Hétvége

2012.01.28. 11:10

Kártyanaptárokról köszön vissza a múlt

Pápa - Fejes Sándor helytörténész tizenhetedik kártyanaptár-kiállítása fogadja az érdeklődőket a Jókai Mór Városi Könyvtár folyosóján. A közel kétszáz kiállítási darabból álló tárlat ezúttal öt jubileumi téma köré szerveződött.

Polgár Tibor

Az ismert pápai helytörténész több évtizede hódol az egyedi és ritka hobbinak, a kártyanaptár-gyűjtésnek. Kollekciója immár átlépte a húszezres darabszámot, így a lelkes gyűjtő számára nem okoz gondot, hogy évről évre új tematikákat felvonultató kiállításokat tárjon a közönség elé. 

- Az utóbbi években az évfordulók köré szervezem a kiállításaimat. A 2011-es és a 2012-es esztendőben szerencsére több jelentős évfordulót is ünnepelhetünk, ezek közül ötnek állít emléket a mostani tárlatom.  Megemlékezek a kereken egy évszázados múltra visszatekintő magyar katonai repülésről, a pápai vasút kiépítésének 140. évfordulójáról, valamint a hazai gyufagyártás 170 éves történetéről. Továbbá felhívom a figyelmet a 300 éve befejeződött Rákóczi-szabadságharcra, és a 480 éves Pápai Református Kollégiumra.



A kártyanaptárokon kívül a törzsanyaghoz kapcsolódó könyvek, kiadványok, fényképek, dokumentumok, és egyéb emléktárgyak színesítik az összeállítást - tájékoztatta lapunkat Fejes Sándor, akinek a városi könyvtár folyosóján kilenc tárlót töltött meg a kártyanaptár-gyűjteményének néhány ékköve. A kiállító az egyes témákhoz rövid ismertetőt is írt. Ezeket célszerű elolvasni a tárlókban, hiszen a szövegekben felfedezhetők olyan apróságok, különlegességek, amiket már elfelejtettek az emberek, vagy éppen korábban is elkerülték a figyelmüket - hangsúlyozta a helytörténész. Megtudtuk tőle, hogy év közben egyszerűen csak gyűjtögeti a kártyanaptárokat, amiket aztán ősszel kezd el szelektálni, szortírozni, majd beleilleszti őket a gyűjteményébe.

Fejes Sándort sokan ismerik a városban, ezért elmondása szerint gyakran talál a postaládájában kártyákat, amikkel a gyűjteményét bővítheti. De az innen-onnan kapott darabok mellett olykor gyűjtőtársakkal is kicserél egy-egy különlegesebb kártyát. A nagy múltra visszatekintő kiállítás február 18-ig tekinthető meg a pápai könyvtár nyitvatartási idejében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!