Hétvége

2011.08.23. 11:06

Kicsínyített skanzen

Balatonfüred - Vasárnapig volt látható a balatonfüredi vasútállomás emeletén csütörtökön nyílt látványos nemzetközi vasútmodell kiállítás.

Szabó Zsuzsanna

Három ország - Magyarország, Románia, Ausztria - vasúti modelljei, szerelvényei és makett épületei láthatók az összesen százötven méter hosszú épített terepasztalon.

Letenyei István szervezőtől,  a veszprémi Baross Gábor Vasútmodellező és Vasútbarát Klub elnökhelyettesétől megtudtuk, a mostani a negyedik kiállításuk a Balaton-parti városban.

- A házigazdákon kívül győriek, pécsiek, tapolcaiak, de szegedi klubok is eljöttek. Ezen kívül Romániából Nagyvárad, Arad, és Bukarest is képviseltette magát, míg Ausztriából egy bécsi egyesület hozta el munkáit.



A kiállítás egyik érdekessége volt a régi, békebeli mozdonyokat ábrázoló grafikák, akvarellek, amelyeket egy Le Havre-i gyűjtő küldött ajándékba a tárlatra.
A színes, kicsínyített házikók, lovak, emberek makettjei igazán fantáziadús meseországba repítik a látogatókat. A magyarok által készített egyik hangulatos terepasztalon például egy kicsínyített Balaton-felvidéki skanzen elevenedik meg. Itt többek között egy nádfedeles nyirádi parasztház látható, melynek kéményén még egy apró gólyafészek is pihen. E mellett áll még a tési szélmalom, a külsővati Szent Anna kápolna és még több Veszprém megyéből ismert látnivaló. A kiállított makettek részletesebb megismerését több nyelvű tájékoztató felirat segítette.

Az alagutak alatt, kicsínyített állomások előtt átsuhanó vonatokat nem csak azoknak volt érdemes megtekinteni, aki érdeklődik a vasútmodellezés iránt, de azoknak is, akik kicsit nosztalgiázni szeretnek a történelmi épületek láttán, vagy egyszerűen csak felidéznék gyermekkorukat.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!