Hétvége

2012.02.11. 11:06

A fölösleges polgár

Kommendánt Endre 53 éves, két méter magas és 70 kiló. 1988-tól tavaly február 21-ig rokkantnyugdíjas volt, 53 százalékos rokkantsági fokozattal, 43 ezer forint rehabilitációs járadékot kapott. Ma nem kap semmit, állítja, a hivatalokban nem veszik emberszámba, ezért le kíván mondani az állampolgárságáról.

Varga Domokos Péter

Útja, amelyen eljutott idáig egyedi, de számtalan olyan elemet is tartalmaz, mint a sorstársaié. Odáig érdemes visszamenni, hogy bútorasztalos kisvállalkozó volt, sikeres. Előbb csak egyszer-kétszer nem fizetett be kisebb összegű adót és áfát, ám a tartozása villámgyorsan nőtt milliókra. Akkor nyúlt először a droghoz, mikor még látszólag ment a szekér, de ő már tudta, a tartozások jóval magasabbak annál, hogy valaha is ki tudná fizetni. Egyre kevesebbet dolgozott, egyre több lett a drog. Előbb csak a fű, aztán a durvábbak is, a szintetikusok, a heroin. Hónapok alatt csúszott le teljesen, kezelést igényelt. A leszoktatás még ma is tart, folyamatosan metadont kap, nemhogy saját vállalkozását nem tudta vinni, semmilyen munkát nem tudott ellátni. Egészségkárosodását 53 százalékosnak minősítették, de rehabilitálhatónak, havonta 44 435 forintot kapott. Egyedül ebből éhen halt volna, de szerencséjére Gyulafirátóton a 80 év feletti édesapjánál lakik, az ő nyugdíjával együtt már összejött annyi, hogy meg tudtak élni.
 
Mígnem tavaly február 21-én a soros felülvizsgálaton nem döntöttek úgy, egészségi állapota javult, már csak 45 százalékos rokkant. Ez egyben azt is jelentette, hogy rehabilitációs járadékát elveszítette, mivel az csak 50 százalékos rokkantsági szint felett járt. A döntés ellen fellebbezhetett, amit még meg is tett. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság-Jogorvoslati Főosztály 2011. május 4-én értesítette, hogy "benyújtott fellebbezésére rokkantsági nyugdíj ügyében másodfokú eljárás indult". 


 
Mivel a rehabilitációs járadékát elvesztette, igényelhetett rendszeres szociális járadékot - ennek összege havi 27 ezer forint -, ezt az eljárást azonban a fellebbezése hivatalossá válásával felfüggesztették. Erről a Veszprém Megyei Kormányhivatal Nyugdíbiztosítási Igazgatóságától kapott értesítést. Az is szerepel benne, "a folyamatban lévő eljárás befejezését követően, új igénybejelentés mellőzésével az igénye hivatalból elbírálásra kerül."
 
Kommendánt Endre márciusi 28-i keltezésű szakorvosi vélemény szerint "...opiátok okozta depresszióban szenved, rendszeres gondozásra, gyógyszeres kezelésre szorul, állapota gyógyszerek mellett is ingadozó. Kisebb terhelésre dekompenzálódik. Fizikai és pszichés terhelhetősége alacsony." A szakorvosi vélemény aláírója egy addiktológus, pszichiáter, neurológus főorvos.
 
Ez nyilván nem volt elégséges indok ahhoz, hogy Kommendánt Endréről bebizonyosodjon, 50 százalékosnál nagyobb az egészségkárosodása, mert az Országos Nyugdíjbiztosítási FőigazgatóságJogorvoslati Főosztálya 2011. október 24-én elutasította a fellebbezését, helybenhagyta az első fokú döntést, "össz-szervezeti egészségkárosodásának mértékét" 45 százalékban állapította meg. Egyben megállapította, hogy "rehabilitálható, de komplex (intézményes) rehabilitációja nem szükséges".
 Maradt (volna) tehát a rendszeres szociális járadék. Erre viszont - amennyire a hiányos iratokból kiderül -, azért nem jogosult, "mert utolsó keresőtevékenysége megszűntét követő 24 hónapon belül igényt nem nyújtott be". (Tegyük hozzá, azért nem nyújtott be igényt, mert a akkor még kapta a rokkantnyugídjat.)

A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságon 2011. szeptember 14-én jegyzőkönyvben rögzítették azt is, hogy Kommendánt Endre "rendszeres szociális járadék iránti igény elutasítását tartalmazó határozattal nem ért egyet". 


 
A múlt év végére tehát Kommendánt Endre oda jutott, hogy 45 százalékos, hivatalosan megállapított rokkantsága ellenére semmilyen módon nem részesül semmiféle juttatásban az állam kasszájából, azaz az adófizetők pénzéből. Ha meg tud élni jó, ha nem, hát nem. Ahova jutott, az nagyrészt az ő hibájából történt. Megítélés kérdése, hogy ilyen esetben van teendője az államnak vagy nincs, mindenesetre a most érvényes jogi szabályzók szerint ez egy lehetséges élethelyzet ilyen előzmények után.
 
Kommendánt Endre nem ekkor keresett meg bennünket, hanem később, miután meghalt az a zirci rokkantnyugdíjas férfi, aki Veszprémben, a nyugdíjbiztosítási igazgatóságon szíven szúrta magát. Az ő körülményei nagyon sok mindenben megegyeznek Kommendánt Endréjével. A zirci férfi akkor fordul maga ellen, mikor rokkantsági besorolását 50 százalék alá csökkentették, emiatt megszűnt a rehabilitációs járadéka.

Kommendánt Endre elkeseredett és dühös. Nem érti, miért lenne most kevésbé rokkant mint egészen eddig volt. Az egészségi állapota rosszabbodott, noha négy éve teljesen "tiszta", drogfüggősége mellett komoly szervi betegségekben is szenved, emiatt Ajkára kéne kezelésre járnia. De nem jár, mert az útiköltségre sincs pénze. Dühös a hivatalokra általában, mert nem segítőkészséget tapasztalt, hanem azt, hogy bármi áron csökkenteni akarják a korábban kifizetett pénzt. Elvárták tőle, hogy időben írja meg fellebbezéseit, azokat adja be ide vagy oda, utazzon el és jelenjen meg itt vagy ott, pontosan úgy, mint egy egészséges embertől. Ennek ő nem tudott mindig megfelelni, sem pénze, sem elegendő összeszedettsége nem volt hozzá. Ha lett volna, nem szorult volna segítségre, eltartotta volna önmagát. Mivel őt ebben a helyzetben nem segíti az állam, vagy nem úgy segíti, ahogy neki szüksége lenne rá, ezért fölösleges állampolgárnak lennie. December 12-én lejárt a tb-kártyája is, betegbiztosítása sincs. Nem kap semmilyen ellátást, az állam lemondott róla.
Akkor hát lemond ő is az államról, nem kíván állampolgár maradni - döntötte el.

 

 

 

Az ellátások elbírálása az érvényes jogszabályok alapján történt meg. Az egészségkárosodás mértékét, annak kezdő időpontját, időtartamát a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Szakértői Hivatal (NRSZH) illetékes orvosi bizottságai az ügyfél által rendelkezésre bocsátott orvosi dokumentációk, kórelőzményi adatok, háziorvosi adatszolgálatás, fizikális vizsgálat és a komplex vizsgálat szakmai szabályai alapján határozták meg. A kiadott határozatok szövegszerűen tartalmazzák az ellátásokra vonatkozó jogosultsági feltételeket, és azok bármelyikének hiánya megalapozhatja az igény elutasítását. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásra jogosultsága 2012. január elsejétől teljesen új alapokra helyeződött. A jogosultsági feltételeket a 2011. évi CXCI. törvény tartalmazza. Az ügyfél e jogszabály alapján újabb igényt nyújthat be, az itt meghatározott valamelyik ellátás megállapítására (esetében rehabilitációs ellátásra)  közölte érdeklődésünkre dr. Réfi Jenő, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Nyugdíjbiztosítási Igazgatósága igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!