Hétvége

2011.07.17. 05:51

Ausztrál vendég Felsőörsön Isztambulból

Légiesen karcsú, mosolya sugárzó. Ha nem tudnám, akkor is sejteném, valami köze van (volt) a divatvilághoz. Sebastian Ildikó most éppen Felsőörsön lakik, de minden nap jön szüleihez Veszprémbe. A szabadságnak azonban lassan vége, s férjével együtt indulnak vissza Indonéziába, ahol a férj a djakartai nemzetközi iskola igazgatója egy éve.

Horváth Éva

Rögtön a beszélgetés elején tisztázunk egy félreértést:
 - Nekem mérnöki végzettségem van, nem tanárként dolgozom az iskolában, hanem a tanárok és a diákok munkáját segítem, szervezéssel vagy előadással  - mondja és kérésemre már sorolja is, merre dolgoztak eddig. Két év Mexikó, kilenc év Isztambul, s most Indonézia. A nemzetközi iskolák rendszere azonban bővebb kifejtést érdemel.
 
- Magyarországon amerikai iskolaként ismerik ezt a nemzetközi iskolarendszert, ahova a legkülönbözőbb nemzetiségű gyerekek járnak óvodától a középiskola végéig. Arra készitjük fel a gyerekeket, hogy el tudják dönteni melyik ország melyik egyetemére mennek tanulni. Az angol a tanulási nyelv, a tananyag viszont nemzetközi. Isztambulba például több mint negyven nemzetből érkezett gyerekek jártak. Nagyon érdekes, hogy ezek a gyerek több nyelvet is megtanulnak egymástól.

 



Ildikó példát is mond arra, milyen módszerekkel segítik a gyerekeket. A közelmúltban úgynevezett karrier napot szervezett az iskola, ahol 30-30 percben meséltek a felnőttek saját életükről, munkájukról. Férje, aki többször váltott karriert, arról beszélt, hogyan sikerült ez, s mi kellett hozzá. Ildikó a mérnöki munkáról és a divatvilágról, egy másik felnőtt a számítógépekről, egy újabb a médiavilágról adott áttekintést, de szó volt az üzletvezetésről, szervezésről is. A nemzetközi iskolákba a tanárok is a világ különböző tájairól érkeznek, Djakratában sok az ausztrál, de mindenütt vannak Angliából, Írországból, Kanadából pályázó tanárok is. Mennyire könnyű beilleszkedni a nemzetközi tanári karba, illetve az adott ország életébe? Ildikó, mint aki nagy tapasztalattal rendelkezik sorolja:
 
- Kihívás mindenkinek a tanítás, ugyanakkor a beilleszkedés is. A változások fejlesztik is az embert, hogy könnyebben megtalálja a hangot az új kollégákkal, az új országban. Eleinte kicsit stresszes a helyzet, de az iskola mindenhol segíti a beilleszkedést, a lakás vagy ház keresést. Érkezés után egy hét orientációs felkészítés van, utána még egy hét az ottani tanárokkal együtt, s kezdődhet a munka.

A Sebastian család kettő, kilenc, illetve egy évet töltött el eddig három országban. Mitől függ, hogy hol mennyi ideig maradhat valaki?

-  Az alapszerződés általában két évre szól. Ha valakinek tetszik a hely, hosszabíthat. Az isztambuli kilenc évünk titka, hogy férjem oda tanárként ment, azután igazgatóhelyettes, majd igazgató lett. A nemzetközi iskolák tanárainak szervezésére ügynökségek alakultak, ők szerveznek konferenciákat és interjúkat, ezek a megelőző év januárjától indulnak. Férjem, mint vezető sok interjúra jár, hiszen ő szerződteti a tanárokat. Mindenkinek más szempontja van a váltásnál: új országokat, földrészeket, illetve közösséget akar megismerni, vagy közelebb kerülni az otthonához.

Ildikó könnyűipari mérnökként végzett, később kisebb pályamódosítással a divatszakmában dolgozott különböző területeken. Így ismerte meg kanadai származású férjét Budapesten, s már együtt döntöttek arról, hogy közös életüket Mexikóban kezdik, illetve folytatják. Ezt követte Isztambul. Egy éve Indonézia ismét más világot tárt fel előttük.

 


 
Ez egy új iskola, illetve egy éve adtak át két újabb épületet, és sokkal több diákot vettek fel, ami teljes újjászervezést jelentett. Így férjemnek sokat kell dolgoznia. Ez kihívás és rengeteg tanulás. Azért van lehetőségünk utazni is, eljutottunk Bali szigetére, Thaiföldre és Vietnamba. A felkészítő előadások során például szó volt a kultúrsokkról, ami mindenkit elér. Körülbelül három hónap után felvetődik az emberben: mit keresek én ezen a helyen. Ezt fel kell tudni ismerni. A kultúrsokk leküzdésében sokat segíthet a közösség és az utazás a környező országokba.

Ma már sok ember számára adott a lehetőség, hogy hosszabb-rövidebb időre külföldön tanuljon, vállaljon munkát. Ildikó és férje hol van otthon?
-  Magyarországon építkeztünk, Felsőörsön, előbb utóbb szeretnénk viszakerülni ide. Férjem családja - heten vannak testvérek - Kanadában él, az én szüleim és testvérem Veszprémben. Kanadába évente egyszer, Magyaroszágra kétszer mindenképpen megpróbálunk eljutni. Barátaink főleg a tanárok közül vannak, több országból. Ezen a nyáron Felsőörsön volt ausztrál vendégünk Isztambulból.




Sebastian Ildikó a munka szervezése mellett az oktatásban is segít. Leginkább az úgynevezett arts (művészetek) órákon, ahol rajztudását adja át a fiataloknak. A nemzetközi iskolában a tanítás a kutatásra épül: a gyerekek maguk fedeznek fel egy-egy témakört, s ez a felfedezés inspirációt is ad saját munkájukhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!