan szeretné elkészíteni, az a cukrot teljes egészében ki is hagyhatja.)

A szirupot hagyjuk kihűlni, aztán tegyünk hozzá jó sok citrom- és limekarikát, friss narancsot, majd öntsük fel ásvány- vagy szódavízzel. Ha van, semmiképpen se hagyjuk ki a mentalevelet: nagyon kellemes, izgalmas ízt kölcsönöz az amúgy egyszerű kis itókánknak. (Mentát egyébként szinte bármilyen nagyobb élelmiszerüzletben lehet kapni, és nem is drága, egy egészen nagy cserép 500 forint körül van. Viszont figyelni kell a sűrű öntözésére!)

Ha a limonádé gyümölcsös variációját szeretnénk elkészíteni, reszeljünk le vagy turmixoljunk össze bármilyen gyümölcsöt, amit kívánunk. (Fagyasztott eperrel, málnával, meggyel is nagyon finom, ráadásul ez hűt, úgyhogy akár a jégkockát is kiválthatja.) Aztán öntsük fel a már elkészített alaplével. Díszítésnek, dekorációnak hagyjunk néhány darabot a gyümölcsökből. Külön jó, ha a szezonnak megfelelő gyümölcsöt választunk, mert akkor igazán friss italt kapunk. De ízesíthetjük néhány csepp otthon készített málna-, eper- vagy bodzaszörppel is.

A vaníliás limonádéhoz Bourbon vaníliával forraljuk fel a cukrot, majd ehhez öntsük hozzá a már elkészített citromos alaplevet.

Az ínyenceknek ajánlott csípős, fűszeres verzióhoz: cukorszirupba főzés közben vagy újraforralás során használjunk negyed teáskanál őrölt gyömbért, csilit és fahéjat, egy csipet őrölt szegfűszeget és szegfűborsot. Létezik bazsalikomos verzió is, ehhez a citromhoz és a lime-hoz turmixoljunk össze egy csokor bazsalikomot. Egyébként trükközhetünk a jégkockával is: ne vízből készítsük, hanem limonádéból, esetleg szeletelhetünk bele mentadarabkákat is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!