Hétvége

2012.04.07. 08:28

A gyógyító magyar közeg

Magyarországon találnak vissza a munka világába olyan német fiatalok, akiknek hazájukban nem sikerült a beilleszkedés. Az unió által pénzelt projekt hihetetlenül sikeres. Nálunk egész más a légkör, az emberek közvetlenek, kedvesek.

Varga Domokos Péter

Mosolyogva, a siker tudatával megerősödött magabiztossággal mesél erről Maász Rita. A magyar nyelvtanár és idegenvezetőt projektkoordinátorként alkalmazza a három német városban (Erfurt, Weimar, Suhl) működő képzési központ, a Bildungszentrum TIBOR. A munkanélküliség Németországban is nagy gond, különösen a képzetlen vagy csak minimálisan képzett fiatalok számára. Ezen próbál enyhíteni egy uniós támogatású projekt arra alapozva, hogy a saját környezetükben sikertelen fiatalokat egy másik közegbe helyezik át, ahol tiszta lappal indulhatnak. A kezdeményezés átütő siker - a hozzánk kerülő valamennyi, otthon problémás fiatal megállja a helyét, hazájába visszakerülve a 60 százalékuk rövid időn belül munkát vállal. Maász Rita szerint ebben meghatározó a magyar habitus: a vidéken általános kedvesség, a másik ember felé megnyilvánuló érdeklődés, nyitottság csodákat tud tenni.

Németországban a munkanélküli, 18-35 év közötti fiatalokat a munkaügyi központok irányítják a Bildungszentrumhoz, ahol féléves kurzusokban foglalkoznak velük. Ez hathetes felkészítéssel indul Maász Rita vezetésével, elsősorban magyar országismeretet és nyelvet tanít nekik. Nincs könnyű dolga, a társaságban az olvasni alig tudó, 10. osztályból kikerültektől elkezdve szakmunkások és egyetemisták is vannak. A magyar nyelvből a mindennapi élet alapszavaira tudja megtanítani őket: köszönés, tájékozódás, kérés.

Magyarországon általában nyolc hetet töltenek el. Mire a 7-12 tagú csoport ide érkezik, Rita munkahelyeket keres nekik. Ez nem nehéz, mert a foglalkoztatóknak bért nem kell fizetni - ezt az uniós pályázatból fedezik. Most az ötödik csoporttal van nálunk, a projekt sikere miatt az itt tartózkodást meghosszabbítanák. Alsóörsön panzióban laknak, a foglalkoztatók közé tartozik a fűzfői kertészet, Balatonalmádi és Fűzfő kommunális cégei, ahol parkfenntartást végeznek, veszprémi vendéglátó-ipari egységek, ahol konyhai kisegítők, a veszprémi Séf iskola, ahol a német nyelvtanításban segédkeznek, Lovason a lovasudvarban állatokat gondoznak, Füreden egy hajóépítő cégnél szakmai rajzolók, míg Alsóörsön a tourinform irodában a nyelvtudásukat hasznosítják. Az öt kurzus alatt egyszer sem fordult elő, hogy a foglalkoztatók vagy az itt dolgozó fiatalok elégedetlenek lettek volna. A németek - akiknek otthon a munkaidő szent - a kertészetekben és a lovasudvarban szombaton és vasárnap is vállalnak munkát, mert az állatokat, növényeket el kell látni. Meglepődnek rajta és megtiszteltetésnek veszik, hogy feltétel nélkül megbíznak bennük, hogy több esetben kulcsot kapnak a munkahelyhez. Rita segíti őket ügyes-bajos dolgaikban, az utazásban, a kommunikációban. Szabad idejükben kirándulnak a Balatonhoz, Badacsonyba, Szigligetre, Keszthelyre vagy Budapestre. A Parlamentet soha nem hagyják ki.

A projekt Németországban hathetes utóképzéssel zárul, a fiatalok itt leírják a tapasztalataikat, a Bildungszentrum segítségével munkahelyet keresnek, önéletrajzokat, pályázatokat írnak, majd az esetek nagy részében sikeresen elhelyezkednek. A magyarok gyógyító kedvessége, közvetlensége segítségével kerül sínre a projektben részt vevő német fiatalok élete. Bizonyos, hogy ők nem felejtik el hazánkat, a Balatont, és a származása szerint félig német (sváb), félig magyar Maász Ritát.

A fűzfői Támasz Idősek Otthonában egy német fiú, Christian Medhe ápolóként, egy lány, Franciska Recnagel pedig gyógytornászként dolgozott. Nagy Erika intézményvezetőnek is kedvezőek a tapasztalatai. A német fiatalok két-három nap után otthonosan mozogtak az intézetben, magyarul köszöntek. A nyelvi nehézségeket könnyen áthidalták, az otthonban az ápolók és a lakók között is akad, aki beszél németül. Christian Németországban is dolgozott már idősek otthonában, feladatát jó kedvvel, rutinosan látta el, vérnyomást mért, fürdetett, a nagyon idős, magatehetetlen betegeket tisztába is tette. Franciska aktívan dolgozott, nem csak az időstornában vett részt, hanem a szabadidős programok előkészítésében, szervezésében is. A március 8-i nőnap és a március 15-i megemlékezés is nagy élményt jelentett a német fiataloknak.

Nagy Erika különösen azért örül, hogy részt vettek a projektben, mert az itt élő idősek számára nagyon fontos a változatosság. A német fiatalok feldobták a hangulatot, frissességet, új színt hoztak, a lakók is megszerették őket, valamint Franciska és Christian is a magyar néniket, bácsikat. Csak azt sajnálja, hogy húsvétot - ami mindig nagyon szép ünnep nálunk - már külön töltik.

 

 

Antje Schlemmer most először vesz részt a projektben, Maász Rita munkáját segíti. Frissen végzett szociálpedagógusként pályázta meg a munkát, hasonló területen még nem dolgozott. Tanulmányai alatt a kötelező egyéves gyakorlaton már foglalkozott nehezen kezelhető fiatalokkal és családokkal, de az a feladat teljesen új számára. Ennek ellenére minden nehézség nélkül látja el munkáját, jól boldogul a német fiatalokkal. A legnagyobb nehézséget a nyelvtanulás jelenti neki.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!